ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: Όψιμοι και αληθινοί οικολόγοι και αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο...

 

Το άγνωστο και θαμπό για τους περισσότερους Στενό της Άνδρου ξαφνικά λόγω της "αντίστασης" στο Φραγκάκι έγινε "γνωστό" (α) για μια φωλιά σπιζαετού και (β) για τα 30 μέτρα στήματα που γκρεμίστηκαν - με άδεια - από τα 11,6 χιλιόμετρα της γύρω περιοχής. Διακρίνονται στην φωτογραφία οι διανοιχθέντες αγροτικοί δρόμοι εδώ και δεκαετίες και τους οποίους αποκαλούν "καθρεφτάκια για ιθαγενείς" μερικοί - κυρίως έποικοι - όταν μιλούν περιφρονητικά για τους κατοίκους της περιοχής... 

(Στην Άνδρο ορισμένοι επιχειρούν εδώ και καιρό να μην μπει ΚΑΜΜΙΑ ανεμογεννήτρια στο νησί. Επιχειρούν με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο να πείσουν μια κοινωνία που απορεί, παρακολουθεί ή αδιαφορεί μια αντιπαράθεση επιχειρημάτων όλων των ειδών, αλλά και μερικές ακρότητες λεκτικές ή πρακτικές. Άργησαν να φανούν όλοι αυτοί. Δεν ήταν εδώ όταν ξεκίνησαν οι αιτήσεις για ανεμογεννήτριες πριν 15 χρόνια. Δεν υπήρχαν όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες αδειοδότησης εδώ και 10 χρόνια. Δεν μίλησαν όταν δόθηκαν οι πρώτες άδειες από τον Δήμο Κορθίου και τον Δήμο Υδρούσας. Ορισμένοι μάλιστα εκ των σημερινών αρνητών των ανεμογεννητριών ήταν φίλοι της νέας τεχνολογίας και πίστευαν στην κλιματική αλλαγή που επέβαλε την στροφή από το κάρβουνο και το πετρέλαιο στις ήπιες μορφές ενέργειας.

Το μέσης τάσης δίκτυο της ΔΕΗ που μεταφέρει ρεύμα στον υποσταθμό της Άνδρου στο Στενό και στην Τήνο.

Ξαφνικά όμως όλα άλλαξαν. Σε αυτό συνέβαλε και το πλήθος των αιτήσεων για ανεμογεννήτριες όχι μόνο στον Καμπανό και στο Στενό, που στοχεύουν σε ερημικά μέρη της Άνδρου, αλλά και σε άλλα μέρη της Άνδρου σε πολύ πιο κεντρικά και τουριστικά. Το ΣτΕ απέρριψε όμως όλες τις αιτήσεις στο Πέταλο, στην Κουβάρα, στην Βουρκωτή. 

Βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο που προχωρούν οι ήδη νόμιμα εκτελούμενες εργασίες για τις αδειοδοτημένες 8 (3+5) ανεμογεννήτριες, που έχουν και άδεια και από τους Δήμους της Άνδρου εδώ και χρόνια για τα ερημικά άκρα του νησιού. Μέρη στα οποία τις οποίες θέλουν οι ακρίτες κάτοικοι τους.

Αν υπάρχει ένας κίνδυνος στον ορίζοντα σήμερα είναι οι αιτήσεις για τις μετέωρες για την ώρα Κοπελούζου στο Γαύριο, στο Μπατσί και στα Άχλα, που εξετάζονται, αλλά έχει προσφύγει στο ΣτΕ ο Δήμος Άνδρου. Και οι οποίες για την ώρα δεν υπάρχει επίσης τεχνικός τρόπος να μπουν στο σύστημα διανομής. Και επίσης για τις ανεμογεννήτριες Μυτιλιναίου στο Κόρθι, που έχουν άδεια, αλλά δεν ενέκρινε ο Δήμος Άνδρου.

Αυτή είναι σήμερα η κατάσταση και ο Δήμος Άνδρου όπως και η κοινωνία της Άνδρου πρέπει να δουν τι αντιστάσεις και συμμαχίες μπορούν και πρέπει να αναπτύξουν για τις όντως υπερβολικές ανεμογεννήτριες Κοπελούζου και αυτές του Μυτιλιναίου στα κατοικημένα μέρη. Για τα λογικά αυτά αιτήματα η Άνδρος μπορεί να βρει συμμάχους μέχρι και στην Κοζάνη, όπως θα δούμε παρακάτω. Όμως δεν επικεντρωνόμαστε στα δύσκολα, αλλά σπαταλάμε δυνάμεις στο να ξεσηκώνουν κάποιοι για λόγους ιδεοληπτικούς ή πολιτικάντικους όλους εναντίον όλων. Στο σημείο αυτό βρήκε βήμα και η πελαγοδρομούσα αντιπολίτευση και όλοι αυτοί που άσκησαν διοίκηση τα προηγούμενα χρόνια και αποδέχονταν την λογική μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 ξαφνικά ανακάλυψαν τον λαϊκισμό που κατήγγειλαν βάφτηκαν τα χρώματα της "οικολογίας" (!!!) και βγήκαν... στο "αντάρτικο"!!!

