Ο Πειραιάς υποδέχεται με μεγάλες τιμές τα θρησκευτικά σύμβολα της Μονής Παναχράντου Άνδρου

 Ήταν μια ξεχωριστή μέρα για την Άνδρο η χτεσινή Κυριακή (20/10/19). Κι αυτό γιατί όλος ο ναυτικός Πειραιάς υποδέχτηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση και με μεγάλες τιμές τα θρησκευτικά σύμβολα της Άνδρου: την εικόνα της Παναγίας και την κάρα του Αγίου Παντελεήμονα από το μοναστήρι της Παναχράντου. Δεκάδες πλοία της ακτοπλοΐας, που ήταν στο λιμάνι, ειδοποιημένα από το κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, άρχισαν να σφυρίζουν συνεχώς καθώς η πυραυλάκτος έκανε αργά-αργά την είσοδο της υποδεχόμενα τα δύο σημαντικά θρησκευτικά σύμβολα της Άνδρου. Πίσω από την πυραυλάκατο σκάφος της πυροσβεστικής υπηρεσίας έριχνε με τα τρία κανονάκια του νερό σχηματίζοντας τεράστιους πίδακες χαιρετισμού. Ήταν μια άφιξη πρωτόγνωρη για τους περισσότερους που ήταν στην πυραυλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και για όσους βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά εκείνη την ώρα.

 Βίντεο από την πρωτόγνωρη υποδοχή στον Πειραιά των ακτοπλοϊκών στα θρησκευτικά σύμβολα της Άνδρου. 

 Όλα ξεκίνησαν με την άφιξη της μεγάλης και καινούριας πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού στο Γαύριο λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής στο Γαύριο. 

 Η ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ έδεσε και περίμενε την πομπή που έφερνε την εικόνα της Παναγίας και την κάρα του Αγίου Παντελεήμονα από την Μονή Παναχράντου στο Γαύριο. 

Μια πομπή αυτοκινήτων στην οποία ήταν δύο των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου κι ένα της πυροσβεστικής μαζί με ένα τζιπ του Λιμεναρχείου έφτασαν γύρω στις 1 το μεσημέρι κορνάροντας στο λιμάνι της Άνδρου.

 Οι αξιωματικοί της πυραυλακάτου με επικεφαλής τον πλωτάρχη κυβερνήτη της και τον εκπρόσωπο του αρχηγείου του στόλου κατέβηκαν να υποδεχτούν τα θρησκευτικά σύμβολα της Άνδρου. Παρόντες εκπρόσωπος της κυβέρνησης (από το γραφείο του υπουργού Γ. Κουμουτσάκου), εκπρόσωποι του ναού του Αγίου Δημητρίου και της μητροπόλεως Πειραιά, ο δήμαρχος Άνδρου, ο ηγούμενος της Μονής Παναχράντου, ο λιμενάρχης Άνδρου, ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου και μεγάλη αντιπροσωπεία των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών. 

 Λίγο πριν ανέβουν στο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού μια αναμνηστική φωτογραφία όλων όσων παραβρέθηκαν στη σεμνή τελετή της παράδοσης της εικόνας από τους λιμενικούς της Άνδρου στους άνδρες της πυραυλακάτου.

 Στη συνέχεια στο καρέ των αξιωματικών της πυραυλακάτου ο κυβερνήτης της εμφανώς συγκινημένος αντάλλαξε αναμνηστικά με τους εκπροσώπους της Άνδρου. Με τον λιμενάρχη αντάλλαξαν θυρεούς, με τον ηγούμενο αντάλλαξαν θυρεό του πλοίου με βιβλία ιστορίας της Μονής Παναχράντου και με τον δήμαρχο Άνδρου τον θυρεό του πλοίου και βιβλίο με αεροφωτογραφίες του νησιού.

 Στη συνέχεια η πυραυλάκατος με 25-27 μίλια την ώρα (πλήρης ταχύτητα 34-35 μίλια) έβαλε πλώρη νότια για Πειραιά. 

Στον Πειραιά το πολεμικό πλοίο έκανε "κράττει" περιμένοντας τα εξερχόμενα και εισερχόμενα πλοία εκείνης της ώρας. Συγχρόνως έφτασε δίπλα του ένα κατακόκκινο σκάφος της πυροσβεστικής, το "Καραβασίλης" του 3ου πυροσβεστικού σταθμού Πειραιά σε πλήρη ετοιμότητα τα τρία πυροσβεστικά κανονάκια του.

Με την είσοδο της πυραυλακάτου στον προλιμένα του Πειραιά το πυροσβεστικό σκάφος ακολούθησε εκτοξεύοντας από τα τρία κανονάκια του μεγάλους πίδακες νερού σχηματίζοντας τρεις πανηγυρικές αψίδες. Το πυροσβεστικό σκάφος ακολούθησε την πυραυλάκατο και συνέχισε να εκτοξεύει νερό από την θάλασσα μέχρι την προβλήτα των επισήμων. 

