Καλοκαίρι στην Άνδρο: Εξιστορήσεις, Κυπρί, Χώρα, Γαύριο...

ΙΣΤΟΡΙΑ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Το φεγγάρι ξεπροβάλλει κοκκινοκίτρινο πάνω από τα ερείπια του Κάστρου του Μαρίνου Δάνδολου. Έμειναν εκεί όπως τα άφησε ο κατακτητής και πειρατής Κραβελιέ τον 17ο αιώνα όταν κατέστρεψε την Χώρα. Εικόνα του καλοκαιριού και της ιστορίας του τόπου…

Καλοκαίρι στ’ Αλγέρι έγραφε κάποτε ο Αλμπέρ Καμύ αναφερόμενος στον μοναδικό κόσμο της Μεσογείου που τον έζησε νέος και περιέγραψε μεγάλος στα δοκίμια του. Καλοκαίρι στην Μεσόγειο παραφράζουμε εμείς που ταξιδέψαμε νέοι στα γραπτά του και μεγάλοι το ζούμε στην Άνδρο. Το ροδαλό ξημέρωμα στο θείο Αιγαίο της πρώτης φωτογραφίας παραπέμπει στα «ρόδινα ακρογιάλια» του μεγάλου Σκιαθίτη κοσμοκαλόγερου: του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

ΚΥΠΡΙ

Η Άνδρος των επισκεπτών. Η Άνδρος των παραθεριστών. Η Άνδρος των δύο ωρών από την Αττική. Η Άνδρος των δυτικών ακτών και των θαλασσίων σπορ στο Κυπρί. Ιστιοσανίδες όλων των ειδών κι όλων των κατηγοριών.

Το βορειοανατολικό μελτέμι στέκει σύμμαχος στις δυτικές ακτές που φυσάει τόσο όσο να απλώσουν το πανί και να χαθούν στο πέλαγος όσοι λατρεύουν τον ναυταθλητισμό μέσα στο μεγάλο καλοκαιρινό απομεσήμερο του Αιγαίου και του Κάβο Ντόρου…

Το μελτέμι φέρνει στα δυτικά του νησιού για βραδινό αγκυροβόλιο και το παράξενο πολεμικό πλοίο. Είναι το πολεμικό Φ/Θ ΘΕΤΙΣ με πλευρικό αριθμό Α - 307. Είναι κατασκευασμένο για εργασίες τοποθέτησης μεταλλικών φραγμάτων και χρησιμοποιείται μετά για τον παροπλισμό των φραγμάτων για συντήρηση, πόντιση, και ανέλκυση ναυδέτων με τα παρελκόμενα τους. Την ώρα της φωτογραφίας είχε αγκυροβολήσει ανοικτά στο Κυπρί.

ΧΩΡΑ

Στο ακρόπλωρο του νησιού στην άκρη της Χώρας, στον Αφανή Ναύτη, στο Μέσα Κάστρο, στον φάρο Τουρλίτη. Η Χώρα ταξιδεύει στο καλοκαιρινό μελτέμι. Η Άνδρος ταξιδεύει στο Κεντρικό Αιγαίο… 

Μεσημέρι κι η Χώρα απλώνει νωχελικά κάτω από τον ήλιο. Στο λιμάνι της έχουν απομείνει δύο σκάφη. Του Στεφάνου (αριστερά) και του Καμπάνη (δεξιά). Οι άλλοι περιμένουν να έρθουν τον Αύγουστο που μαζεύονται όλοι στη Χώρα για 15 μέρες. Πριν ξαναφύγουν για την Αττική και τον κόσμο. Αυτή είναι η παραδοσιακή Χώρα του καλοκαιριού…

Όμως η Χώρα του καλοκαιριού περιλαμβάνει καθημερινά και άλλα πολλά. Περιλαμβάνει το λαμπρό θέαμα των μικρών ιστιοπλόων του ΝΟΑ που ο προπονητής τους Φώτης Σταυρίδης τους ταξιδεύει με το μελτέμι στο Νειμποριό. Εδώ σε αυτές τις σκληρές ιστιοπλοϊκά συνθήκες έμαθαν και τα παιδιά μας την θάλασσα…

Περιλαμβάνει τα φώτα της νύχτας. Φωτίστηκαν κι άλλο τα βράχια του ακρωτηρίου. Χάρη στις προσπάθειες του αντιδημάρχου και χορηγίες απλών καταστηματαρχών - όπως ο Στυλιανός - η Χώρα φωτίζεται και πάει. Έχουν μπει πια οι υποδομές να φωτιστούν σιγά-σιγά τα βράχια μέχρι τον Αφανή Ναύτη. Τα επί δεκαετίες σκοτεινά βράχια φωτίζονται δημιουργώντας ένα επιβλητικό νυχτερινό σκηνικό. Τέτοιο που δεν είχε ποτέ η Χώρα…

Η Χώρα περιλαμβάνει όμως εκτός της ανατολής του ήλιου και την ανατολή της πανσελήνου. Η ωραία γυναίκα σπεύδει να αποθανατίσει την ανατολή του φεγγαριού πάνω από την Χώρα. Καθώς φωτογραφίζουμε την κοπέλα και την σελήνη έρχεται στο νου ένας στίχος από ένα παλιό τραγούδι: «βάλε το κόκκινο φουστάνι, εκείνο που σε κάνει να μοιάζεις πυρκαγιά…»

ΓΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ "ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ ΤΟΥ '60"...

 

Πριν κλείσουμε το οδοιπορικό ας πάμε και στο Γαύριο. Περασμένα μεσάνυχτα και το λιμάνι της Άνδρου ταξιδεύει ολόφωτο στην καλοκαιρινή νύχτα. Πριν δύο χρόνια ταξίδευε μισοφωτισμένο το μισό και συσκοτισμένο το άλλο μισό. Σήμερα το ημίφως ή το σκοτάδι του χτες αντικαταστάθηκε με το φως από τις αντένες του λιμανιού και τα νέα φωτιστικά της παραλίας. Και το Γαύριο ολόφωτο ταξιδεύει στη νύχτα. Ο κόσμος αναγνώρισε το έργο  παρά τα συνεχή αναθέματα των καλοκαιρινών «εκδρομέων του ‘60». Φωτίστηκε λοιπόν το Γαύριο. Κι έλαβαν τα «όνειρα εκδίκηση» με την καταμέτρηση ποσοστών που αναλογούν στον καθένα των παρόντων και των απόντων από το Γαύριο και την Άνδρο. Το μέλλον ανήκει σε όσους τραβούν μπροστά. Όχι σε όσους "εκδρομείς" μηρυκάζουν το χτες κάθε Αύγουστο…

"ΕΝ ΕΝΔΡΩ"