ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ: Πως θα απογραφούμε...

Αύριο το πρωί, Τετάρτη 24/11, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν σε ειδικό σεμινάριο που έγινε στην Άνδρο χτες Δευτέρα, οι εντεταλμένοι απογραφείς του νησιού θα μοιράσουν φακέλους με κωδικούς για αυτοαπογραφή στην Χώρα Άνδρου. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν όλες οι άλλες ενότητες του νησιού.

Αυτή τη φορά μπορούμε με τους ειδικού κωδικούς των φακέλων που θα μοιραστούν σε κάθε σπίτι (κλειστό ή ανοικτό) να αυτοαπογραφούμε ηλεκτρονικά. Η ηλεκτρονική απογραφή θεωρητικά ολοκληρώνεται μέχρι την Παρασκευή 26/11. Επειδή όμως λόγω covid-19 τα νησιά πήγαν πίσω πιθανολογείται κάποια μικρή παράταση. Διαφορετικά θα προχωρήσουν αμέσως μετά από το Σάββατο σε κανονική απογραφή με τον απογραφέα να έρχεται στο σπίτι σας. Η κανονική απογραφή για όσους δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά ξεκινάει Σάββατο 27/11 και τελειώνει Κυριακή 12/12.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Η ηλεκτρονική απογραφή στον υπολογιστή θα έχει αυτή τη μορφή.

Καθένας μπορεί να απογραφεί με πολλούς τρόπους στην Άνδρο. Και καλό είναι όσοι περισσότεροι κάτοικοι και έχοντες κατοικία στο νησί να απογραφούν στην Άνδρο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το σεμινάριο απογραφέων της Άνδρου:

(α) Μπορείς να απογραφείς κανονικά στον απογραφέα και από Αθήνα στην Άνδρο αρκεί να ψηφίζεις στην Άνδρο και να δηλώσεις σε ποια δημοτική ενότητα είσαι εγγεγραμμένος (που ψηφίζεις).

(β) Μπορείς να απογραφείς κανονικά και από Αθήνα αρκεί να δηλώσεις για μόνιμη κατοικία το σπίτι σου στην Άνδρο.

(γ) Μπορείς να βρεις τον απογραφέα της περιοχής σου στην Άνδρο και μέσω του κωδικού του σπιτιού σου στο νησί που θα σου δώσει σε φάκελο και να αυτοαπογραφείς από Αθήνα.

Ο Δήμος Άνδρου κατανοώντας τη δυσκολία αυτής της απογραφής που γίνεται σε εξαιρετικές περιστάσεις εξέδωσε και ειδικές οδηγίες που ζητήσαμε και μας εστάλησαν χτες βράδυ μετά το σεμινάριο απογραφέων που έγινε στην Χώρα. 

Αναλυτικά οι οδηγίες του ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ έχουν ως εξής: 

Ο φάκελος για την ηλεκτρονική απογραφή και θα περιέχει τον ειδικό κωδικό ενός εκπροσώπου της κάθε κατοικίας. 

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ: Διευκρινίσεις για την απογραφή πληθυσμού και κατοικιών ΕΛΣΤΑΤ 2021

Ενόσω αναμένεται η Απογραφή πληθυσμού της ΕΛΣΤΑΤ, διευκρινίζονται τα εξής:

Βάσει των ισχυόντων δεδομένων,

Το ερωτηματολόγιο της Απογραφής περιέχει ξεχωριστές ερωτήσεις α) για τη μόνιμη κατοικία και β) για τη δημοτικότητα (ποιού Δήμου είναι δημότης/-ις) του κάθε απογραφόμενου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι: 1. τα μέτρα έναντι διάδοσης της Covid-19 μεταβάλλονται, 2. υγειονομικά, σχετικά πρωτόκολλα είναι σε ισχύ και 3. οι μετακινήσεις από και προς την Άνδρο δεν μπορούν να προγραμματισθούν το προσεχές διάστημα, για την Απογραφή αρκεί να έχετε υπόψη πως:

- Όσοι δημότες Άνδρου βρίσκονται εντός νησιού, μπορούν είτε ν’ αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, είτε να τους απογράψει Απογραφέας  ΕΛΣΤΑΤ, όταν τους επισκεφθεί στην κατοικία τους.

- Όσοι δημότες Άνδρου βρίσκονται εκτός νησιού αυτή την περίοδο, μπορούν είτε ν’ αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, είτε να τους απογράψει απογραφέας ΕΛΣΤΑΤ κατά την επίσκεψή του στον τόπο, όπου εκείνοι θα βρίσκονται.

Όλοι οι κάτοικοι της Άνδρου είναι σημαντικό να δηλώσουν με μεγάλη προσοχή τη μόνιμή τους κατοικία, είτε αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά είτε δια ζώσης (με Απογραφέα), ακόμη και εάν βρίσκονται εκτός νησιού.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