ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ: Το όρια της φωτιάς ή στάχτες και φοίνικες!!!...

Εδώ δόθηκε η τελική μάχη με το πύρινό μέτωπο. Λίγο πριν την Κατάκοιλο. Οι πυροσβέστες από την Αττική και η πυροσβεστική της Άνδρου επιτηρούν τα καμένα την επομένη.

Δεν φιλοδοξούμε να γράψουμε τις λεπτομέρειες μιας ιστορίας, που εμείς ζήσαμε ώρα με την ώρα μπροστά στην οθόνη και τα πλήκτρα του υπολογιστή μέσα από εκατοντάδες πληροφορίες και δεκάδες εικόνες και βίντεο που έστελναν οι "απεσταλμένοι" μας σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς. Ούτε την αγωνία και τον μόχθο αυτών που έδωσαν τις μάχες για να την αντιμετωπίσουν λεπτό προς λεπτό την πύρινη λαίλαπα μέσα σε μια εικόνα χάους και επερχόμενης καταστροφής, την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Καθείς σε αυτό που ετάχθη. Το αποτέλεσμα τη μάχης κατά της φωτιάς ήταν να σωθούν τρία χωριά και τεράστιοι πνεύμονες δασών, αλλά και να χαθούν 5.100 στρέμματα πρασίνου από την Άνδρο! 

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΟΙΛΟΥ

Γενική άποψη του βουνού που κάηκε λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν την Κατάκοιλο. Στο όριό του δρόμου ένα ακόμα όριο που κρίθηκε η μάχη. Στη φωτογραφία η πυροσβεστική της Αττικής στην τελευταία βάρδια στις 5 Απριλίου πριν φύγει με το πλοίο των 16:30 για Ραφήνα. 

 Από πιο κοντά η οριογραμμή της φωτιάς προς την Κατάκοιλό. Εκεί δόθηκαν οι τελευταίες μάχες πάνω στο βουνό και κάτω να μην περάσει τον δρόμο το μέτωπο. Εδώ παρατεταγμένα τα οχήματα και οι πυροσβέστες της Αττικής.

Οι μαχητές της πρώτης γραμμής έδωσαν την μάχη τους λεπτό προς λεπτό, βήμα το βήμα, στο έδαφος και ιδίως στον αέρα, και στο τέλος κατάφεραν και κράτησαν και στα τρία μεγάλα μέτωπα. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν με λεπτομέρεια τα όρια της φωτιάς. Αλλά και τον μόχθο των ανθρώπων, που τους αξίζουν φοίνικες για την προσπάθεια. Εμείς δώσαμε την μάχη ώρα με την ώρα με τις πληροφορίες που έτρεχαν και τις εικόνες που εναλλάσσονταν στην οθόνη, από δεκάδες "απεσταλμένους" στο μέτωπο και στα μετόπισθεν, αποτυπώνοντας για 13.000-14.000 ανθρώπους (αυτή ήταν η επισκεψιμότητα/χρήστες μας στην Άνδρο, στην Αθήνα, στην Κύπρο, αλλά και από τηλέφωνα που λάβαμε στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ή όπου άλλου, την "μάχη της Κατακοίλου", την "μάχη των Ρεμάτων και του Ατενίου".

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ

Η οριογραμμή προς τα Ρέματα. Εδώ δόθηκε η τελευταία μάχη με τα ελικόπτερα που γύρω στις 15:00 σταμάτησαν το πύρινο μέτωπο που πήγαινε προς την μεγάλη καταπράσινη ρεματιά στους πρόποδες της Κουβάρας. Αν πέρναγε το μέτωπο εκτός του οικισμού θα θρηνούσαμε Άρνη και Κουβάρα. 

 Τα όρια της φωτιάς λίγο πριν την μεγάλη κοιλάδα των Ρεμάτων. Το απέναντι πράσινο βουνό με την χαμηλή βλάστηση είναι ότι φυσικά αναδασώθηκε από παλαιότερη πυρκαγιά. Αυτό για να καταλαβαίνουμε πως ότι χάνεται δεν αποκαθίσταται επακριβώς.

