Εμμανουήλ Μετζακοπιάν: Ένας ανδριώτης στη θεραπεία του Αλτσχάιμερ & Πάρκινσον στο Κέμπριτζ…

 

Ένα μήνυμα ξεχασμένο στο αρχείο της σελίδας του ΕΝ ΑΝΔΡΩ στο FACEBOOK ξάφνιασε. Πως και δεν το είδαμε, αναρωτηθήκαμε. Αλλά μετά σκεφτήκαμε πως έρχονται μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ΕΝ ΑΝΔΡΩ, στη σελίδα του ΕΝ ΑΝΔΡΩ στο FACEBOOK, στο προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στο προσωπικό λογαριασμό στο FACEBOOK. Κάποια τα χάνουμε καμιά φορά. Έτυχε να χάσουμε του Μάνου Μετζακοπιάν, επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης βιοτεχνολογικής εταιρείας στο Κέμπριτζ της Αγγλίας.

Το ανοίξαμε και βρήκαμε μια ολόκληρη συνέντευξη στο μεγάλο ενημερωτικό σάιτ iefimerida.gr. Μια εντυπωσιακή συνέντευξη με θέμα την έρευνα για την εγκεφαλική άνοια. Κάθε απάντηση στις ερωτήσεις του ενημερωτικού ιστότοπου μια καταβύθιση στον ανθρώπινο εγκέφαλο, στα εγκεφαλικά κύτταρα, στους νευρώνες, στα γονίδια, στις νευρεεκφυλιστικές ασθένειες. Κάθε απάντηση μια μικρή περιγραφή του μεγάλου κόσμου του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Την χαζέψαμε. Την διαβάσαμε. Εντυπωσιαστήκαμε. Αναλογιστήκαμε γιατί μάς την έστειλε με την σημείωση «αν θέλετε την δημοσιεύεται». Η απάντηση ήταν στο βιογραφικό που βρήκαμε στο τέλος και ξεκινούσε με την ακόλουθη φράση:

«Ο Εμμανουήλ Μετζακοπιάν κατάγεται από την Άνδρο και είναι απόφοιτος του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην πόλη της Λάρισας. Απέκτησε το διδακτορικό του από το University College London και το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών (National Institute for Medical Research, που αποτελεί πλέον μέρος του Ινστιτούτου CRICK) το 2010 στο Λονδίνο μελετώντας την ανάπτυξη του μυελεγκέφαλου.»

Αυτό ήταν λοιπόν. Ο Μάνος Μετζακοπιάν ήταν ανδριώτης επιστήμονας στην Αγγλία. Και σκέφτηκε να στείλει ένα μήνυμα της παρουσίας του στον χώρο της διεθνούς επιστήμης και μια υποσημείωση αγάπης στο νησί του...

 

ΑΥΤΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΩΤΗ ΜΑΝΟΥ ΜΕΤΖΑΚΟΠΙΑΝ ΣΤΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ

Μετά το παραπάνω εντυπωσιακό βιογραφικό αποστείλαμε σειρά ερωτήσεων για να γνωρίσουμε τον ανδριώτη ερευνητή στο Κέμπριτζ. Ακολουθούν οι απαντήσεις του στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ:

Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΙΑ ΤΟ ALZAHEIMER & ΤΟ PARKINSON - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ IEFIMERIDA.GR

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία από την υγεία προς την εμφάνιση καταστροφικών νευροεκφυλιστικών ασθενειών και τι πρόοδοι έχουν γίνει για ασθένειες όπως το Alzheimer και το Parkinson, που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μιλήστε μας για την έρευνά σας. Πώς επιδρά το περιβαλλοντικό στρες στην πρόοδο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς γεννήθηκε η ιδέα για αυτή την έρευνα;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι τα σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην εύρεση νέων θεραπειών;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι τα επόμενα επιστημονικά βήματά σας;