Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά στην κορυφογραμμή στην Βουρκωτή!!!

Η φωτιά όπως φαίνεται απόψε στις 18:50 από το Νειμποριό.

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σήμερα Σάββατο 25/1 αργά το απόγευμα ψηλά πάνω από τον Βουρκωτή. Το μέτωπο έφτασε τα 1000 μέτρα κι έσπασε στα τρία κι άνοιξε με τρεις εστίες η μια μακρυά από την άλλη φτάνοντας στα 1500 μέτρα. Το ένα μέτωπο πάει προς Βουρκωτή, το άλλο προς Αποίκια και τα τρίτο ανεβαίνει την κορυφογραμμή προς την Κουβάρα. Και τα τρια μέτωπα είναι μακριά από τα χωριά και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ώρα.

Το μπλε σημείο στον χάρτη δείχνει τα σημεία της εξέλιξης της φωτιάς στις 19:00 απόψε (φωτ. Εν Άνδρω)

Γενικά πλάνα από τα μέτωπα της φωτιάς γύρω στις 18:30

Στο σημείο είναι 12 πυροσβέστες, 12 εθελοντές δασοπυροσβέστες και 20 οχήματα. Για να φτάσουν στην δύσβατη κορυφογραμμή οι πυροσβέστες και οι δασοπυροσβέστες χρειάστηκε να περπατήσουν αποστάσεις 6000 μέτρων!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θυμίζει τις μεγάλες φωτιές του 2014. Με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες (υγρασία και ομίχλη) και το εύρος του μετώπου οι πρώτες πιθανολογήσεις μιλάνε για εμπρησμό που μάλλον έχει σχέση με αντίστοιχες περιπτώσεις του 2014.

Πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες σε πεζοπόρα τμήματα επί το έργον απόψε γύρω στις 19:30

Το δύσβατο του εδάφους, η νύχτα και η διασπορά της φωτιάς ακυρώνει τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών. Υπάρχει για την ώρα αποχώρηση για ανασύνταξη στα οχήματα που είναι αρκετά μακριά με σκοπό να κατέβουν χαμηλότερα μην πλησιάσει η φωτιά την Βουρκωτή. Κάτι που έγινε γύρω στις 2130. Ενώ ένα πεζοπόρο τμήμα 15 ατόμων ανέκοψε την φωτιά στην κορυφογραμμή προς Παλαιόπολη...

Η μεγάλη φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 21:30 από την πυροσβεστική και τους Εθελοντές

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Απόψε - όπως μας ενημέρωσαν - βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πυρός - κυριολεκτικά - μαζί με τους πυροσβέστες και τους δασοπυροσβέστες η νέα εντεταλμένη άμισθη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Άνδρου Ιωάννα Σαραβάνου, που είναι και δασοπυροσβέστρια. Μετά την άρνηση του κ. Γ. Τρανάκου για το πόστο - μια πρόταση του προέδρου των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών και του δημάρχου Άνδρου - οι Εθελοντές, η Πυροσβεστική και η διοίκηση κατέληξαν σαν καλύτερη λύση η κ. Ιωάννα Σαραβάνου που είναι και γυναίκα και εθελόντρια δασοπυροσβέστρια και έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί από το πυροσβεστικό σώμα.

Το Εν Άνδρω που είχε εξαιρετική συνεργασία παλαιότερα με τον κ. Αντώνη Λάβδα και μετά τον κ. Δημήτρη Λάσκαρη στην 5ετία του κ. Σουσουδη δεν κατάφερε να έχει συνεργασία στους 4 μήνες του κ. Μπακέλα με την Πολιτικη Προστασία του Δήμου Άνδρου (ίσως λόγω απειρίας). Απόψε με πρωτοβουλία της και με την συνεργασία των πυροσβεστών είχαμε την πρώτη συνεργασία με στοιχεία που έστειλε. Καλοτάξιδη για το καλό της Άνδρου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Από την πυροσβεστική ενημερωθήκαμε επίσης πως ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στο συμβούλιο ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Τηνιακός που ήδη από απόψε σε συνεργασία  με την Ιωάννα Σαραβάνου έστειλε ότι βοήθεια ζητήθηκε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 3: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο - εκτός της αρχικής - είναι συνεργάτη μας που λαμβάνει από την αρχή μέρος στην κατάσβεση.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»