H διακίνηση ψευδών ειδήσεων βλάπτει σοβαρά... την κοινωνική και προσωπική υγεία!!!…

 

Τοπίο Τήνου... (φωτ. αρχείου Εν Άνδρω).

Παρασκευή πρωί 27/11/20. Τηλέφωνο από Τήνο. Φίλος. Και αναγνώστης. Καλλιεργημένος. Σοβαρός. Σχετικά ηλικιωμένος. Συνεργάτης παλαιότερα του «Βήματος». Και εκδότης περιοδικού πολιτισμού. Συζητάμε για την απομόνωση στην οποία έχουμε βρεθεί. Αυτός στην Τήνο (Τηνιακός γαρ). Εγώ στην Άνδρο. Ανταλλάσσουμε «κοινωνικές αποστάσεις» και διαδρομές ανάμεσα στην μαγεία της απομονωμένης Τήνου και Άνδρου και ανάμεσα σε μουσική, βιβλία, site, παιδιά και ότι άλλο.

Ξαφνικά λέει: «Μην τους πιστεύεις. Έχουμε κρούσματα πολλά στα νησιά μας, αλλά μας τα κρύβουν. Μου το λέει και ο ξάδελφος μου που είναι στο δημοτικό συμβούλιο του νησιού!»

Δεν πιστεύω τι ακούω και απαντώ: «Μα πως μπορούν να κρύψουν σε ένα μικρό νησί που έχει δεδομένο πληθυσμό; Με το που βγαίνει ένα κρούσμα όλοι το μαθαίνουν. Έχουν κάνει ήδη μόνοι τους και την ιχνηλάτηση. Στην Άνδρο πρώτα μου τα λένε οι ντόπιοι και μετά οι αρμόδιοι. Πάρε τηλέφωνο και θα τα μάθεις όλα. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο Άνδρου, Τήνου και Μυκόνου».

Επιμένει: «Μην το συζητάς. Είμαι σίγουρος ότι κρύβουν κρούσματα. Μένω σπίτι όλη την εβδομάδα. Κατεβαίνω στην πόλη μια φορά την εβδομάδα…»

Αδυνατώ να τον πείσω. Εγκαταλείπω κάθε επιχείρημα. Κατανοώ πως η «κοινωνική απόσταση» σε κάνει εύκολο στις λάθος αντιλήψεις. Τον αποχαιρετώ…

Την Κυριακή 29/11/20 σε διάφορα έντυπα διαπιστώνω επανάληψη των φημών. Εντυπωσιάζομαι. Τα λέει τέτοιες φήμες κάποιος που ζει απομονωμένος σε ένα χωριό ή σε ένα νησί που όλα μαθαίνονται εύκολα. Τα γράφουν κάποια έντυπα στην μεγάλη πόλη που η φήμη είναι σαν την φωτιά στα ξερόκλαδα.

Στιγμιότυπο Τήνου (φωτ. αρχείου Εν Άνδρω).

Ίδια κατάσταση ενίοτε και στην Άνδρο. Όχι, θα πηγαίναμε πίσω; Να θυμηθώ π.χ. πως τις προάλλες που ανακοινώσαμε τα πρώτα rapid-test στο Γαύριο πριν βγει η επίσημη ανακοίνωση με πήρε φίλος από το Νειμποριό και μου έλεγε πως «είχε 14 θετικά κρούσματα». Κι όταν βγήκε η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ Άνδρου και του Κέντρου Υγείας Άνδρου όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά!!! Όταν του το είπα έκανε τον σταυρό του ο άνθρωπος. 

Το έχουμε γράψει και ξαναγράψει πως ότι προκύπτει το γράφουμε σχολαστικά και με επιμέλεια. Όμως η ανάγκη για «φήμες» είναι απίστευτη στις νησιώτικες και στην ελληνική κοινωνία. Σε τέτοιο σημείο που χτες κυβέρνηση και ΕΟΔΥ αναγκάστηκαν αναγκάστηκαν από κοινού να διαψεύδουν επισήμως τις ανεπίσημες φήμες...

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΕΟΔΥ

«Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» αποτελούν δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που «φιλοξενούνται» σε κυριακάτικα έντυπα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

«Όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».

Τονίζει ότι «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων». Προσθέτει ότι περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.

«Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερνά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" του ΕΟΔΥ», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Καταλήγει ότι «οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων».

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»