To "Andros" τίμησε τον Άγιο Νικόλαο στο Γαύριο...

 Ήταν μια εντυπωσιακή και ιδιαίτερα εορταστική είσοδος του πλοίου της γραμμής μας Andros της Fast Ferries στο Γαύριο την ώρα της λιτανείας της εικόνας του Αγίου Νικολάου πολιούχου του λιμανιού της Άνδρου. Το πλοίο μπήκε ολόφωτο και σφυρίζοντας συνεχώς τιμώντας τον προστάτη Άγιο των ναυτικών και χαιρετώντας την λιτανεία που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα στην προβλήτα.

  

 Στην προκυμαία ο Φραγκίσκος Γαλαίος έκανε μετάδοση μέσω facebook και χρησιμοποιήσαμε ένα μικρό μέρος της μετάδοσης του για να δημιουργήσουμε το παραπάνω βίντεο για τους αναγνώστες του Εν Άνδρω.

 Όλα ξεκίνησαν αργά το απόγευμα στην Ραφήνα με το Andros να ξεκινά με κόσμο και αρκετά αυτοκίνητα για Γαύριο. Στο καράβι πολλοί πολιτικοί της Άνδρου που επέστρεφαν από συναντήσεις στην Αθήνα για να προλάβουν τον εσπερινό του Αγίου Νικολάου Πέμπτη βράδυ στο Γαύριο και την μεγάλη ναυτική γιορτή της ναυτικής Άνδρου της Παρασκευής. 

 Στη γέφυρα του πλοίου - όπως σε όλα τα ελληνικά πλοία - η εικόνα του Αγίου Νικολάου. Δεν λείπει από κανένα ελληνικό καράβι. Είναι μια παλιά θαλασσινή παράδοση που την τιμούν όλοι οι ναυτικοί.

 Στα καλά του χρονιάρα μέρα και ο καπετάν Ισίδωρος έτοιμος για την αναχώρηση. Μας υποδέχτηκε εγκαρδίως και ακριβώς στις 17:30 έλυσε κάβους...

 Το πλοίο ξανοίχτηκε και μαζί ξανοιχτήκαμε σε μια συζήτηση με τον καπετάνιο για το χειμωνιάτικο κρύο που φέρνει πάντα ο Άγιος Νικόλαος και μετά η Αγία Βαρβάρα. Τα "Νικολοβάρβατα" έλεγαν οι παλιοί. Κάπου εκεί θυμήθηκε ο καπετάν Ισίδωρος μια χρονιά με 8-9 μποφόρ να μπαίνει στη Φολέγανδρο να πάρει έναν λιμενικό που είχε πάθει αλλεργικό σοκ και τον πήγε κατευθείαν στη Μήλο που είχε οργανωμένο κέντρο υγείας να τον συνεφέρουν.

Κάπου εκεί του θύμισα πως στο Γαύριο την ώρα που θα έφτανε Άνδρο θα ήταν σε εξέλιξη η λιτανεία του Αγίου Νικολάου. Ο καπετάνιος ενθουσιάστηκε και άρχισε να ετοιμάζει μια εντυπωσιακή είσοδο με φωταγώγηση του πλοίου και συνεχή σφυρίγματα. Ειδοποιήσαμε στη στεριά να πάρουν φωτογραφίες και βίντεο. 

Η είσοδος της εικόνας στο πλοίο που είχε δέσει και ανέμενε.

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που η λιτανεία μπήκε στο πλοίο που είχε δέσει και υποδέχτηκε την εικόνα ο καπετάν Ισίδωρος στον καταπέλτη. Έγινε λιτάνευση της εικόνας στο πλοίο και μετά η λιτανεία βγήκε και συνέχισε στην παραλία.

 Και κατέληξε στον κατάφωτο και εορτάζοντα ναό του Αγίου Νικολάου που δέσποζε κατάφωτος και σημαιοστολισμένος πάνω από το λιμάνι της Άνδρου.  

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"