Υπάρχει θέμα με τους πλανόδιους πωλητές στα νησιά και στην Άνδρο...

Τεράστια η δυσκολία να έρθουν οι έχοντες σπίτια στην Άνδρο. Αλλά τεράστια η ευκολία με την οποία εκμεταλλεύονται οι πλανόδιοι παραθυράκια του νόμου και έρχονται στο νησί. Μέχρι χτες οι διαμαρτυρίες έπεφταν στο κενό. Σήμερα όμως με τους δύο πλανόδιους θετικούς στο κορονοϊό υπάρχει θέμα...

Χτες το απόγευμα στις 16:00 δύο πλανόδιοι έμποροί Ρομά που είχαν έρθει στο νησί να πουλήσουν την πραμάτεια τους διαπιστώθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Δημιουργήθηκε πρόβλημα με το που μπορούν να μείνουν μιας και απαγορευόταν να ταξιδέψουν.

Υπήρξε μακρά συνομιλία του δήμαρχου με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας επί του θέματος μιας και το νησί πέρσι είχε ξενοδοχείο καραντίνας εφέτος όμως δεν έχει οριστεί κάτι από την Πολιτική Προστασία της Αθήνας γιατί το καλοκαίρι αργεί υπάρχει καραντίνα στα νησιά. Ασχέτως αν οι πλανόδιοι υπό την σκέπη του νόμου ως έμποροι μετακινούνται, αλλά ως Ρομά δεν έχουν μόνιμο κατάλυμα και δεν νοικιάζουν τέτοιο.

Η αρχική σκέψη ήταν να τους πάνε στα αποδυτήρια στο Μπατσί. Μετά χωριστά στα αποδυτήρια στην Χώρα. Σε όλες τις προτάσεις οι πλανόδιοι αρνήθηκαν και ζήτησαν να μείνουν στα αυτοκίνητά τους στο Παραπόρτι. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις όμως αντέδρασαν και οι περίοικοι. Και υπήρξε και ένταση κάποιες στιγμές. Το νησί δεν έχει προετοιμασία από την κεντρική διοίκηση για ένα τέτοιο σπάνιο πρόβλημα, που δημιουργεί η ατελής νομοθεσία. Έτσι, δεν απαγορεύεται η μετακίνηση των πλανόδιων στα νησιά.

Τελικά χτες αργά το βράδυ ο δήμαρχος βρήκε λύση με ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου, η οποία θα διαθέσει δύο δωμάτια από την κλειστή επιχείρηση της για να μείνουν οι πλανόδιοι. Βέβαια υπήρξαν πάλι προβλήματα για το αν θα έπρεπε να πετάνε τα σκουπίδια τους στους κάδους της γειτονιάς ή σε ξεχωριστούς κάδους! Και γι' αυτό η λύση βρέθηκε μεταφέροντας κάδο ξεχωριστό στην περιοχή. Όπως και πρόβλημα πως θα τροφοδοτούνται με τρόφιμα. Κι αυτό λύθηκε με την μεταφορά τροφίμων από σουπερμάρκετ από την Πολιτική Προστασία!!!! 

Όμως, τα χτεσινά δημοσιεύματα μας για πιθανή παραμονή των πλανόδιων στ' αυτοκίνητα τους εστίασαν τα φώτα της επικαιρότητας πάλι στην Άνδρο και σήμερα το πρωί η ΕΡΤ είχε θέμα αν ήταν σωστό να μείνουν ασθενείς με κορονοϊό σ' αυτοκίνητα τους. Ευτυχώς που ο δήμαρχος είχε βρει χτες αργά το βράδυ λύση με το ξενοδοχείο που άνοιξε δύο δωμάτια του.

Τα παραπάνω ως εισαγωγή καθώς ρωτήσαμε πριν από λίγο στο γραφείο δημάρχου τι πρόκειται να γίνει με τους πλανόδιους, καθώς οι διαμαρτυρίες στην ιστοσελίδα μας είναι πολλές. Από το γραφείο του δημάρχου μάς εστάλη η παρακάτω επείγουσα επιστολή του δημάρχου - για μια ακόμα φορά προς τα υπουργεία - σχετικά με το θέμα: 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ - ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Άνδρος, 06.04.2021

Προς: Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γ. Πλακιωτάκη, Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας  και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιά

Κοιν.:  Αν. Υπουργό Εσωτερικών, Στ. Πέτσα, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου – Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, Λιμεναρχείο Άνδρου, Λιμεναρχείο Ραφήνας, Βουλευτές Ν. Κυκλάδων: Ι. Βρούτση, Κ. Μονογιού, Φ. Φόρτωμα, Ν. Συρμαλένιο.

Θέμα: Επανυποβολή αιτήματος απαγόρευσης μετακινήσεων πλανόδιων πωλητών προς τα νησιά χωρίς υποδομή Covid-19, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Χθες, 05 Απριλίου 2021, διεξήχθησαν rapid-tests σε δυο (2) οικογένειες πλανόδιων εμπόρων και διαπιστώθηκαν δυο (2) κρούσματα covid-19 (από ένα σε κάθε οικογένεια).

Είναι η πολλοστή φορά τον τελευταίο καιρό, κατά την οποία πλανόδιοι πωλητές έρχονται από τη Ραφήνα χωρίς να έχουν χώρο διαμονής και με άγνωστο εάν είναι φορείς ή νοσούν με covid-19. Χθες, δυστυχώς, εντοπίστηκαν ως φορείς του ιού.

Βάσει Πρωτοκόλλου, δε μπορούν να επιστρέψουν πίσω στην Αθήνα.

Επιπλέον, στην Άνδρο:

Για τους ανωτέρω λόγους υγειονομικής διαχείρισης, καθώς επίσης και για λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού, που προκύπτουν από τη μη ομοιόμορφη  τήρηση των μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, που ισχύουν πανελληνίως για τον εμπορικό κόσμο και με τα οποία από την πρώτη στιγμή έχουν εναρμονιστεί οι επαγγελματίες της Άνδρου, θεωρούμε επιβεβλημένο να μην επιτρέπεται στο εξής η όποια ανάλογη μετακίνηση πλανόδιων πωλητών ή, τουλάχιστον, μετακίνησή τους χωρίς διενέργεια tests πριν από την είσοδο τους στα πλοία.

Παρακαλούμε γι’ άμεσες ενέργειές σας επί του θέματος.

Ο Δήμαρχος Άνδρου

Δημήτρης Λοτσάρης