Ένα νησί στα… πατώματα!

 

Τέτοια στρωματσάδα παλιά μπορεί να μην ξανάδαν. Αλλά τώρα θα δουν και... θα ξαναδούν! Όσα κι αν μαζέψουν. Η Άνδρος πλέον κοιμάται αποβραδίς στα στρώματα και το πρωί ξυπνά... στα πατώματα!...

Έχουμε γράψει δεκάδες φορές για το αξιοπερίεργο της Άνδρου: τα εκατοντάδες στρώματα πεταμένα στους δρόμους! Το γράψαμε το 2017, το γράψαμε το 2018, το γράψαμε το 2019. Τρία χρόνια δεκάδες σημειώματα για εκατοντάδες στρώματα πεταμένα στους δρόμους.

Την πρώτη και την δεύτερη φορά γράψαμε για ενσυνείδητους... ασυνείδητους! Μερικοί προσποιήθηκαν πως έρχονται κάποιοι από αλλού και τα πετάνε. Από άλλο μέρος της Άνδρου προφανώς. Γιατί δεν νοείται να έρχονται με πλοιάρια από άλλα νησιά.

Την τρίτη είπαν – κι είπαμε – είναι οι ανακαινίσεις του Airbnb. Εφέτος τον χειμώνα όταν ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Τηνιακός «σκούπισε» κυριολεκτικά την Άνδρο, μόλις τέλειωσε βρήκε πεταμένα πάλι δεκάδες στρώματα στα γνωστά στο νησί και «επιλεγμένα σημεία»… στρωματσάδας!

Την τέταρτη φορά τα μάζεψαν οι του Δήμου σιωπηλά. Δεν άντεχαν να διαμαρτύρονται για την απίστευτη έλλειψη νοικοκυροσύνης σε ένα νησί που κάποτε ήταν πρότυπο αρχοντιάς και νοικοκυροσύνης. 

 

Τα φόρτωσαν όλα οι εργάτες. Και νομίζουν πως τέλειωσαν! Μόνο που τα "νομίσματα" τους είναι κάλπικα στην Άνδρο των χιλιάδων στρωμάτων... 

Την πέμπτη φορά βρήκαμε το συνεργείο του Δήμου Άνδρου να μαζεύει στρώματα – ακόμα και μέσα στην καραντίνα - με στωικότητα Σίσυφου, λίγο πριν το Σκανδαλόρεμα. Σταματήσαμε ξαφνιασμένοι.  Δεν το πιστεύαμε. Η καραντίνα-καραντίνα και τα στρώματα στην άκρη του δρόμου… στρωματσάδα! Παρακολουθήσαμε τους εργάτες του Δήμου να φορτώνουν το φορτηγάκι. Ξέχειλο. Αν και ακόμα καραντίνα κάποιοι ανοικοκύρευτοι πέταξαν μερικές δεκάδες ακόμα. Αν συνεχίσουν έτσι όταν θα ανοίξει το Airbnb και τα ενοικιαζόμενα θα χρειάζονται... νταλίκες!…

Με δεδομένο πως η Άνδρος έχει 6.000 περίπου σπίτια. Και 6.000 επιπλέον κλίνες φιλοξενίας θα πρέπει να έχουμε 20-30 χιλιάδες στρώματα περίπου. Έχουν ήδη αλλάξει εδώ και 4 χρόνια - που άρχισε η καταιγίδα των στρωμάτων - περίπου 3-4 χιλιάδες. Απομένουν κάπου 20.000 στρώματα. Από αυτά νοικοκύρηδες που ειδοποιούν τον Δήμο ας υποθέσουμε (λίαν ευγενής υπόθεση) οι κάτοχοι 15.000 στρωμάτων! Απομένουν περίπου 4-5 χιλιάδες στρώματα ανοικοκύρευτων που θα τα αλλάξουν/πετάξουν - ο κόσμος να χαλάσει - στα «επιλεγμένα σημεία στρωματσάδας» της κάποτε «αρχόντισσας Άνδρου»!!!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μέχρι να τελειώσει (αν ποτέ τελειώσει) αυτή η θλιβερή ιστορία της στρωματσάδας η Άνδρος θα κοιμάται αποβραδίς στα στρώματα και θα ξυπνά το πρωί… στα πατώματα!!!

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»