 

Αποδέχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου τον Δεκέμβριο του 2019 οι Καπάκης - Σουσούδης (που άσκησαν διοίκηση ως κυβέρνηση ο πρώτος και ως δήμαρχος ο δεύτερος), τις ήδη αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στο Καλυβάρι και στο Φραγκάκι. Τώρα ξαφνικά ως αντιπολίτευση εδώ κι ένα χρόνο πέρασαν στο... "αντάρτικο"!

Σήμερα είμαστε πλέον στο σημείο μηδέν της λογικής. Ήδη μπήκαν οι τρεις νέες ανεμογεννήτριες στο Καλυβάρι της εταιρείας ΕΝΤΕΚΑ και προχωρούν οι πέντε στο Φραγκάκι της εταιρείας WIND GREEN. Την ίδια στιγμή μετά τους αποκλεισμούς του λιμανιού του Γαυρίου, που απέτυχαν παταγωδώς "φάρος αντίστασης" ορθώθηκε στο μακρινό κι εξωτικό Φραγκάκι, που σχεδόν κανείς δεν ήξερε πριν τέσσερις μήνες! Εκεί εστιάζουν σήμερα οι ακτιβιστές της "οικολογίας" του κάρβουνου. Μαζί τους και κάποιοι όψιμοι "μαχητές" και "θίασοι ελευθερωτών" δίνουν την την μάχη για το νόμιμα αδειοδοτημένο από το κράτος και τους Δήμο Άνδρου από το 2012 Φραγκάκι! Εκεί οι εργασίες έχουν φτάσει στην δεύτερη φάση τους. Και οι "μάχες" των ακτιβιστών έγιναν σκιαμαχίες στο διαδίκτυο - χωρίς νόμιμη βάση και χωρίς λογική - για κάτι που δεν ενοχλεί. Και αδιαφορούν στο γεγονός πως το θέλει η τοπική αγροτική κοινωνία και συνεισφέρει στην κοινωνία και στην οικονομία του νησιού.

Οι σκιαμαχίες συνεχίζονται: (α) Στο όνομα μιας φωλιάς Σπιζαετού που βρίσκεται έξω από το πεδίο αναφοράς των ανεμογεννητριών, αλλά στην περιοχή του βουνού Φραγκάκι! (β) Και στο όνομα 30 μέτρων στημάτων που γκρεμίστηκαν από τα 11.6 χιλιόμετρα που υπάρχουν στην περιοχή. Για αυτά γράφονται κροκοδείλια άρθρα σε "φιλεργατικές" εφημερίδες της "προόδου" (!) και σε πολιτικά υποκινούμενα τοπικιστικά έντυπα εξ Αθηνών! 

Το υψηλής τάσης δίκτυο της ΔΕΗ που θα υπογειοποιηθεί μέχρι το 2022 και μεταφέρει ρεύμα στην Τήνο. Διακρίνονται οι δρόμοι της περιοχής που είναι αγροτικοί και σε κακή κατάσταση. Τα έργα οδοποιίας στο Στενό θα φτάσουν το 1 εκατ. ευρώ και αποτελούν βασική παροχή για την περιοχή και τους αγρότες της Πίσω Μεριάς.

Αλλά για τους κατοίκους του γειτονικού χωριού και τους αγρότες της περιοχής (που θέλουν το συγκεκριμένο έργο) δεν μιλάει κανείς από τους αντιδρώντες. Ή, μάλλον μιλάνε και τους λένε: "εξαγορασθέντες με καθρεφτάκια"!!!  Καθρεφτάκια εννοούν τους σύγχρονους δρόμους χιλιομέτρων (από το Στενό στον Προφήτη Ηλία και στο Φραγκάκι), τους οποίους πλέον μπορούν να χρησιμοποιούν για τις αγροτικές δουλειές τους! Καθρεφτάκια λένε τις ετήσιες τακτικές επιδοτήσεις της εταιρείας για τοπικά έργα στην περιοχή και στους κατοίκους της. Καθρεφτάκια λένε και τις τακτικές ετήσιες επιδοτήσεις και συνεργασίες της εταιρείας με την κοινωνία της Άνδρου (ήδη αναγγέλθηκε πρόγραμμα ασφάλισης αεροδιακομιδής των κατοίκων του νησιού).

