Αποχαιρετισμός στον Πάνο Χατζηκουτσέλη της Άνδρου μιας άλλης εποχής

 

Με την Τζένη Καρέζη και τον Τάσο Περζικιανίδη.

(Πριν λίγες μέρες λάβαμε ένα ευγενικό σημείωμα από την αναγνώστρια marianna tountasakh που πληροφορούσε πως ο ηθοποιός Πάνος Χατζηκουτσέλης, που έφυγε από την ζωή, ήταν συμπατριώτης μας και ζητούσε να μπει μια αναφορά στην σελίδα μας!!!! Της ζητήσαμε ένα κείμενο που θα εξηγούσε και την σχέση του ηθοποιού με το νησί μας και το Ατένι από όπου καταγόταν η μητέρα του Μίνα Κακλαμάνη. Το κείμενο έφτασε χτες μαζί με φωτογραφίες και σήμερα το δημοσιεύουμε γνωρίζοντας στην κοινωνία της Άνδρου την άγνωστη νεανική σχέση και τις διαδρομές του σημαντικού ηθοποιού στην Άνδρο μιας άλλης εποχής – ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Ο Πάνος Χατζηκουτσέλης του Αθανασίου και της Ασημίνας το γένος Κακλαμάνη γεννήθηκε 5 Δεκεμβρίου 1945 από μάνα Ανδριώτισσα. Το τέταρτο από τα 5 παιδιά της οικογένειας. Η μητέρα του, αν και από τα 13 της χρόνια ήρθε στην Αθήνα, ακόμη και όταν παντρεύτηκε κάθε καλοκαίρι έπαιρνε τα πέντε της παιδιά, το Θοδωρή, τον Αντώνη (που είχε το όνομα του παππού Αντώνη Κακλαμάνη), το Γιώργο, τον Πάνο (Τάκη ως παιδί και έφηβος) και τη Ρούλα και τα πήγαινε στην Άνδρο. Στα Ατένι.

Εκεί τα παιδιά έμπλεκαν και γίνονταν μια παρέα με τα υπόλοιπα ξαδέλφια των άλλων αδελφάδων της κυρά Μίνας, με τα παιδιά της Αρχόντως, της Χριστίνας και του Νίκου. Κατάκοιλος, Ατένι, Μπατσί γύρναγαν τα αγόρια πάνω στα μουλάρια των θείων.

Στο σπίτι της γιαγιάς Ειρήνης και της θείας της Αρχόντως μεσημέρι – βράδυ έμπαινε το τσουκάλι για όλα τα παιδιά και τα εγγόνια. Στο νησί πέρναγε τα καλοκαίρια ο Πάνος, ο Τάκης για τους δικούς του ανθρώπους…

Η μητέρα του Μίνα Κακλαμάνη από το Ατένι.

Τα χρόνια δύσκολα και φωτογραφικό υλικό δεν υπήρχε για να απαθανατίσουν τις στιγμές εκείνων των χρόνων όμως οι μνήμες μεταφέρθηκαν μέσα από τις περιγραφές του σε εμάς τους νεώτερους μιλώντας συχνά για τις βουτιές στα ανδριώτικα νερά, για τα παιχνίδια με τα ξαδέλφια, για τα μεσημεριανά μαλώματα της γιαγιάς Ειρήνης που προσπαθούσε να βάλει σε τάξη ένα τσούρμο εγγόνια.

Ο Πάνος – Τάκης μεγάλωσε, κληρονόμησε το χιούμορ της μάνας του Μίνας (Ασημίνας) και το εξέλιξε…  Παράλληλα με τη δουλειά του μπήκε στη σχολή Θεοδοσιάδη και τελείωσε υποκριτική. Ξεκίνησε να γράφει κιόλας. Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του θεάτρου τότε, γιατί η τηλεόραση μπήκε αργότερα στη ζωή μας.

Η πρώτη του δουλειά το θέατρο ήταν δίπλα στην Έλλη Λαμπέτη και στην παράσταση Γλυκιά Ίρμα, πάντα μίλαγε για αυτή τη δουλειά. Αλλά δεν ήταν η μόνη. Έπαιξε δίπλα στον Μίμη Φωτόπουλο, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τη Τζένη Καρέζη που τον λάτρευε, τη Σπεράντζα Βρανά και τόσους άλλους.

Με την Σπεράτζα Βρανά.

Τα χρόνια πέρασαν. Άρχισε μαζί με τον φίλο, αδελφό καρδιάς Άγγελο Πυριόχο να γράφουν επιθεωρήσεις, κείμενα, σίριαλ. Ξεχώρισε για τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικές σειρές, όπως την Αναδυομένη στην ΥΕΝΕΔ το 1978, τη Μαντάμ Σουσού, το Εκείνες και Εγώ και τόσες άλλες. Τι να πρωτοπούμε… ποιος δε θυμάται τις Ραδιουργίες στον πρώτο ελεύθερο ιδιωτικό σταθμό 984 και μετά στον Flash Fm.

Αυτές οι υποχρεώσεις τον απομάκρυναν από το νησί χωρίς να χάσει την αγάπη του όμως για αυτό. Ο Πανούλης έφυγε μετά από τους γονείς του και τα τέσσερα αδέλφια του. Την αδελφή του Ρούλα έχασε πριν 13 χρόνια και δεν άντεχε να πάει και φέτος πρόσφορο και να τιμήσει τη μνήμη της.

 Ήθελε να είναι πια όλοι μαζί.. Με τον Θοδωρή, τον Αντώνη, το Γιώργο τη Ρούλα και τους γονείς τους τον κυρ Θανάση και την αγαπημένη του μητέρα Μίνα. Μας κληροδότησε όμως την αγάπη του για την αγαπημένη του Άνδρο όπως έκανε και ο μεγάλος του αδελφός Θοδωρής. Αυτοί οι δυο λάτρευαν την Άνδρο πιότερο από τους άλλους… 

Καλό Ταξίδι Πάνουλη.