ΑΝΔΡΟΣ: Κάτω από λαμπρό ήλιο η δοξολογία και η παρέλαση 25ης Μαρτίου 2023

Μέσα σε ένα υπέροχο ανοιξιάτικο καιρό, με δεκάδες γαλανόλευκες να κυματίζουν, κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό και υπό ένα και υπό τους δοξαστικούς ήχους της Φιλαρμονικής του ΜΟΥ.Σ.Α. γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου 2023. Ο κόσμος δεν ήταν πολύς μιας και δεν ήρθαν και πολλοί από την Αθήνα αυτή τη χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου Άνδρου ήρθαν 1400 επιβάτες και 350 ΙΧ από την Πέμπτη το απόγευμα μέχρι το Σάββατο πρωί. Όμως έστω κι έτσι ο κόσμος βγήκε έξω κι όσοι δεν πήγαν στην παρέλαση έπιασαν τραπεζάκια στην πλατεία Καΐρη και στα καφέ του Νειμποριού.  

 

Υπό την προτομή του Θεόφιλου Καΐρη αρκετοί ήταν οι επισκέπτες στη Χώρα που απλώθηκαν στα ηλιόλουστα τραπεζάκια του Notre απολαμβάνοντας από νωρίς τον υπέροχο καιρό και την εορταστική μέρα.

Ακόμα περισσότεροι και αυτοί από νωρίς στα τραπεζάκια του παραδοσιακού Πλάτανου και της Νοσταλγίας. Έχει ανάγκη ο κόσμος την έξοδο μετά από δύο χρόνια πανδημίας και μετά τις δύσκολες μέρες που περάσαμε προσφάτως. Προσπαθούν όλοι να ξαναβρούν τους ρυθμούς τους. Και η ηλιόλουστη 25η Μαρτίου ήταν μια στιγμή ανάτασης και διεξόδου αυτές τις μέρες. 

Οι επίσημοι κατέβηκαν ομαδικά για την δοξολογία στον ιστορικό Άγιο Γεώργιο, τον μητροπολιτικό ναό της Άνδρου, εκεί που πριν 202 χρόνια η μεγάλη και ιστορική μορφή του δάσκαλου του Γένους Θεόφιλου Καΐρη ύψωσε την σημαία της Επανάστασης. Διακρίνονται οι επικεφαλής της αστυνομίας, του λιμεναρχείου, ο δήμαρχος, ο έπαρχος κλπ.

Η δοξολογία κράτησε λίγο μπροστά στους επίσημους  μέσα στο στολισμένο ναό. Παραβρέθηκαν ο δήμρχος, ο έπαρχος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Στη συνέχεια από τους ήχους της Φιλαρμονικής επέστρεψαν όλοι στην πλατεία Γηροκομείου. Να σημειώσουμε πως χωρίς την Φιλαρμονική η μέρα δεν θα είχε ήχο!... Και να σκεφτεί κανείς πως υπήρξε διοίκηση που για οικονομικούς λόγους, μετά από πάρα πολλές δεκαετίας ύπαρξης της Φιλαρμονικής, την διέλυσε πριν 14 χρόνια! Ευτυχώς όμως ο Μιχάλης Στρατής κατάφερε και την ανασυνέστησε με την χορηγία του Σ.Πολέμη και η Άνδρος έχει πλέον και πάλι Φιλαρμονική.

Τι θα ήταν η σημερινή μέρα χωρίς την Φιλαρμονική; Τι θα ήταν η σημερινή μέρα χωρίς την συνέχεια της φιλαρμονικής παράδοσης στην Άνδρο; Μέσα από την Φιλαρμονική του ΜΟΥ.Σ.Α. εξακολουθεί πλέον αδιάκοπα η μουσική παιδεία και περνά από τη μια γενιά στην άλλη. Το γράφουμε αυτό γιατί χαρήκαμε τα πολλά παιδιά που είδαμε να συμμετέχουν στη Φιλαρμονική τη σημερινή μέρα πλαισιώνοντας τους λιγότερους πλέον μεγάλους.