Τριών οικισμών, που κινδύνεψαν. Οι δύο εξ αυτών εκκενώθηκαν. Ο τρίτος δέχθηκε στο τέλος όλη την πίεση του μετώπου της μεγάλης φωτιάς. Κι εκεί που οι πυροσβέστες και οι δασοπυροσβέστες της Άνδρου έδιναν "τα ρέστα τους" μετά 13 ώρες μάχη με την φωτιά εξαντλημένοι - όπως συμβαίνει στις παλιές καλές καουμπόϋκες ταινίες - ήρθε προς ενίσχυση... το ιππικό!!! Κάπου εκεί το απομεσήμερο της 4ης Απριλίου ώρα 15:30 φάνηκαν τα 10 οχήματα που έστελνε η Αθήνα για ενίσχυση. 10 ευέλικτα οχήματα με νέους επαγγελματίες πυροσβέστες, που έπεσαν πάνω στην λαίλαπα. Και με την βοήθεια ελικοπτέρων και αεροπλάνων της πυροσβεστικής κι ένα στρατιωτικό Σινούκ κατάφεραν και ανέκοψαν την πύρινη λαίλαπα που απειλούσε αρχικά τα Ρέματα και στη συνέχεια το Ατένι πριν απειλήσει πιο πολύ απ' όλα την Κατάκοιλο.

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΤΕΝΙΟΥ

Τα όρια της μάχης με την φωτιά στο πάνω Ατένι! Λίγα μέτρα από σπίτια και στάβλους.  

 Λίγα μόλις μέτρα σταμάτησε ή σταμάτησαν την φωτιά στο πάνω Ατένι.

 Αλλά και μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες μέτρα σταμάτησαν τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα την φωτιά πριν πλησιάσει τα σπίτια της παραλίας στο Ατένι.

Το απόβραδο άρχισε να πέφτει ο αέρας και σταθεροποιήθηκε το μέτωπο πριν σβήσει τελείως. Η μάχη κερδήθηκε από αυτούς που την έδωσαν με κάθε τρόπο. Από την πρώτη γραμμή μέχρι τα μετόπισθεν. Η μάχη κερδήθηκε και στην πρώτη γραμμή και σε αυτούς που υποστήριζαν στα μετόπισθεν. Μια μάχη στην οποία τα πολλά εναέρια μέσα συνέβαλαν αποφασιστικά στο Ατένι και την οποία έδωσαν μέσα σε αντίξοες συνθήκες ανέμων 8 μποφόρ. 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

 Οριογραμμές του πράσινου και του γκριζομαύρου. Οριογραμμές της στάχτης και των φοίνικων. 

Άγιο είχε το εκκλησάκι και δεν σκαρφάλωσε η φωτιά την ρεματιά. Μπορεί όμως ο άγιος να ήταν ο παρακείμενος δρόμος που επέτρεψε στην πυροσβεστική να είναι εκεί την κρίσιμη στιγμή.

Μια μάχη που κερδήθηκε και στο πεδίο της πληροφόρησης, αλλά και της ευαισθητοποίησης μιας ανήσυχης κοινής γνώμης σε μεγάλη έκταση. Μιας κοινής γνώμης που έζησε κάτι από αυτή τη μάχη μέσα από τις περιγραφές και εικόνες αυτών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και κατέγραψαν και μετάδωσαν τις πληροφορίες σε εμάς. Κι εμείς με συνεχή ροή και με άμεσο τρόπο δώσαμε όσο πιο έγκυρα την εικόνα αυτής της μάχης και από χτες κάνουμε και τον απολογισμό της. Χωρίς αυτή τη μάχη όλοι θα μάθαιναν μόνο τον απόηχο των γεγονότων. Κάτι που ίσως ξεχνούσαν εύκολα. Χωρίς χρήσιμα συμπεράσματα. Χωρίς αποτιμήσεις της καταστροφής και των ανθρώπων που απέτρεψαν τα χειρότερα. Η σιωπή βοηθά την λήθη. Και η λήθη είναι κακός σύμβουλος για την κοινωνία...

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

 

 Πολλά τα πρόσωπα της μάχης. Συμβολικά επιλέξαμε δύο πυροσβέστες από την Αττική να μας πουν δύο λόγια. Ο Κώστας από την Παλλήνη μας είπε: "με το που φτάσαμε πέσαμε πάνω στη φωτιά για να μην μπει στο χωριό. Από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ σβήναμε. Οι εδώ πυροσβέστες είχαν φτάσει στα όρια τους δίνοντας μάχη επί 13 ώρες..."

