Για να μην πούμε το νερό... νεράκι!

Του Γιάννη Μηνδρινού

Άνδρος: υδρούσα που πέρσι έγινες... διψούσα!

Το περασμένο καλοκαίρι στην Άνδρο είπαμε το νερό... νεράκι! Οι ελλείψεις ήταν σοβαρότατες, οι διακοπές στην υδροδότηση πολύωρες, οι γκρίνιες μεγάλες. Αφήστε που υπήρχαν υποψίες και για την ποιότητα του νερού σε κάποιες πηγές. Κάθε περιστατικό γαστρεντερίτιδας ήταν φυσικό να χρεωθεί στο νερό –παρότι δεν υπήρχαν αποδείξεις γι΄ αυτό.

Σήμερα, λίγους μόλις μήνες μετά, είναι βέβαιο πως το νερό των πηγών του νησιού δεν παρουσιάζει το παραμικρό πρόβλημα. Η νέα Δημοτική Αρχή συγκέντρωσε δείγματα από όλες σχεδόν τις πηγές του νησιού - 90 τον αριθμό! - και τα απέστειλε στο χημείο για εξέταση. Οι απαντήσεις, που έφθασαν πριν λίγες μέρες στον αρμόδιο για τα νερά Δημοτικό Σύμβουλο, Αντώνη Λάβδα, ήταν απολύτως καθησυχαστικές: Σε καμία πηγή δεν εντοπίστηκε πρόβλημα. Αλλά επιβάλλεται να γίνει χλωρίωση, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στο μέλλον. Εξάλλου, όπως υποστηρίζει η νέα Δημοτική Αρχή, έχουν περάσει χρόνια από τότε που έγινε η τελευταία χλωρίωση! Η διαδικασία ελέγχου των πηγών της Άνδρου από εδώ και πέρα θα γίνεται τρεις φορές το χρόνο, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις. Αυτό σημαίνει πως όσον αφορά την ποιότητα του νερού, ο έλεγχος θα είναι συνεχής και «το κεφάλι μας ήσυχο»!

Μέχρι τώρα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για να μη ξαναπούμε το νερό... νεράκι. Τα αναφέρουμε:

   -   Καθαρίστηκαν όλες οι δεξαμενές.

   -   Καθαρίστηκαν αρκετές πηγές και υδρορροές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά ο όγκος των υδάτων. Διαπιστώθηκε πως υπήρχαν πηγές που το νερό είχε «μπλοκαριστεί» από χόρτα, με αποτέλεσμα να χάνεται σημαντικό μέρος του και να μη φτάνει ούτε το μισό στις δεξαμενές. Επίσης εντοπίστηκαν περιπτώσεις με φθαρμένα λάστιχα, αλλά και διάφορες άλλες ζημιές. Συνέπεια όλων αυτών ήταν τα νερά να μη φτάνουν στα υδραγωγεία και στις δεξαμενές στην πραγματική τους ποσότητα. Όλες οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν επιδιορθώθηκαν άμεσα, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε από τον αρμόδιο του Δήμου.

   -   Σε κάποιες περιπτώσεις  – όπου διαπιστώθηκε πρόβλημα στην ποσότητα του νερού - άρχισαν να «μαζεύονται» νερά και από νέες πηγές, ώστε να «πέσουν» και αυτά στο υφιστάμενο δίκτυο.

Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε η καταγραφή όλων των γεωτρήσεων και όλων των υδάτινων πόρων του νησιού, με σκοπό να γίνει μια πιο ορθολογική διαχείριση ώστε και να μην υπάρξουν ξανά προβλήματα παρόμοια με αυτά του περασμένου καλοκαιριού, αλλά και να εξοικονομηθούν χρήματα.

Βεβαίως, η αποτελεσματικότητα των κινήσεων της νέας Δημοτικής Αρχής στο συγκεκριμένο θέμα δεν θα κριθεί τώρα, αλλά το καλοκαίρι, όταν η κατανάλωση θα είναι μεγάλη και θα δοκιμάζονται σε δύσκολες συνθήκες και τα όρια αντοχής κάθε πηγής και κάθε δεξαμενής. Μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να κρίνει με βεβαιότητα το πόσο επιτυχημένες και αποτελεσματικές είναι οι παρεμβάσεις που γίνονται...