Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΦΠΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗ

Οικονομολόγου (ΒΑ) - Φοροτεχνικού

Αρχικά να πω ένα μπράβο στον συνάδελφο Κυριάκο Θωμά για το εξαιρετικό άρθρο του, το οποίο απλά και εμπεριστατωμένα φέρνει στο προσκήνιο και πάλι τον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. στο Νησί μας και στις Κυκλάδες γενικά.

Στο άρθρο του συναδέλφου έρχομαι και προσθέτω πως σύμφωνα με την Οδηγία 2006/112/ΕΚ του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2006 ( 2006/112/ΕΕ) σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, κωδικοποιημένη και με τις Οδηγίες (ΕΕ) 2022/542, (ΕΕ) 2020/285 για την τροποποίηση των οδηγιών 2006/112/ΕΚ , σχετικά με τους συντελεστές του Φ.Π.Α., το άρθρο 104 προβλέπει ότι:

1.Η Αυστρία μπορεί να εφαρμόζει, στις κοινότητες Jungholz και Mittelberg (Kleines Walsertal), δεύτερο κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, χαμηλότερο από εκείνον που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα, αλλά όχι κατώτερο του 15%.

2. Η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και στα νησιά της Θάσου, των Βόρειων Σποράδων, της Σαμοθράκης και της Σκύρου συντελεστές έως 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

3. Η Πορτογαλία μπορεί να εφαρμόζει, στις πράξεις που διενεργούνται στις αυτόνομες περιοχές των Αζορών και της Μαδέρας και στις εισαγωγές που πραγματοποιούνται απευθείας στις εν λόγω περιοχές, χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε σχέση με αυτούς που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική χώρα.

4. Η Πορτογαλία μπορεί να εφαρμόζει στα διόδια στις γέφυρες στην περιοχή της Λισαβόνας έναν από τους δύο μειωμένους συντελεστές που προβλέπονται στο άρθρο 98 παράγραφος 1. 

Επίσης, να προσθέσω εδώ ότι το άρθρο 98 αναφέρει ότι, επιτρέπεται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η χρήση μηδενικών συντελεστών για βασικά προϊόντα, όπως τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα που προορίζονται για ιατρική χρήση. Συνεπώς δεν αρκεί ο μηδενισμός του, μόνο στις οικοδομές. 

Τέλος εκμεταλλευόμενος το εξαιρετικό άρθρο του συναδέλφου Κυριάκου Θωμά, να προσθέσω για άλλη μια φορά το εξαιρετικά χαμηλό όριο απαλλαγής Φ.Π.Α. στην χώρα μας (10.000 ευρώ), όταν σε άλλες χώρες το όριο αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο με αποτέλεσμα να απαλλάσσει τις «πολύ μικρές επιχειρήσεις» από μια σειρά υποχρεώσεων, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους. 

Για παράδειγμα στην Αυστρία το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ είναι 35.000 ευρώ, στο Βέλγιο 25.000 ευρώ, στη Βουλγαρία 25.000 ευρώ στην Κροατία 39.000 ευρώ, στην Τσεχία 80.000 ευρώ, στην Εσθονία 40.000 ευρώ, στη Γαλλία 91.000 ευρώ για πωλήσεις και 34.400 ευρώ για υπηρεσίες, στη Γερμανία 22.000 ευρώ, στην Ιταλία 85.000 ευρώ.

Βλέπουμε πως το κατώτατο όριο που έχει η Ελλάδα, συγκρινόμενο με όλες τις παραπάνω χώρες, άλλες ανταγωνιστικές κι άλλες όχι, είναι ελάχιστο και δεν βοηθά τις πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις. Συνεπώς, θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει και πάλι τα πράγματα και να κρίνει ανάλογα και στη δική μας περίπτωση.