Κρουαζιερόπλοια μεσοπέλαγα στην Κρήτη! Ελληνικά ιστιοπλοϊκά αρόδο στον Άλιμο! Απαγορεύσεις κατάπλου!

ΠΗΓΗ: ALPHA PRESS – LIMENIKA NEA – ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ - ΕΦΣΥΝ

Τα κρουαζιερόπλοια «Costa Μediterranea» και «Aidablu» βρίσκονται επί πέντε μέρες σε διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης! Δεν τους επιτρέπεται λόγω της πανδημίας η προσέγγιση σε ελληνικό λιμάνι. Ενώ , πρόσφατα αποβιβάστηκε μια 63χρονη επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου «Costa Victoria», η οποία στη συνέχεια βρέθηκε θετική στον ιό και νοσηλεύεται πλέον στην Κρήτη σε κρίσιμη κατάσταση. 

Ο Δήμος Φαιστού αρνείται την αποβίβαση σε πιθανούς ασθενείς κορονοϊού από πλοία που βρίσκονται επί 5 μέρες στα ανοιχτά της Μεσαράς! Το ζήτημα .ομως δεν αφορά μόνο την Κρήτη ή την Ελλάδα, καθώς σε όλο τον κόσμο βρίσκονται αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε κρουαζιερόπλοια που καμία χώρα δεν δέχεται στα λιμάνια της.

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η Οδύσσεια περίπου 80 Ελλήνων ναυτικών οι οποίοι ταξιδεύουν με τουριστικά σκάφη στη Μεσόγειο. Σκάφη νεότευκτα τα οποία παρελήφθησαν μέσα στον Φεβρουάριο από τέσσερις ναυπηγικές μονάδες της βορειοδυτικής Γαλλίας. Το ελληνικό κράτος τους απαγορεύει να πιάσουν σε ελληνικά λιμάνια θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους και την ασφάλεια των σκαφών. Προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι απαγορεύουν σε αυτούς τους ναυτικούς να δέσουν σε λιμάνια και να μπουν σε καραντίνα την ώρα που επαναπατρίστηκαν χιλιάδες Έλληνες από το εξωτερικό τις τελευταίες ημέρες.

Οι ναυτικοί υπογραμμίζουν ότι από τα τέλη Φεβρουάριο που ταξιδεύουν με τα σκάφη είναι ήδη σε καραντίνα και ζητούν να τους επιτραπεί ο κατάπλους και να εισέλθουν σε επίσημο αυτή τη φορά περιορισμό από τις ελληνικές αρχές. Πρέπει να επισημανθεί ότι η απαγόρευση κατάπλου σε ελληνικά λιμάνια τους βρήκε ενώ ήταν εν πλω για την Ελλάδα, μεσοπέλαγα.

Ήδη περίπου 10 από τα 30 σκάφη παρέμεναν αγκυροβολημένα ανοικτά της μαρίνας Αλίμου, των ακτών της Βουλιαγμένης και του Σουνίου, ενώ κάποια άλλα είχαν ρίξει άγκυρα κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου. «Σε όλο το ταξίδι βλέπαμε τα σύνορα των χωρών να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Φτάσαμε στην Ελλάδα και πληροφορηθήκαμε ότι δεν μας επιτρέπεται να προσεγγίσουμε σε κανένα ελληνικό λιμάνι, καμία μαρίνα. Είμαστε στη θάλασσα, χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό, χωρίς πετρέλαια.»

Όπως λέει ένας καπετάνιος "η διαδικασία παραλαβής των σκαφών ολοκληρώθηκε γύρω στις 15 Φεβρουαρίου και για κάποιους λίγο αργότερα γιατί παρουσιάστηκαν προβλήματα. Τους περισσότερους από εμάς τους έπιασαν οι απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας ενώ πλω. Την πρώτη απαγόρευση την πετύχαμε στην Πορτογαλία όπου βάλαμε πετρέλαιο και στη συνέχεια στο Γιβραλτάρ. Όταν μπήκαμε στη Μεσόγειο στις 15 Μαρτίου πήγαμε Ισπανία όπου αρχικώς υπήρξαν περιορισμοί και στη συνέχεια πλήρης απαγόρευση. Εφοδιαστήκαμε και φύγαμε λίγο πριν την απαγόρευση εν μέσω πάντοτε αυστηρότατων περιορισμών αφού κανείς δεν επιτρεπόταν να αποβιβαστεί παρά μόνο για αγορές τροφίμων και φαρμάκων από τα καταστήματα της μαρίνας."

Καταστάσεις εξωπραγματικές

Δύο από τα σκάφη που αντιμετώπιζαν προβλήματα κατέπλευσαν προ ημερών στη μαρίνα του Καλαμακίου με σκάφος του Λιμενικού να τα καταδιώκει! Τα πληρώματα είναι σήμερα σε καραντίνα και κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα. Ένα άλλο σκάφος πήγε Λευκάδα και εκεί ασκήθηκαν διώξεις. Ο καπετάνιος ενημέρωσε ότι είχε προβλήματα γιατί του έσβηνε η μηχανή.

Η διοίκηση της μαρίνας Olympic Marine στο Λαύριο έδωσε άδεια να δέσουν για λόγους ασφαλείας και ανθρωπιστικούς έξι συνολικά σκάφη αναψυχής -καταμαράν και τώρα είναι αντιμέτωπη με τον νόμο. Συγχρόνως, οι λιμενικοί και ενημέρωσαν τα πληρώματα ότι θα τους επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ στον καθένα για παράνομη είσοδο στη χώρα ενώ σε δύο κυβερνήτες έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις και έρχονται και για τους άλλους. Τα πληρώματα και εδώ είναι μέσα στο σκάφος σε καραντίνα και περιμένουν κάποιον να δώσει λύση.

Για το θέμα, αναφέρεται, έχει ενημερωθεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και μία από τις λύσεις που εξετάζονται είναι τα σκάφη να καταπλεύσουν στο Λαύριο και τα πληρώματά τους να παραμείνουν εκεί σε 14ήμερη καραντίνα. Τα ιστιοπλοϊκά κατασκευάστηκαν στο ναυπηγείο της γαλλικής εταιρείας Beneteau, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι La Rochelle, στον Ατλαντικό. Πρόκειται για ολοκαίνουργια σκάφη, που ανήκουν σε 4-5 μεγάλες εταιρείες ενοικιάσεως σκαφών αναψυχής, οι περισσότερες με έδρα την Αττική.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet