Προβλήματα με τις αλλαγές στις μεταφορές μαθητών στα σχολεία

 

(Υπάρχει πρόβλημα για τις μεταφορές μαθητών όπως έχουν επισημάνει αρκετοί γονείς στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ. Ρωτήσαμε τον έπαρχο Άνδρου. Και λάβαμε απάντηση με Δελτίο Τύπου στο οποίο επισημαίνεται πως η όλη κατάσταση ξεκίνησε το 2018 με σχετικό νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης που μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.  

Αναλυτικά, ο νέος νόμος προβλέπει την επιδότηση των μαθητών. Τα επιδόματα καταβάλλονται στους μαθητές ή στους νόμιμους κηδεμόνες τους οι οποίοι είναι δικαιούχοι μεταφοράς στην περίπτωση που η μεταφορά δεν είναι εφικτή ή κρίνεται οικονομικά ασύμφορη με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται στην ΚΥΑ.

Στην περίπτωση της παρ. 1β του άρθρου 3 της ΚΥΑ το ποσό που καταβάλλεται ανά μαθητή αντιστοιχεί στο γινόμενο του αριθμού των χιλιομέτρων της απόστασης της σχολικής μονάδας από τον τόπο κατοικίας του μαθητή με το ποσό των 0,35€ ημερησίως και για τις ημέρες παρουσίας του μαθητή στο σχολείο.

Το εν λόγω επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1500€ ανά μαθητή ανά σχολικό έτος, εξαιρουμένων των μαθητών ΣΜΕΑΕ. Δεν απαιτείται από τις διατάξεις της ΚΥΑ το μέσο μεταφοράς να ανήκει στην κυριότητα των εχόντων τη γονική μέριμνα ή των κατά νόμο επιτρόπων του μαθητή.

Επισημαίνεται ότι τα επιδόματα δύναται να χορηγούνται προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθεί τόσο ο διαγωνισμός όσο και οι άλλες διαδικασίες ανάθεσης της μεταφοράς των μαθητών, ενώ τα επιδόματα των περιπτώσεων 1α και 1β του άρθρου 3 δεν μπορούν να καταβάλλονται ταυτόχρονα στον ίδιο μαθητή.

Παρακάτω αναλυτικά το δελτίο τύπου του Επάρχου Άνδρου - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Μεταφορές μαθητών

     Εκφράζω την συμπαράστασή μου και την αλληλεγγύη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκληθεί τα τελευταία έτη και κυρίως φέτος, στις μεταφορές των μαθητών. Ο Έπαρχος και οι υπηρεσίες του Επαρχείου Άνδρου, ουδεμία ευθύνη ή αρμοδιότητα φέρουν για τις μεταφορές μαθητών.

     Η διαδικασία του διαγωνισμού για τη μεταφορά μαθητών διεκπεραιώνεται βάση νόμου από την Διεύθυνση Προμηθειών της Περιφέρειας, με την υπ΄αριθ. 50025/19-09-2018 ΚΥΑ «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες» (ΦΕΚ τ.Β’ 4217/26-09-2018) και την υπ’αριθ. 4959/24-01-2019 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Διευκρινήσεις επι της υπ’αριθ.50025/19-09-2018 ΚΥΑ για την μεταφορά μαθητών Δημοσίων σχολείων από τις Περιφέρειες».

     Από την πρώτη στιγμή που επισημάνθηκε το πρόβλημα με την αλλαγή του νόμου τον Σεπτέμβρη του 2018, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  με υπομνήματα και επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία, έχει στείλει προτάσεις και έχει ζητήσει την εξαίρεση του νόμου για τους νησιωτικούς νομούς. Μέχρι στιγμής, δεν  έχουμε κάποια επίσημη απάντηση και ο κρατικός φορέας πιέζει καθημερινά για την πιστή εφαρμογή του νόμου. Κατά συνέπεια, δυστυχώς η Περιφέρεια δεν νομοθετεί αλλά είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο.

     Είμαστε δίπλα σας για οποιαδήποτε περεταίρω βοήθεια, για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

Με εκτίμηση

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Π.Ε ΚΥΚΛΑΔΩΝ