"Αγάπη είναι ότι έδωσες...": το Εμπειρίκειο Γηροκομείο Άνδρου κι εμείς...

Με αφορμή την επίσκεψη του Συλλόγου Αλαδινού στο Γηροκομείο Άνδρου για την προσφορά αγάπης προς τους ηλικιωμένους του Ιδρύματος μια μικρή αναφορά στην μεγάλη προσφορά των ευεργετών της Άνδρου στην κοινωνία του νησιού με το Γηροκομείο, το Κέντρο Υγείας. Κάποιοι ήξεραν και μερικοί ακόμα ξέρουν πως αγάπη είναι ότι έδωσες...

Το 1894 ο Κωνσταντίνος Εμπειρίκος προβαίνει σε μια γενναιόδωρη προσφορά προς την Άνδρο: παραχωρεί το οικόπεδο και συστήνει το Ίδρυμα το οποίο στη συνέχεια, το 1896, ξεκινά την έναρξη οικοδόμησης του Γηροκομείου και Νοσοκομείου Άνδρου. Το κτίριο τέλειωσε και λειτούργησε το 1899. Ήταν μια σπουδαία προσφορά προς την Άνδρο την οποία διασφάλισε με το Ίδρυμα που δημιούργησε και με την βοήθεια των πέντε γιων του, που συνέχισαν και ολοκλήρωσαν το έργο του πατέρα τους. Από τους πέντε γιους που συνέδραμαν ο Επαμεινώνδας ήταν ο πρώτος πρόεδρος του, αν και στον κανονισμό του προβλέπεται να υπάρχουν άλλοι δύο Εμπειρίκοι στο Διοικητικό Συμβούλιο του. 

Και ήταν πολλοί οι Εμπειρίκοι που προσέφεραν έκτοτε ώστε το Ίδρυμα να λειτουργεί και να προσφέρει στην κοινωνία της Άνδρου επί 120 χρόνια! Τελευταίος στην μεγάλη σειρά ο Επαμεινώνδας Εμπειρίκος εγγονός του πρώτου προέδρου του Ιδρύματος πριν από 120 χρόνια. Πριν μερικά χρόνια με μια γενναιόδωρη προσφορά του συντήρησε το κτίριο που είχε υποστεί τις αναπόφευκτες φθορές του χρόνου.

Όλα τα παραπάνω τα συζητήσαμε με την κ. Μανάλη, που είναι γραμματέας του Ιδρύματος, την Κυριακή το πρωί 29 Δεκεμβρίου 2019, με αφορμή την επίσκεψη του Συλλόγου Αλαδινού και την προσφορά δώρων και χαράς προς τους 18 ηλικιωμένους που ζουν στο Γηροκομείο. Για τους 18 ηλικιωμένους υπάρχει 9μελές προσωπικό που φροντίζει την διαμονή τους και το κτίριο. Παρών στην επίσκεψη από την μεριά του Δήμου Άνδρου, που έχει κι αυτός βάσει του κανονισμού δύο μέλη στο ΔΣ του Ιδρύματος ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Γιαννίσης, που η επιστροφή του στα κοινά σηματοδότησε μια έντονη παρουσία του Δήμου Άνδρου στα Ιδρύματα και Κληροδοτήματα στα οποία είχε και έχει ρόλο, αλλά αυτός είχε ατονήσει εδώ και αρκετά χρόνια.

Το Γηροκομείο Άνδρου προσφέρει στέγη, τροφή και προστασία σε ηλικιωμένους που δεν έχουν ιδιαίτερους πόρους, αλλά έχουν κάποιον "κηδεμόνα" (υπεύθυνο) για την εκεί παρουσία τους. Τα φάρμακα και την περίθαλψη καλύπτει η σύνταξη τους που την διαχειρίζεται ο υπεύθυνος τους. Επιπλέον το Γηροκομείο σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, με την αρωγή του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", που λειτουργεί πλήρως και πάλι, προσφέρει καθημερινά επιπλέον 13 γεύματα σε άπορους στο σπίτι τους.

Στην παραπάνω αναμνηστική φωτογραφία εικονίζονται κάποιοι από τους 18 φιλοξενούμενους του Ιδρύματος, ο παπα-Γιάννης Στάμος, το προεδρείο του Συλλόγου Αλαδινού, ο αντιδήμαρχος Δ. Γιαννίσης και η κ. Μανάλη.

Και μερικά μικρά δώρα για αυτούς που ακόμα κάποιοι εξακολουθούν να θυμούνται αυτές τις γιορτινές και οικογενειακές μέρες.

Οι γερόντισσες στο τραπέζι της τραπεζαρίας του Γηροκομείου...

Και μια τελευταία αναμνηστική με τον Σύλλογο Αλαδινού και μαζί δύο υπενθυμίσεις (α) οι ηλικιωμένοι έχουν την αμέριστη φροντίδα του Κέντρου Υγείας Άνδρου που φιλοξενείται ακριβώς δίπλα στο Γηροκομείο σε πτέρυγα του. Έτσι δικαιώνεται και ο τίτλος του: Εμπειρίκειο Γηροκομείο και Νοσοκομείο...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"