ΝΗΣΙ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Η ΑΝΔΡΟΣ!...

Με μηδενικά κρούσματα και γρήγορη δυνατότητα πρόσβασης στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής η Άνδρος συγκαταλέχθηκε στα χαμηλού κινδύνου νησιά...

Η Άνδρος σύμφωνα με τα στοιχεία επικινδυνότητας του Υπουργείου Υγείας συγκαταλέχθηκε στα χαμηλού κινδύνου νησιά λόγω των μηδενικών κρουσμάτων, αλλά και της εγγύτητας της στην Αττική και της γρήγορης μεταφοράς κάποιου περιστατικού στα μεγάλα κι εξοπλισμένα νοσοκομεία των Αθηνών. Κάτι που αναβαθμίζει το νησί στον χάρτη κινδύνου που σχεδίασε το Υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά σε τρεις «ζώνες» σχεδιάστηκε η υγειονομική θωράκιση των νησιών σύμφωνα με το σχέδιο των αρμόδιων υπουργείων. Με τις μετακινήσεις προς τα νησιά να είναι από σήμερα ελεύθερες και τη σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού , Υπουργείο Υγείας και συναρμόδια υπουργεία ετοίμασαν το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης των νησιών, ταξινομώντας τα σε τρεις ζώνες.

Η εμφάνιση κρουσμάτων λόγω του κορωνοϊού θεωρείται σχεδόν βέβαιη από τους εμπειρογνώμονες, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης R0 παραμένει στο 0,3 με 0,4, όπως ήταν και στις αρχές Μαΐου. Οι επιτροπές υγείας ευελπιστούν ωστόσο ότι θα πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά άρα και ελεγχόμενη μετάδοση.

Για τον λόγο αυτό θωρακίζονται τα νησιά, τα οποία χωρίζονται σε τρεις ζώνες, βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, ανάλογα με την προσβασιμότητα σε δομές υγείας. Παράλληλα, ετοιμάζεται ειδικό σχέδιο του ΕΚΑΒ για την επιχειρησιακή ετοιμότητά των νησιών.

Αναλυτικά ο σχεδιασμός:

Ζώνη χαμηλού κινδύνου: Κρήτη και νησιά σε απόσταση 1,5 ώρας (οδικώς ή με πλοίο) από μεγάλα νοσοκομεία και νοσοκομεία αναφοράς. Παραδείγματα: Νησιά Αργοσαρωνικού, κοντινές Κυκλάδες (π.χ. Κέα, Άνδρος, Κύθνος), Εύβοια.

Ζώνη μέτριου κινδύνου: Νησιά με ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19. Παραδείγματα: Ρόδος, Σαντορίνη, νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος) κ.λπ.

Τέλος, στη ζώνη υψηλού κινδύνου κατατάσσονται τα νησιά που δεν διαθέτουν υποδομές υγείας ή που διαθέτουν τις στοιχειώδεις δομές υγείας.  

 Εδώ εντάσσονται η Σαμοθράκη, η Θάσος, η Ανάφη, η Ιος, η Φολέγανδρος, η Αστυπάλαια, η Πάτμος, η Κάρπαθος, η Μήλος, η Αμοργός, η Σκύρος.

 Πηγή LIFO.GR