Ο δρόμος για το Στενό. Διανοίχθηκε από την ΔΕΗ στη δεκαετία του 1970. Οι ακτιβιστές της Άνδρου σε έγγραφό τους αναφέρουν πως δημιουργήθηκε... για τις; ανεμογεννήτριες στο Φραγκάκι. Έχουν μηνυθεί γι' αυτό από την εταιρεία...

Βρισκόμαστε στο σημείο. Οι "μάχες" έχουν κοπάσει! Ο θίασος "πολεμικών σκηνών" έχει αποσυρθεί. Η αστυνομία της Άνδρου έστειλε μερικούς φακέλους στον εισαγγελέα Σύρου. Διεξάγεται πλέον ένας χαμηλής έντασης επικοινωνιακός πόλεμος χαρακωμάτων για μια φωλιά του Σπιζαετού και 30 μέτρα στήματα με αναφορά μια άγνωστη και έρημη περιοχή της Άνδρου που ελάχιστοι ξέρουν και που χρησιμοποιούν μόνο οι αγρότες της Πίσω Μεριάς, που περιμένουν τους δρόμους για να πηγαίνουν σε αυτή εύκολα...

Η πραγματικότητα λέει πως υπάρχει ένα χωροταξικό για τις ανεμογεννήτριες που έχει ξεκινήσει με μια ομάδα εργασίας της Άνδρου να αναθεωρηθεί. Εκεί πρέπει να επιμείνουμε για να αποκλείσουμε τις διεσπαρμένες σε κεντρικά σημεία του νησιού ανεμογεννήτριες του Κοπελούζου και του Μυτιληναίου. Στο μέτωπο αυτό της λογικής πολλοί μπορούν να στρατευθούν και να συμβάλουν. Οι "μαχητές" στο Φραγκάκι σήμερα και στον Καμπανό χτες; αδικούν την Άνδρο με τον ακραίο ζήλο τους και υποβαθμίζουν τον όποιο σχεδιασμό για ένα χωτοταξικό των ανεμογεννητριών έχει ανάγκη ο τόπος...

Ο υποσταθμός υψηλής τάσης της ΔΕΗ στο τέλος του Στενού της Άνδρου. Εδώ καταλήγει η παλιά και η νέα διασύνδεση του ρεύματος για Τήνο και Κυκλάδες. Από εδώ θα ξεκινήσουν να ανηφορίζουν οι 5 ανεμογεννήτριες στο Φραγκάκι τον Μάρτιο όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι δρόμοι που επισκευάζονται ολοκληρωτικά ή δημιουργούνται εξ αρχής στην περιοχή.

Ξεκινάμε, λοιπόν, μια σειρά δημοσιεύσεις με αφορμή ένα δημοσίευμα πραγματικής οικολογίας και σοβαρού προβληματισμού. Το αλιεύσαμε στην ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΘΕΩΡΗΣΗ - oikologos.gr (ένας ιστότοπος για το περιβάλλον και την οικολογία)., Είναι γραμμένο με περίσκεψη και γνώση, με ευαισθησία και λογική, από την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης. Διαβάστε το πιο κάτω και θα βρείτε εύκολα τις πολύ μεγάλες διαφορές των "οικολογούντων" της Άνδρου και των πραγματικών οικολόγων μιας περιοχής της Ελλάδας, που μας δίνει ρεύμα επί πολλές δεκαετίες αγόγγυστα. Διαβάστε το και θα δείτε τι σημαίνει σοβαρός προβληματισμός για την Ελλάδα και για την οικολογία, αλλά και για την Ευρώπη και τον κόσμο - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Τοπικιστικά μπαϊράκια εναντίον των ανεμογεννητριών