Μπροστά από την πυραυλάκατο πήγαινε σκάφος του Λιμεναρχείου Πειραιά δημιουργώντας έτσι μια μικρή πομπή. Σε συνδυασμό με το συνεχή σφυρίγματα των βαποριών η όλη ατμόσφαιρα στο λιμάνι του Πειραιά ήταν λίαν γιορταστική και εντυπωσιακή. Όποιος ήταν στο λιμάνι εκείνη την ώρα σταμάταγε και κοίταγε την είσοδο της πυραυλακάτου.

 Την επισημότητα και την ιδιαιτερότητα των στιγμών της υποδοχής τόνιζε το πλήρωμα της πυραυλακάτου που σε εντυπωσιακή παράταξη στα αριστερά του πλοίου από την πλώρη μέχρι την πρύμη απέδιδε τιμές με τον τρόπο του τονίζοντας την τελετουργία της άφιξης. 

 Στην κεντρική προβλήτα του Πειραιά, κοντά στον Άγιο Διονύσιο, που τα καμπαναριά του χτυπούσαν ασταμάτητα, ήταν παρατεταγμένοι οι επίσημοι, η μπάντα του λιμενικού, τα ΜΜΕ και εκατοντάδες άνθρωποι.

 Επικεφαλής της υποδοχής ο μητροπολίτης Πειραιά, ο Λιμενάρχης Πειραιά, αξιωματικοί του ναυτικού και πολιτικοί.

 Η κάθοδος της εικόνας από το πλοίο έγινε από άνδρες του πληρώματος του πολεμικού.

 Και η υποδοχή έγινε στην προβλήτα με συγκίνηση από ιερείς, αξιωματικούς και τον κόσμο, ενώ η μπάντα παιάνιζε χαρμόσυνα.

 Στη συνέχεια ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, μετά μια σύντομη δέηση, καλωσόρισε ονομαστικά τους πάντες από τον πλωτάρχη κυβερνήτη της πυραυλακάτου, τον ηγούμενο της Παναχράντου, τον Λιμενάρχη Πειραιά και τους αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού, τον δήμαρχο Άνδρου και όλους τους πολιτικούς παράγοντες που τίμησαν την υποδοχή των θρησκευτικών συμβόλων της Άνδρου στο πρώτο λιμάνι της χώρας. 

Ακολούθως λαός και κλήρος σχημάτισαν μια μεγάλη πομπή από το λιμάνι προς την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου 1500 περίπου μέτρα μακριά με επικεφαλής την μπάντα του λιμενικού τιμώντας την πρώτη μέρα των Δημήτριων που εορτάζονται με πανηγυρικό τρόπο στον Πειραιά κάθε χρόνο για μια εβδομάδα τιμώντας την μεγάλη εκκλησιαστική εορτή του Αγίου Δημητρίου. Η εικόνα της Παναχράντου και η κάρα του Αγίου Παντελεήμονα θα παραμείνουν στο ναό του Αγίου Δημητρίου μέχρι την 28η Οκτωβρίου. Να σημειώσουμε πως πριν μερικά χρόνια στη Δημήτρια είχαν φέρει με αντίστοιχες τιμές και κόσμο την εικόνα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής από την Πάρο.  

 Και μια τελευταία αναφορά μαζί και μια ακόμα εικόνα της πυραυλακάτου ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ που έκανε την μεταφορά των θρησκευτικών συμβόλων της Άνδρου στον Πειραιά. Ξεκινήσαμε αυτό το φωτορεπορτάζ με μια εικόνα της πυραυλακάτου στο Γαύριο και κλείνουμε με μια εικόνα της πυραυλακάτου στον Πειραιά. Τέλος να σημείωσουμε πως από την μεριά του Εν Άνδρω θέλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο τους φίλους μας από τον Πειραιά, που μας διαβάζουν και μας κάλεσαν στην αποστολή όσο και τους φίλους μας από το πολεμικό ναυτικό που μας διαβάζουν και μας τίμησαν με την φιλοξενία τους στην πυραυλάκατο.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

α) Ένα ακόμα βίντεο από την είσοδο της πυραυλακάτου ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ στον Πειραιά και την υποδοχή της στον προλιμένα. Ευχαριστούμε τον φίλο από τον Πειραιά που έστειλε και το παραπάνω βίντεο στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ δίνοντας μια σφαιρικότερη εικόνα από την πανηγυρική άφιξη των θρησκευτικών συμβόλων της Άνδρου στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

β) Καλησπέρα σας στέλνω φωτο από την λιτάνευση της εικόνας. Συμμετείχε ο 3ος πυροσβεστικός σταθμός λιμένα Πειραιά με το Πυροσβεστικό Πλοίο Καραβασίλης, καθώς και προσωπικό του σταθμού μας στην ιερή λιτάνευση της εικόνας  
Ματθαίος Μανσόλας
Πύραρχος Π/Μ