Και ο συνοδηγός του Σέργιος  που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή να σωθεί ο Άη Γιάννης στην Κατάκοιλο δήλωσε ευχαριστημένος από την επιμελητεία του Δήμου Άνδρου που τους στήριξε επί ένα 24ώρο με νερό, καφέδες, σάντουΐτς. Και κατέληξε: "καλό και λαϊκό παιδί ο δήμαρχος ήταν κοντά μας στο ταξίδι και σαν εστιάτορας καταλάβαινε και τις ανάγκες μας..." 

Στα πρόσωπα κι αυτοί που άντεξαν. Αν και με απώλειες. Ο Μιχάλης Χαλάς, χαμογελαστός για το αίσιο τέλος της μάχης μας είπε: "αν η φωτιά έμπαινε στην Κατάκοιλο θα έφτανε στο Μπατσί. Ευτυχώς ήρθαν οι πυροσβέστες και τα ελικόπτερα και δεν μπήκε." Στις απώλειες: ο κυρ-Μιχάλης έχασε 15 ζώα. Εδώ σκαρφαλώνει στο βουνό να δει την κατάσταση...

 Στα πρόσωπα και η επιμελητεία του Δήμου Άνδρου η Ιωάννα Σαραβάνου, δασοπυροσβέστης και υπεύθυνη πολιτικής προστασίας του Δλημου, ήταν στην πρώτη γραμμή επί 36 ώρες, η Σοφία Τουντασάκη, υπεύθυνη κοινωνικής μέριμνας του Δήμου, άλλες τόσες ώρες βοηθούσε ακούραστα. Και ο δασοπυροσβέστης Κώστας που συνέδραμε τις δύο κυρίες στο έργο της μεταφορά προμηθειών στους πυροσβέστες. 

Δεν φιλοδοξούμε να γράψουμε τα πάντα στον σημερινό απολογισμό. Όλα όσα έζησαν οι κάτοικοι, οι πυροσβέστες, οι εθελοντές, αλλά οι επιτελείς της επιχείρησης. Αρκεί η αποτύπωση των ορίων της στάχτης για να αποδοθούν οι φοίνικες σε αυτούς που έδωσαν την μάχη. Δεν φιλοδοξούμε να γράψουμε την ιστορία όλων αυτών που έδωσαν την μάχη από τις 2:30 το πρωί μέχρι τις 22:30 το βράδυ της 4ης Απριλίου στην Κατάκοιλο, στα Ρέματα και στο Ατένι. Αρκεί μόνο η καταγραφή των ορίων της στάχτης προς την Κατάκοιλο, τα Ρέματα και το Ατένι, οικισμοί που κινδύνεψαν, για να καταλάβουμε τα όρια των ανθρώπων, που έδωσαν και κέρδισαν την μάχη και τους φοίνικες. Τίποτα άλλο.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ:

Στάχτες και φοίνικες...

Υπάρχουν οι παρόντες, που ήταν πολλοί. Υπάρχουν και οι απόντες που δεν ήταν ή δεν πέρασαν καν από εκεί. Όλοι είδαν τους παρόντες. Κι όλοι ξέρουν τους απόντες, που κάνουν κριτική εξ Αθηνών ή από τα σπίτια τους. Όλοι αγαπούν την Άνδρο όπως είπε ένας από τους φωνασκούντες απόντες. Μόνο που μερικοί την αγαπούν και προσφέρουν με την παρουσία τους.

Υπάρχουν όμως και οι προσφέροντες, με παρουσία και πράγματα. Κι αυτοί αποδείχθηκαν πολλοί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Πρόσφεραν στους πυροσβέστες και στους δασοπυροσβέστες αφειδώλευτα νερά, αναψυκτικά, καφέδες, σάντουϊτς και ότι άλλο μπορούσαν  Από τον φούρνο του Γιάννη στο Μπατσί  και τον φούρνο του Φουρναράκη στο Κόρθι μέχρι το Corner του Παναγιώτη στο Μπατσί και το εστιατόριο Sea Satin στο Κόρθι. Και από το σούπερ-μάρκετ Βασιλόπουλου στο Μπατσί και Μασούτη στο Γαύριο μέχρι επαγγελματίες όπως το Αρόδο στο Γαύριο. Δεν έχουμε τον πλήρη κατάλογο και γράφουμε αυτούς που ακούσαμε. Ελπίζουμε ο Δήμος να ανακοινώσει τους προσφέροντες. Μαζί με τους προσφέροντες που έγραψαν με την παρουσία τους υπάρχουν και οι ευχαριστούντες του χωριού...

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet