Το Superferry χαιρέτισε τον Άγιο Σώστη στον Κάβο Ντόρο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2020. Του Αγίου Σώστη. Και το Superferry έκανε τη γνωστή παράκαμψη μπαίνοντας στον Κάβο Ντόρο με κατεύθυνση βόρεια προς το ξωκλήσι του Άγιου Σώστη. Ήταν λίγο μετά τις 9:15  το πρωί. Αρκετός κόσμος μαζεμένος για την λειτουργία. Δεκάδες τα αυτοκίνητα γύρω από το ξωκλήσι. Κι ο μεγάλος ξύλινος σταυτός που έστησε ο παπα-Παναγιώτης να δεσπόζει ψηλά στην κορυφή της μικρής πέτρινης χερσονήσου στην άκρη της Άνδρου, πάνω από τον Κάβο Ντόρο. 

 Ο Άγιος Σώστης δεσπόζει μπροστά σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα και δύσκολα περάσματα της Μεσογείου. Ο σωτήρας των ναυτικών. Και εορτάζουσα εκκλησία του. Όπως την βλέπαμε από την γέφυρα του Superferry. Μια διαφορετική οπτική. Μια άλλη προοπτική. Μια εικόνα που δεν σας έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια που καλύπτουμε την ωραία και ξεχωριστή αυτή γιορτή στο Μακροτάνταλο στην βόρεια Άνδρο.

 Εικόνες με τον τηλεφακό καθώς το Superferry πλησίαζε τον Άγιο Σώστη παρακάμπτοντας για λίγο τη ρότα του. Στην καμπύλη του βουνού το ξωκλήσι και γύρω του οι όμορφες βίλες ή τα παλιά σπίτια στις Μυρμηγκιές της Βόρειας Άνδρου, που κοιτάνε τον τραχύ Κάβο Ντόρο...

 Το Superferry έφτασε στο ενάμισι μίλι σφυρίζοντας κι έστριψε νότια. Η γέφυρα είχε ειδοποιήσει τους επιβάτες πως το πλοίο θα "χαιρετίσει" τον Άγιο Σώστη, Μερικοί βγήκαν στα καταστρώματα να δουν το ξωκλήσι.

Ο καπετάν Θανάσης Χαλάς, ο υποπλοίαρχος και ο τιμονιέρης στη γέφυρα. "Νάμαστε καλά ναρθούμε να χαιρετίσουμε και του χρόνου" ευχήθηκαν καθώς το πλοίο έκανε στροφή σχεδόν 45 μοιρών κι έπαιρνε την κάτω βόλτα με πορεία για το Γαύριο.

 Τα 6-7 μποφόρ ανέμου και το κύμα κατάβρεξε μερικούς επιβάτες. Το πλοίο άρχισε να κατηφορίζει παράλληλα με την Άνδρο για Γαύριο. Κι εμείς ως ΕΝ ΑΝΔΡΩ ευχηθήκαμε "και του χρόνου" χαμογελώντας που αυτή τη χρονιά είμαστε εκεί με διαφορετικό τρόπο από τις προηγούμενες χρονιές δίνοντας το παρόν από την μεριά της θάλασσας... 

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΙΑΣ

Το Superferry χαιρετά τον Άγιο Σώστη και οι κάτοικοι ανταποδίδουν τον χαιρετισμό με κωδωνοκρουσίες και βεγγαλικά...

 Είχαμε όμως και "ανταποκριτές" στη στεριά. Τους ανθρώπους του παπα-Παναγιώτη που κάνει ότι μπορεί να διατηρήσει την προσοχή της Άνδρου στα δύσκολα και ξεχασμένα εδάφη και στα μακρινά χωρία που λειτουργεί στην βόρεια άκρη της Άνδρου.

Την ίδια στιγμή που πλησίαζε το πλοίο σφυρίζοντας και χαιρετώντας πολλοί ήταν κι αυτοί που το φωτογράφιζαν και το χαιρετούσαν από την στεριά δίνοντας πανηγυρικό τόνο στην μέρα. 

 Ενώ η λειτουργία προχώραγε κανονικά και η γιορτινή μέρα ολοκληρωνόταν με τον πιο ωραίο τρόπο στη βόρεια περιοχή του νησιού μας...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"