"Έφυγε" ο καπετάν-Λευτέρης Πολέμης: Αποχαιρετισμός και ψηφίσματα...

 

Ο καπετάν-Λευτέρης Πολέμης χαιρετά το πλοίο του "Αγία Ειρήνη" που πέρασε πριν καιρό από την Άνδρο...

Πέθανε σήμερα μετά από μακρά ασθένεια ο καπετάν Λευτέρης Πολέμης. Γέννημα θρέμμα της Άνδρου και των Αποικίων. Γεννήθηκε το 1937. Πατέρας του ο Ιωάννης και η μητέρα του Λασκαρώ. Ξεκίνησε από αγροτόπαιδο στ' Αποίκια. 'Έγινε ναυτικός και μετά καπετάνιος. Και τέλος κατάφερε να γίνει πλοιοκτήτης.

Ο καπετάν - Λευτέρης σεβαστός σε όλους στην Άνδρο και αγαπητός ιδιαίτερα στο χωριό του βοήθησε πολλούς στη διάρκεια της ζωής του. Όμως το μεγάλο του ευεργέτημα προς την Άνδρο και τ' Αποίκια είναι η αγορά από τους παλαιοημερολογίτες της εγκαταλειμμένης από πάρα πολλά χρόνια Μονής της Αγίας Ειρήνης και η πλήρης αναστύλωση της. 

 

Το υπέροχο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης με την μοναδική θέα. Κέντρο πολιτισμού της Άνδρου στ' Αποίκια. Έργο ζωής του Καπετάν-Λευτέρη. 

Προσέφερε έτσι ένα κόσμημα ως μουσείο, πολιτιστικό κέντρο και θρησκευτικό χώρο τόσο στην Άνδρο όσο και στο χωριό του. Η Μόνή ήταν το καμάρι και η ευχαρίστηση του. Ήταν η αναφορά στον πατέρα του και στον ιερέα αδελφό του Ιπποκράτη που έχει πεθάνει χρόνια πριν. Αλλά και μια ευχή για την αδελφή του Χρυσάνθη. Τα τελευταία χρόνια ο καπετάν Λευτέρης φιλοξενούσε στη Μονή κάθε καλοκαίρι παιδιά από το "Χαμόγελο του Παιδιού" και την "Κιβωτό του Κόσμου" προσφέροντας τους χαρά.  

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την συμβολή του με ένα θαυμάσιο κείμενο από τις πολλές και δύσκολες ναυτικές εμπειρίες του που δημοσιεύσαμε στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ και χάρηκε ιδιαίτερα. Τα τελευταία χρόνια επίσης συνήθιζε να φέρνει τα διερχόμενα προς Μαύρη Θάλασσα πλοία του στ΄ ανοικτά της Άνδρου και κατέβαινε και τα χαιρετούσε κάνοντας σαν μικρό παιδί. Πολλές φορές μας είχε προσκαλέσει ή είχε ανταποκριθεί σε προσκλήσεις μας για φωτογραφίσεις αυτών των μοναδικών στιγμών που θύμιαζαν κάτι από την ναυτική Άνδρο άλλων εποχών. Τ

 Με συγκίνηση θυμόμαστε την τελευταία μας επαφή - από τις δεκάδες που είχαμε για να προβάλουμε το έργο του. Ήταν στο σπίτι του στ' Αποίκια τον Σεπτέμβριο. Μου είπε να περάσω να του πάω 10 αντίτυπα του βιβλίου "ΑΝΔΡΟΣ 200 ΧΡΟΝΙΑ" για το γραφείο του. Τον αποχαιρετίσαμε θερμά. Μας είπε να ξαναπεράσουμε να τα πούμε. Δεν προλάβαμε. Σήμερα ο φίλος και αγαπητός σε όλους καπετάν-Λευτέρης Πολέμης σάλπαρε για το τελευταίο μπάρκο του...

Αιωνία του η Μνήμη...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ" 

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ  KAΪREIOY ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Καϊρείου Βιβλιοθήκης μόλις πληροφορήθηκε το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Ι. ΠΟΛΕΜΗ 

ευεργέτη της Καϊρείου Βιβλιοθήκης και επί σειρά ετών Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και ομόφωνα αποφάσισε:

α) Να εκφράσει τα συλλυπητήριά του προς την οικογένειά του.

β) Να αναρτηθεί μεσίστιος η σημαία στο κτίριο της Βιβλιοθήκης μέχρι την ημέρα της ταφής του.

γ) Να παρακολουθήσει εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου την κηδεία του.

δ) Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τύπο.

Άνδρος 16 Νοεμβρίου, 2021.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΠΟΛΕΜΗ 

Με την  αναγγελία του θανάτου του Ελευθερίου Πολέμη, ο Δήμαρχος Άνδρου Δημήτριος Λοτσάρης και το Δημοτικό Συμβούλιο  Άνδρου σε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση σήμερα Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 και από ώρα 14:30 έως 15:00  αποφάσισαν ομόφωνα :

Εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια ενός εξαιρετικού ανθρώπου της Άνδρου  

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΠΟΛΕΜΗ

Ενός ανθρώπου που υπηρέτησε την Ναυτιλία με ιδιαίτερο ζήλο και που προσέφερε πολλά στην Άνδρο. Γόνος ιερατικής οικογένειας που άφησε πλούσιο έργο στην κοινωνία και την εκκλησία  με σημαντικότερο την αγορά και πλήρη αναστύλωση και λειτουργία της ερειπωμένης Ι. Μ. Αγίας Ειρήνης στα Αποίκια

Εγκρίνουν την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος :

Να διατυπώσουν τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια τους προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

Να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες στα Δημοτικά Καταστήματα Άνδρου την ημέρα της κηδείας.

Αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου να παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία

Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Αιωνία του η Μνήμη

Ο Δήμαρχος Άνδρου Δημήτριος Λοτσάρης 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ελευθέριος Μπάλλας

Τα μέλη του Δ.Σ. Δήμου Άνδρου

 

 

 

 

 

  

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet