ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ: Πάνω από 2.300 κυβικά το 24ωρο για ύδρευση σε Μπατσί-Γαύριο!!!

 

Στέγνωσε κι ποταμός στα Λειβάδια. Μόνο αγριόχαρτα υπάρχουν στην κοίτη του πια...

(Το φαινόμενο της λειψυδρίας είναι δεδομένο πλέον σε όλη την Ευρώπη. Στη Γαλλία σε 92 από τις 96 περιφέρειες δεν επιτρέπεται η άρδευση από την οικιακή ύδρευση! Στην Ολλανδία περιορίστηκε η κατανάλωση νερού για τον ίδιο λόγο! Στη Γερμανία η στάθμη του ποταμού Ρήνου έχει κατέβει σε σημείο η ναυσιπλοΐα να κινδυνεύει να σταματήσει! Ήδη οι φορτηγίδες ταξιδεύουν με μειωμένα φορτία για να μην κολλήσουν! Στην Άνδρο από τον Μάιο παρατηρήθηκαν υπερκαταναλώσεις και ο Δήμος Άνδρου έχει εκδώσει ανακοινώσεις με στοιχεία για συγκεκριμένες περιοχές ζητώντας να μην ποτίζουν οι κάτοικοι από το νερό της ύδρευσης. Είναι Δεκαπενταύγουστος και το τουριστικό μέτωπο του νησιού δέχεται μεγάλη πίεση στο σύστημα ύδρευσης. Μπατσί και Γαύριο ξεπερνούν τα 2.300 κυβικά το 24ώρο. Χρειάζεται προσεκτικότερη διαχείριση του νερού σε όλο το νησί και κυρίως στο τουριστικό μέτωπο. Συνεπώς: προσέχουμε για να έχουμε… ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

Η υπερκατανάλωση και συχνά αλόγιστη χρήση του νερού έχουν ως αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες «να λειτουργεί στα όρια του» το σύστημα υδροδότησης στο σύνολο του νησιού και ιδίως στις κοινότητες Μπατσίου και Γαυρίου.

Η κατανάλωση των 2 οικισμών ξεπερνάει τα 2.200 κυβικά νερού το 24ωρο, ποσότητα που είναι η μεγαλύτερη που έχει ως σήμερα καταγραφεί!!!

Η παρατεταμένη ανομβρία, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο, η αύξηση του πληθυσμού λόγω των επισκεπτών και η υπερκατανάλωση που παρατηρείται και έχει κατ’ επανάληψη καταγραφεί από τους συνεργάτες του Δήμου, οδηγούν το σύστημα υδροδότησης στα όρια του.

Επειδή ο κίνδυνος λειψυδρίας είναι έντονος και δεδομένου ότι θέλουμε να ανταποκριθούμε στην ομαλή υδροδότηση όλων των οικισμών μας, θα πρέπει να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό την κατανάλωση νερού και να το χρησιμοποιούμε για οικιακή χρήση αποκλειστικά και μόνο.

Με την παρούσα ανακοίνωση, απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους: επαγγελματίες, μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες - ώστε να περιοριστεί άμεσα η αλόγιστη χρήση του νερού. Η χρήση του σε ποτίσματα κήπων ή άλλων καλλιεργειών από το δίκτυο ύδρευσης, το πλύσιμο κοινόχρηστων χώρων κλπ, είναι απαραίτητο να περιοριστούν στο ελάχιστο.

Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και έχουμε ευθύνη να το διαχειριζόμαστε σωστά και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την εξοικονόμηση του. Όλοι μας πρέπει να περιορίσουμε  την κατανάλωση του νερού στο ελάχιστα αναγκαίο, να κάνουμε ορθολογική χρήση, ώστε  να μη λείψει το νερό σε κανένα σπίτι.

Σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος θα προχωρήσει σε εκ περιτροπής διακοπή της υδροδότησης, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες, ώστε να αναπληρώνεται στις υδροδεξαμενές μέρος του νερού.

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