Goodfaith: απομακρύνθηκε το άτυχο σκαρί από την Άνδρο

Το πλοίο έχει αποκολήθεί και ρυμουλκείται στα άνοιχτά...

Χτες Παρασκευή 10-7-2015 στις 8.00 το πρωί το πλοίο Goodfaith, κυπριακών συμφερόντων, απομακρύνθηκε από την παραλία Μικρά Πέζα μετά από συνδυασμένη επιχείρηση. Η επιχείρηση ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης και διήρκεσε 19 ώρες. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 2 ρυμουλκά, ένας πλωτός γερανός, ένα σκάφος αντιρρύπανσης, ένα σκάφος βοηθητικό και το πλωτό του Λιμεναρχείου.

Με την βοήθεια του γερανού το πλοίο αποκολήθηκε και το ρυμουλκό το τραβάει γαι το πέλαγος. Οι παρεβρισκόμενοι εργαζόμενοι αποθανατίζουν την επιχείρηση με φωτογραφίες στα κινητά τους.

Ήταν μια από τις δύσκολες προσπάθειες που έχουν γίνει και χρειάστηκε ειδική τεχνική για να απομακρυνθουν αρχικά από το πλοίο όλες οι υπερκατασευές, να ελαφρώσει και να μπορέσει να αποπλεύσει με ασφάλεια ώστε να μην μείνει ένα σιδερένιο κουφάρι πάνω στα βράχια του νησιού... Το ίδιο δύσκολη ήταν η προσπάθεια να μην αφήσει πίσω του πετρελαιοειδή ώστε να μην ρυπάνει την θάλασσα και τις γειτονικές απόμακρες παραλίες του νησιού.

Το πλοίο απέπλευσε συρόμενο με ρυμουλκά με προορισμό τον Πειραιά. Ακολούθως, σύμφωνα με το πρόγραμμα, πρόκειται να ρυμουλκηθεί στην Τουρκία για διάλυση. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης το λιμενικό που ήταν παρών και επέβλεπε δήλωσε πως δεν παρατηρήθηκε ρύπανση στη θάλασσα από πετρελαιοειδή.  

Το τελευταίο ταξίδι του άτυχου σκαριού για Πειραιά και μετά στην Τουρκία για διάλυση

Για την ολοκλήρωση της επιχείρησης απομένει να επιθεωρηθεί εκ νέου η παραλία της περιοχής ώστε να διαπιστωθεί η πλήρης αποκατάσταση κάθε επίπτωση συνεπείας του ναυαγίου.

Η τελική επιχείρηση εκτελέστηκε αφού προηγουμένως είχε προηγηθεί άλλη που απομάκρυνε όλα τα πετρελαιοειδή που υπήρχαν στο πλοίο ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος ρύπανσης. 

"εν Άνδρω"