Στο ηρώο έγινε κατάθεση στεφάνων. Κατέθεσαν ο δήμαρχος, ο έπαρχος, τα σώματα ασφαλείας και σύλλογοι. Από όλους δύο ενδεικτικές φωτογραφίες. Η πρώτη του Λιμενάρχη Άνδρου, αντιπλοιάρχου Ιωάννη Θεοχάρη, ο οποίος με την έλευση του και την σοβαρή και αποτελεσματική διοίκηση του έχει δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και ηρεμίας στην υπηρεσία του και στις σχέσεις με τις άλλες υπηρεσίες, την τοπική κοινωνία και την πολιτική ηγεσία του νησιού. 

Η δεύτερη φωτογραφία του διοικητή της Αστυνομίας Βασίλη Μάινα, που έχει πετύχει σειρά αστυνομικών επιτυχιών, αλλά και έχει συμβάλει με την προσεκτική διαχείριση του στην κοινωνική ηρεμία και τάξη.  

Από τις πολλές φωτογραφίες της σημερινής παρέλασης επιλέξαμε τέσσερις τις πλέον χαρακτηριστικές. Στη πρώτη μια πολύχρωμη φωτογραφία με τα παιδάκια του νηπιαγωγείου Μεσαριάς. Οι αυριανοί πολίτες της Άνδρου ήταν χάρμα οφθαλμών...

Μετά το δημοτικό σχολείο της Χώρας Άνδρου. Όμορφοι καλοστοιχισμένοι και με τις εθνικές φορεσιές τους οι σημαιοφόροι και εορταστικά ντυμένοι οι άλλοι.

Αριστερά κόσμος και επίσημοι και δεξιά η φιλαρμονική και στη μέση τα παιδιά να παρελαύνουν χαμογελαστά. Θυμάται άραγε κανείς τις δύσκολες μέρες του 2012 και 2013 όταν οι ενάντιοι αντιπολιτευόμενοι των παρελάσεων τις διέλυαν και προπηλάκιζαν τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια; Θυμάται άραγε κανείς την τότε "οργισμένη" αντιπολίτευση, η οποία όταν έγινε κυβέρνηση βρέθηκε πρώτη-πρώτη στο βήμα των παρελάσεων!!! Θυμάται κανείς ποια επώνυμα στελέχη της αποδοκίμαζαν τον Παπούλια και μετά που έγιναν κυβέρνηση έπαιρναν θέση στην εξέδρα των επισήμων. Τώρα τα έχουν ξεχάσει όλα αυτά. Έχει ο καιρός γυρίσματα... 

Κλείνουμε το σημερινό φωτορεπορτάζ μας με μια ακόμα τελευταία φωτογραφία από τους νεαρούς μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου της Άνδρου να παρελαύνουν με τις σημαίες αναπεπταμένες. Σε εποχές δύσκολες, εποχές πολέμου και αναστάτωσης στην Ευρώπη η έννοια της πατρίδας (όχι της πατριδοκαπηλίας) ξαναγίνεται επίκαιρη πάλι. Όπως και η έννοια της αλληλεγγύης των λαών της Ευρώπης άρχισε να ξαναγίνεται επίκαιρη. Αλλά και η έννοια των συνόρων της Ευρώπης, που έμοιαζαν ξεχασμένα στην εποχή της απολίτικης υπέρβασης τους. Χρειάστηκαν απειλές, πόλεμος και εισβολές εργαλειοποιημένων λαθρομεταναστών, ώστε να γίνει αντιληπτή η σχέση εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας και δημοκρατίας. Λες κι έχουν περάσει δεκαετίες από εκείνη την εποχή. Κι όμως ήταν μόλις πριν πέντε-εφτά χρόνια!...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"