Κατανοητές οι ενστάσεις, οι οποίες δικαιολογούνται απόλυτα στην περίπτωση των μεγάλων εταιρειών, οι οποίες άνευ όρων και ορίων επιχειρούν να κατακυριεύσουν τα νησιά και να τα μεταβάλουν σε «αεροπλανοφόρα ανεμογεννητριών». Όμως από το σημείο αυτό μέχρι την παντελή απόρριψη των μικρών αιολικών πάρκων ή των πλωτών εγκαταστάσεων ή οποιασδήποτε ανεμογεννήτριας υπάρχει μεγάλη απόσταση. Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ολικής άρνησης που μεγαλοποιεί την παραμικρή επίπτωση και δημιουργεί μια αδιέξοδη κινδυνολογία σε βάρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο ατμοηλεκτρικός σταθμός λιγνίτη της Καρδιάς στην περιοχή Κοζάνης - Πτολεμαΐδας που θα αποσυρθεί από το δίκτυο τα επόμενα χρόνια μετά από διαπραγμάτευση και συμφωνία με την Κομισιόν. Οι οικολόγοι της Κοζάνης - όπως γράφουν οι ίδιοι - δεν θέλουν να καταστραφούν τα νησιά και η Άνδρος. Θέλουν ήπιες παρεμβάσεις σε απόμακρα μέρη που θα βοηθήσουν την Ελλάδα και το κλίμα. Λογικά πράγματα που όσοι παραλογίζονται δεν τα ακούν...

Σε όσους λοιπόν πολίτες των νησιών (και άλλων τουριστικών περιοχών αντιδρούν) εκ προοιμίου στις ανεμογεννήτριες έχουμε να πούμε τα εξής:

- Σπανίως υπάρχουν στην τεχνολογία και στη ζωή ιδανικές λύσεις. Υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες λύσεις. Στην Ελλάδα η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται κατά 60% από λιγνιτικές θερμοηλεκτρικές μονάδες που είναι εγκατεστημένες κυρίως στο Ν. Κοζάνης, ενώ οι ΑΠΕ καλύπτουν μόλις το 6%. Συμφωνούμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημιουργούν κάποιες παρενέργειες, αλλά πολύ μεγαλύτερες δημιουργούν οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Μόνο που όσοι έχουν μακριά από «την αυλή τους» τα ορυχεία και τις θερμοηλεκτρικές μονάδες δεν κατανοούν ή δεν αισθάνονται άμεσα τις βαριές επιπτώσεις τους στους τόπους παραγωγής, αλλά και σε όλο τον πλανήτη.

- Πέραν του πόσο υποκειμενικά βλέπει το θέμα ο καθένας μας (Κοζανίτης ή νησιώτης), οι διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας επιβάλουν μέχρι το 2020 να καλύψουμε το 35% της ηλεκτροπαραγωγής μας με ΑΠΕ, στόχος μάλλον άπιαστος και για τον πιο αισιόδοξο. (Ακόμη κι αν κυβερνήσει το … Αιολικό Κόμμα αποκλείεται να εγκαταστήσουμε 10.000 αιολικά MW ).

- Μέχρι όμως να αποφασίσουμε που και πόσες ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν, ένας νομός, ο νομός Κοζάνης, θα «καίγεται» για να φωτιστούν οι υπόλοιποι.

- Θα πρέπει να γνωρίζουν, λοιπόν, όσοι ενισχύουν τον αντι-αιολικό παροξυσμό ότι για κάθε αιολικό μεγαβάτ που ΔΕΝ εγκαθίσταται, κάποιοι άλλοι την πληρώνουν δίπλα μας αλλά και σε όλο τον πλανήτη. Είναι όλοι αυτοί που πλήττονται από τις κλιματικές αλλαγές, είναι τα εξαθλιωμένα θύματα του φαινόμενου του θερμοκηπίου που δημιουργήσαμε εμείς οι χορτασμένοι, είναι οι στρατιές των περιβαλλοντικών προσφύγων που ξεριζώνονται, γιατί ο «πολιτισμένος» κόσμος ακολούθησε ένα ενεργειακό μοντέλο που δημιούργησε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και εξόντωσε τους φυσικούς πόρους του τρίτου κόσμου.

- Είναι επίσης, για να έλθουμε στα καθ’ ημάς, και οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, οι οποίοι 60 χρόνια υφίστανται τις οδυνηρές επιπτώσεις ενός -χρεοκοπημένου πλέον- ενεργειακού μοντέλου, που έχει κατατάξει το νομό Κοζάνης στους πιο βρώμικους της Ευρώπης και έχει μετατρέψει τους κατοίκους σε πολίτες Β’κατηγορίας.

Όσο δεν προχωρούν οι ήπιες μορφές ενέργειας τόσο καίγονται κάποιες περιοχές της Ελλάδας από τον λιγνίτη και αλλάζει το κλίμα του πλανήτη. Αλλά αυτή η οικολογία ποσώς ενδιαφέρει τους "οικολογούντες" στην Άνδρο, που δίνουν "μάχες" για 3 ανεμογεννήτριες στο Καλυβάρι και 5 Φραγκάκι...

Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε :

Με άλλα λόγια, ο Ν. Κοζάνης θα συνεχίσει να θυσιάζεται και να αντιμετωπίζεται ως η «πρίζα» της χώρας, όσο καθυστερούν οι ΑΠΕ.

Ο ενεργειακός συγκεντρωτισμός δεν χωρά στον 21 ον αιώνα

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Η υπερσυγκέντρωση στην παραγωγή ρεύματος έχει πολλαπλές στρεβλώσεις και κοστίζει ακριβά: Πληρώνουμε πολλά:

Και η επιβάρυνση κατανέμεται επί δικαίων και αδίκων. Δεν ξέρουμε τι θα έλεγαν οι κάτοικοι των νησιών, αν χρεώνονταν το κόστος της μεταφοράς του ρεύματος από την Κοζάνη, όπως π.χ χρεώνονται το αυξημένο κόστος μεταφορικών της βενζίνης. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι επιδοτούν την ακριβή (λόγω μεταφοράς) κιλοβατώρα των νησιών. Επιδοτούμε όλοι μας τις άγονες γραμμές (καλώς), αλλά όχι και το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν τα νησιά διαθέτουν αστείρευτες και φτηνές πηγές παραγωγής του.

Η τιμή της κιλοβατώρας δεν θα έπρεπε να είναι ενιαία για όλη την Ελλάδα. Αν ίσχυε αυτό, τότε θα βλέπαμε πόσο θα επιδίωκαν όλοι να αναπτύξουν τα τοπικά ενεργειακά δυναμικά (ήλιος, αέρας, βιομάζα, γεωθερμία) και να μην περιμένουν «το μάννα εξ ουρανού».

Κάποιοι κοντόθωρα βλέποντας στην Άνδρο φοβούνται αυτό στο Καλυβάρι και στο Φραγκάκι. Άλλοι κοιτώντας πιο πέρα φοβούνται για το κλίμα και για την Ελλάδα. Εξαρτάται τι κοιτά κανείς: το δέντρο ή το δάσος...

Μέχρι τώρα τα νησιά βασίζονταν σε εισαγόμενες πηγές ενέργειας και ελάχιστα νοιάζονταν για την ενεργειακή τους αυτάρκεια. Απλώς κάθε τόσο ζητούσαν περισσότερη ισχύ (όπως και νερό / πολεοδομικές παρεκκλίσεις, κλπ) για να εξυπηρετήσουν έναν ενεργοβόρο και αδηφάγο τουρισμό, που γιγαντώνονταν καθ΄ υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας τους.

Τα νησιά όμως έχουν ένα τεράστιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό και πρέπει να συμβάλουν παράγοντας περισσότερο από όσο χρειάζονται, ώστε να εξάγουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, εφόσον βέβαια δεν υπάρχουν σοβαρές περιβαλλοντικές παρενέργειες. Δεν εννοούμε φυσικά να γίνουν «δάση ανεμογεννητριών», όπως θα ήθελαν ο «Μυτιληναίος», η « Iberdola » και η «Ρόκα», ούτε να γεμίσει το Αιγαίο από υπόγεια καλώδια. Δεν καταλαβαίνουμε όμως γιατί να μην στείλουν τα κοντινά νησιά (Σκύρος, Άνδρος, κλπ) ρεύμα στη Στερεά Ελλάδα και γιατί να μην εξάγει η Σάμος ρεύμα στην Τουρκία (αντισταθμίζοντας έτσι μέρος των εισαγωγών μας από άλλες γειτονικές χώρες).

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουμε την απαίτηση προκειμένου να προχωρήσουν οι ΑΠΕ να εξοντωθούν οι προστατευόμενες περιοχές ή να μαγαριστούν οι αρχαιολογικοί χώροι.

Δεν μπορεί όμως να διαμαρτύρεται η Σέριφος ή η Μύκονος και να αρνούνται τις ανεμογεννήτριες, επειδή θα έχουν μερικές επιπτώσεις στον τουρισμό ή επειδή θα υπάρξουν κάποιες παρενέργειες στην ορνιθοπανίδα. Στο κάτω – κάτω για κάθε πτηνό που τραυματίζεται από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, χιλιάδες άλλα πεθαίνουν όταν πετούν πάνω από μια περιοχή που παράγει 26.000.000 κ.μ θανατηφόρα καυσαέρια την ώρα (!), όπως η Κοζάνη.

Καλά θα ήταν ήταν να μπορούσαμε να τα αποφύγουμε και τα δύο. Όταν όμως είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε, ας επιλέξουμε «το μη χείρον». Όχι μόνο για μας, αλλά και το .. γείτονα.

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης