Ο περιπλανώμενος - γύρω απ' την Άνδρο - Ολλανδός!...

Τετάρτη 5/2 γύρω στις 15:00 ένα σχετικά μικρό φορτηγό πλοίο φάνηκε στον ορίζοντα της Χώρας να ανεβαίνει το τρικυμισμένο από τον νοτιά Αιγαίο. Που άραγε πήγαινε σε αυτή την παράξενη ρότα; Ήταν ανδριώτικό κι έρχόταν στην Χώρα να χαιρετήσει; Όμως, η απόσταση στα 6-7 μίλια άλλα έλεγε. Ειδοποιήσαμε το λιμεναρχείο Άνδρου. Το είχαν δει κι απορούσαν κι αυτοί. Ήταν ένα φορτηγό γενικού φορτίου υπό ολλανδική σημαία έλεγε το Marine Traffic.

Τα στοιχεία του πλοίου: όνομα Lingedijk, χωρητικότητα περίπου 5.000 τόνους. Φόρτωσε στο Gulluk της Τουρκίας και πήγαινε για Βαρκελώνη της Ισπανίας. Το αστείο ήταν πως η πορεία του προς τα βόρεια - όπως βλέπαμε - μόνο Βαρκελώνη δεν έδειχνε. Ρωτήσαμε το λιμεναρχείο που είχε ήδη καλέσει τον καπετάνιο κι είχε ρωτήσει. Η απάντηση του καπετάνιου... Ολλανδική!...

Είχε σκεφτεί να κόψει δρόμο βγαίνοντας από τα Στενά. Και τράβηξε γραμμή στο κεντρικό Αιγαίο. Μόνο που ο νοτιάς στο Αιγαίο μπορεί να είναι χειρότερος από τον βοριά. Και φτάνοντας από το Κεντρικό Αιγαίο στη Μύκονο προς Νάξο "τα είδε όλα"! Μικρο το πλοίο (90 μέτρα) βρέθηκε στο μάτι του νοτιά. Είδε κι απόειδε ο καπετάνιος και έστριψε τα πίσω-μπρος. Ή, όπως λένε: πίσω Γιάννη τα καράβια! 'Εκανε στροφή 180 μοιρών κι άρχισε να ανηφορίζει βόρεια. Έτσι βρέθηκε να περνά έξω από την Άνδρο στα 6-7 μίλλια ψάχνωντας το στενό του Κάβο Ντόρο για να στρίψει και πάλι νότια!

Μετά τις παραπάνω πληροφορίες κι αφού λύθηκε το αίνιγμα του περιπλανώμενου στο κεντρικό Αιγαίο ολλανδικών συμφερόντων πλοίου παρακολουθήσαμε από το Marine Traffic την πορεία του προς τον Κάβο Ντόρο που εκείνη την ώρα έσφυζε από κίνηση παρά το οκτάρι του νοτιά.

Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε και με τον έμπειρό καπετάν Γιαννούλη Καμπάνη και τον ρωτήσαμε για το μάλλον ασυνήθιστο περιστατικό του "περιπλανώμενου Ολλάνδρου" στο Αιγαίο και γύρω από την Άνδρο. Η απάντηση του παλιού θαλασσινού: "Γράψτο όπως στο λέω: μόνο οι έλληνες καπετάνιοι μπορούν να ταξιδέψουν το Αιγαίο γιατί γεννιώνται με αυτό μέσα τους. Οι άλλοι κόβουν βόλτες. Όπως ο Ολλανδός σήμερα που έκανε διαδρομές πάνω κάτω να δει από που πάει για Βαρκελώνη"...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"