Δοκιμαστική πτήση του νέου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στην Άνδρο!!!

Χτες 27/4 γύρω στις 16:15 ένα ελικόπτερο ήρθε και έκανε δύο-τρεις εντυπωσιακούς γύρους πάνω από το ελικοδρόμιο της Χώρας και προσγειώθηκε σε αυτό. Ήταν ένα εντυπωσιακό ελικόπτερο, κίτρινου χρώματος, μειωμένου θορύβου, ιδιαίτερα ευέλικτο. Κατέβηκε ο ένας εκ των συνοδών και επιθεώρησε κάποια λεπτά τον χώρο. Ο έλικας γυρνούσε ασταμάτητα. Θεωρήσαμε πως επρόκειτο για αεροδιακομιδή. Μας παραξένεψε όμως πως στο ελικοδρόμιο δεν υπήρχε αυτοκίνητο ή ασθενοφόρο και η πόρτα του χώρου ήταν κλειστή. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιοι και περιμένουν.

Με ένα τηλεφώνημα λύθηκαν οι απορίες μας. Ήταν το ένα εκ των δύο ολοκαίνουριων Augusta Westland 109 Trekker του ΕΚΑΒ που παραλήφθηκαν στις 3 Μαρτίου 2021 κι έκανε δοκιμαστικές πτήσεις. Προφανώς ανάμεσα στα δύσκολα ελικοδρόμια λόγω των ανέμων ήταν και αυτό της Άνδρου και οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας που τα δοκιμάζουν επέλεξαν δοκιμαστική πτήση σε αυτό. 

Δύο καινούρια ελικόπτερα τύπου Augusta Westland 109 Trekker πρόσφερε το Ίδρυμα Νιάρχου στο ΕΚΑΒ για τις αεροδιακομιδές στα νησιά και στην Ελλάδα. Τα δύο νέα εντυπωσιακά ελικόπτερα τα έχει υπό την διαχείριση της η πολεμική αεροπορία. 

Το ελικόπτερο έκανε αρκετές δοκιμαστικές ανυψώσεις εξετάζοντας όλα τα συστήματα του και τις ιδιαίτερες συνθήκες της Άνδρου. Στη συνέχεια έκανε μερικούς εντυπωσιακούς γύρους και προσεγγίσεις στο ελικοδρόμιο. Και στη συνέχεια γύρω στις 18:30 πήρε κατεύθυνση προς Αθήνα πετώντας μέσα από την κοιλάδα της Χώρας και σε μέτριο ύψος εξετάζοντας όλες τις πτητικές συνθήκες. Και χάθηκε στον ορίζοντα...  

 

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί τα δύο ελικόπτερα Augusta Westland 109 Trekker, είναι δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κι έχουν στόχο την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ. Η συγκεκριμένη δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του ΙΣΝ για την Υγεία, συνολικού ύψους των €438 εκατομμυρίων, και συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, καλύπτοντας τις ανάγκες αεροδιακομιδής ασθενών σε όλη την Ελλάδα και προς την Ευρώπη.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"