Χριστούγεννα στην Μονή Παναχράντου (κάλεσμα)

 Του Γέροντα Ευδόκιμου

Ηγούμενου Μονής Παναχράντου

Από τον εορτασμό στο μοναστήρι το 2013 (αρχείο Μονής Παναχράντου)

Χρονιάρες μέρες το μοναστήρι της Παναχράντου ανοίγει τις πόρτες του περιμένοντας όλους στην μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων. Μετά την πρωινή λειτουργία στο μοναστήρι τηρούμε το παλιό χριστουγεννιάτικο μοναστηριακό και ανδριώτικο έθιμο: το έθιμο του κοκορόζουμου.

Το έθιμο έρχεται από παλιά έχει να κάνει με την νηστεία παλαιότερων εποχών, αλλά και με την χριστιανική παράδοση των μοναστηριών. Έτσι, μετά την λειτουργία των Χριστουγέννων προσφέρουμε σε όσους έρθουν κοκορόζουμο με κοτόπουλο.

Μετά την λειτουργία ο κόσμος κάθεται στις τραπεζαρίες μας και προσφέρουμε σε όλους κοκορόζουμο σε τσάσκα, κοτόπουλο, τυρί, σαλάτα και κρασί. Η σχετική προετοιμασία για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ξεκινά από τις 23 Δεκέμβρη όταν παίρνουμε τα πετεινά από το Κόρθι. Τα κοτόπουλα και τα πετεινά προσφέρει στο μοναστήρι κι εφέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, προσωπικώς ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Γλυνός. Στην προετοιμασία και στο τραπέζι βοηθούν εθελοντές από όλη την Άνδρο μιας και κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα έρχονται εκατοντάδες πιστοί στην Πανάχραντο.

Από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2013 (αρχείο Μονής Παναχράντου)

Τα παλαιότερα χρόνια το έθιμο είχε ατονήσει γιατί όσοι είμαστε στο μοναστήρι ήμασταν και εφημέριοι σε διάφορες ενορίες του νησιού. Και έτσι δεν ήταν εύκολο να το τηρήσουμε. Όμως από τον καιρό που βγήκα στην σύνταξη, πριν 15-20 χρόνια, το ξεκίνησα πάλι. Τώρα όμως που είμαστε τρεις στο μοναστήρι και έχουμε αρκετούς εθελοντές, αλλά και τακτικές προσφορές, το τηρούμε ανελλιπώς γιορτάζοντας μαζί με όλους όσους έρχονται στο μοναστήρι αυτή την ξεχωριστή μέρα.

Ακόμα μια χρονιά, λοιπόν, σας περιμένουμε όλους να γιορτάσουμε μαζί τα Χριστούγεννα στο μοναστήρι της Παναχράντου…

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet