16/12: Κανένα κρούσμα στις Κυκλάδες, 1.190 στην Ελλάδα. Το εμβόλιο και το έντυπο που το συνοδεύει…

Στο απυρόβλητο οι Κυκλάδες για μια ακόμα μέρα την ώρα που στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1.190, ενώ το κέντρο της Αθήνας και οι πόλεις και περιοχές Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα, Λάρισα είναι στο κόκκινο. Οι αρμόδιοι προειδοποίησαν εμμέσως πλην σαφώς με σκληρά τοπικά lockdown αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 552 και 85 ήταν οι θάνατοι. Ο δείκτης μετάδοσης εκτιμάται κάτω της μονάδας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 127.557.

Τα εμβόλια θα έρθουν πριν το τέλος του χρόνου, αλλά θα είναι λιγότερα. Σε πλήρη ετοιμότητα είναι ο κρατικός μηχανισμός τόσο για την υποδοχή των πρώτων δόσεων των εμβολίων που θα αδειοδοτηθούν από την ΕΕ για την προστασία από τη νόσο COVID-19 όσο και για όλες τις υπόλοιπες σημαντικές παραμέτρους του εμβολιαστικού σχεδίου.

Κάθε πολίτης που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να προστατευθεί από τη νόσο COVID-19 προσερχόμενος στο εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής του (αφού έχει κλείσει ραντεβού) θα καλείται να απαντήσει γραπτώς σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο. Η όλη επιχείρηση εμβολιασμού φέρει το κωδικό όνομα «Ελευθερία».

ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Οι πολίτες θα πρέπει να υπογράψουν το συγκεκριμένο έντυπο του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο επιβεβαιώνουν ότι έχουν ενημερωθεί και αποδέχονται τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, καθώς και τις τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το έντυπο έχει σταλεί, ήδη, από το Υπουργείο Υγείας, στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας και με αυτό ζητείται η υποχρεωτική συναίνεση των πολιτών πριν τον εμβολιασμό.

Όπως προβλέπεται στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να κάνουν το εμβόλιο για την Covid-19, θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν μπορεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.

Είναι η πρώτη φορά που θα ζητηθεί γραπτή ή προφορική συγκατάθεση για εμβολιασμό από ενήλικες, αφού μέχρι σήμερα η παρουσία και μόνο είτε για το εμβόλιο της γρίπης, είτε άλλων εμβολίων, θεωρούνταν αυτονόητα συναίνεση.