Κάντε κάτι για τις φωτιές. Προστατέψετε το Συνετί.

 

 (Από τον αναγνώστη Ν. Καλλιβρούση λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση/επιστολή που αναφέρεται στις τελευταίες φωτιές και στην άμεση ανάγκη δημιουργίας δρόμου πυρασφάλειας στο Συνετί - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις 28/6/20 εκδηλώθηκε η πρώτη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού στα Τρομάρχια Κορθίου με τρεις τραυματισμούς και καύση 1.000 στρεμμάτων χορτολιβαδικής έκτασης.

Στις 20/7/20 εκδηλώθηκε η δεύτερη μεγάλη φωτιά και πάλι στην περιοχή Κορθίου η οποία απείλησε τα χωριά Καλαμάκι, Πλάκα και Καππαριά. Η κατάσβεση της έγινε δυνατή με την βοήθεια αεροπορικών μέσων, πεζοπόρων τμημάτων πυρόσβεσης, βυτιοφόρων και μηχανήματος ΟΤΑ.

Πολύ πρόσφατα στις 2/8/20 εκδηλώθηκε νέα φωτιά εντός του οικισμού Συνετί στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου πολύ κοντά σε σπίτια του χωριού. Η κατάσβεση της έγινε από τους ιδιοκτήτες των πλησιέστερων σπιτιών του χωριού με χρήση σωλήνων νερού, ατομικών σκαπτικών εργαλείων και με έγκαιρη απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς των ζωοτροφών σε μπάλες. Το χωριό σώθηκε από βέβαιη καταστροφή. Ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες Δήμου και Πυροσβεστικής, χωρίς να απαιτηθεί η συνδρομή τους.

Ο οικισμός Συνετί είναι μέσα σε ελαιόδενδρα, κυπαρίσσια, καλαμιές, ασπαρτιές, βάτους και πυκνή άγρια βλάστηση με ξερά χόρτα, χωρίς δρόμους πρόσβασης – πυρόσβεσης.

Για την δημιουργία δρόμου πυρασφάλειας στο χωριό Συνετί έχουν υποβληθεί γραπτά αιτήματα από το 1993, είναι απίστευτο κι όμως αληθινό από το 1993 και πολύ πρόσφατα στις 11/11/19, 10/6/20 και 1/7/20. Για την Διάνοιξη του εν λόγω δρόμου πυρασφάλειας υπάρχει απόφαση έγκρισης της περιβαλλοντολογικής μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου της 19/10/15.

Η εκτέλεση αυτού του έργου ζωτικής σημασίας για το Συνετί καθυστερεί και αναβάλλεται από τις Δημοτικές Αρχές Άνδρου από το 2015.

Δεν έχει εφαρμοστεί το μέτρο της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για ένα ή δύο ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων όπου αντιδρούν στη διάνοιξη του εν λόγω δρόμου πυρασφάλειας αν και γνωρίζουν ότι τα κτήματα τους δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα.

Επιτέλους, κάτι πρέπει να γίνει, πριν είναι αργά.

Αντιναύαρχος ε.α. Ν. Καλλιβρούσης Π.Ν.

Κάτοικος Συνετί