Σε ποια Κυκλαδονήσια και πόσα κρούσματα είχαμε κατά νησί...

 

Ζητήσαμε να μας δώσουν οι αρμόδιοι τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα για όλες τις Κυκλάδες και για κάθε επιμέρους νησί. Μάθαμε λοιπόν πως από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 μέχρι 23 Οκτωβρίου 2020 ότι οι Κυκλάδες είχαν συνολικά 533 κρούσματα. Και ακόμα πως από το σύνολο των 23 κατοικημένων νησιών στις Κυκλάδες κρούσματα αναφέρθηκαν σε 11.

Αναλυτικά τα κρούσματα κατά νησί έχουν ως εξής:

Μύκονος    264

Σαντορίνη  111

Πάρος          47

Νάξος           42

Σύρος           20

Τήνος           19

Κύθνος         18

Σίφνος            7

Μήλος            2

Ιός                   1

Κίμωλος         1

Άνδρος           1

ΣΥΝΟΛΟ    533

Οι παραπάνω αριθμοί απαντούν μόνοι τους σε όσους φωνάζουν συνεχώς και απερίσκεπτα «κρούσματα στην Άνδρο» και εξηγούν πως όπου έχουν διαπιστωθεί επιτόπου και διαδοχικά κρούσματα σε ένα νησί κρούσματα ο ιός δύσκολα φεύγει. Και πως τα κρούσματα σωρεύθηκαν εκεί που υπήρξαν κυρίως τουρίστες από το εξωτερικό: Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος. Η Τήνος απέκτησε τα κρούσματα μετά την μεγάλη προσέλευση συγκεκριμένων ομάδων μετά της Παναγίας. Και η Νάξος σταδιακά λόγω υψηλής κινητικότητας Ελλήνων και ξένων τουριστών.

Όπου το κρούσμα ή τα κρούσματα πέρασαν ήταν έξω ή ήταν περαστικά από κάποιο νησί καταλήγοντας σε άλλο τόπο δεν υπήρξε διασπορά. Τα ελάχιστα κρούσματα της Μήλου, της Ιού, της Κιμώλου και της Άνδρου αυτό το αποδεικνύουν μέχρι τώρα. Όμως ακόμα και σε νησιά με μεγάλη διασπορά όπως η Μύκονος και η Πάρος το καλοκαίρι κατάφεραν με αυστηρά μέτρα και lockdown να τον περιορίσουν σταδιακά αποδεικνύοντας πως η τήρηση των μέτρων αποδίδει.

Αντί λοιπόν κάποιοι να φωνάζουν στην Άνδρο προφητεύοντας κακά μαντάτα και βγάζοντας βιαστικά συμπεράσματα αναζητώντας ακροατήριο στον πανικό και στον φόβο καλύτερα θα ήταν να τηρήσουν με σοβαρότητα τα μέτρα γιατί μόνο έτσι θα συμβάλουν να μην μπει ο ιός στο νησί.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»