Καλοκαίρι τέλος: αλλάζουν ρότα ή σταματούν τα καράβια

Του χρόνου πάλι τέτοιες πιένες. Ευτυχώς που υπάρχουν οι γιορτές, τα τριήμερα, οι επέτειοι, τα Σαββατοκύριακα με καλό καιρό και η γραμμή μας κινείται. Και ευτυχέστερα που και τα τρία νησιά είτε με τους ντόπιους (Άνδρος), είτε με τον θρησκευτικό τουρισμό (Τήνος) είτε με τους κοσμική ζωή (Μύκονος) κινούνται και φθινόπωρο και άνοιξη.

Πίνοντας τον πρωινό καφέ στο λιμάνι παρακολουθήσαμε το "'Ανδρος" που έφυγε στις 07.25 σήμερα από Ραφήνα για Άνδρο-Τήνο-Μύκονο και μετά το "Αικατερίνη" στις 08.10 που αναχώρησε για Τήνο-Μύκονο. Το "¨Ανδρος" μπήκε πλέον στο κανονικό δρομολόγιο του. Το "Αικατερίνη" μέχρι 28/9 θα συνεχίσει την γραμή μόνο για Τήνο-Μύκονο. Η Ραφήνα δεν θα έχει πια πλοίο για Σύρο. Και από 28/9 σταματά το "Αικατερίνη" μέχρι μετά το Πάσχα. Τότε θα μπει για λίγο αντικαθιστώντας το "'Ανδρος" που θα σταματήσει ένα μήνα περίπου. Το Άνδρος θα παραμείνει όλο τον χειμώνα στην γραμμή ακόμα και όταν σταματήσει για συντήρηση και το Θεολόγος.

Κατά τα άλλα χτες Κυριακή βράδυ ήταν η τελευταία μέρα για το Blue Star "Paros" από Ραφήνα. Το πλοίο ήρθε για δύο μήνες το καλοκαίρι και έκανε την γραμμή Μύκονο-Π[αρο-Νάξο-Ίο. Κάτι που είχε αντίκτυπο στις δύο εταιρείες της γραμμής μας, καθώς όλα τα μεγάλα γκρουπ για Μύκονο το προτιμούσαν γιατί πήγαιναν χωρίς ενδιάμεσο σταθμό και έφταναν νωρίς. Όπως εξομολογήθηκε ναυτιλιακός πράκτορας: "τα τακτικά καράβια της γραμμής μας έπαιρναν ελάχιστους για Μύκονο. Μερικές φορές οι επιβάτες τους γέμιζαν ένα λεωφορείο και άλλες ένα ταξί!!!"! Το Paros σάλπαρε χτες βράδυ από Ραφήνα για Πειραιά. Και από τώρα και στο εξής και η Μύκονος θα δουλεύει μόνο με τα τακτικά πλοία της γραμμής. Αυτά είναι τα "καλά" και τα "ανάποδα" των καλοκαιρινώ διαδρομών. Αυτά για τις γραμμές της Ραφήνας.

Ίδια και χειρότερη κατάσταση και στον Πειραιά. Χτες τερμάτισαν τα περισσότερα ταχύπλοα για τις Δυτικές Κυκλάδες. Το άλλο Σαββατοκύριακό θα τερματίσουν όλα. Μετά μένουν στις γραμμές αυτές μόνο τα τακτικά δρομολόγια και αρχίζει η χειμερινή απόμονωση. Για παράδειγμα η Σίφνος από 4-5 καράβια την ημέρα πέφτει στα τρία την εβδομάδα!!! Καλοκαίρι τέλος, καράβια τέλος.

Ευτυχώς να λέμε που η δική μας γραμμή, Άνδρου-Τήνου-Μυκόνου, έχει και τον χειμώνα πλοίο κάθε μέρα και όταν μπει και το καινούριο πλοίο της Golden Star θα έχει και δύο: ένα πρωινό ένα απογευματινό. Και ευτυχέστερα που το καλοκαίρι παρά τις εφετινές αντιξοότητες στο τέλος πήγε καλά από κίνηση στην γραμμή μας και στην Ελλάδα. Έτσι η γραμμή μας άντεξε τον ανταγωνισμό και τα πλοία της είναι πάντα εδώ...

"εν Άνδρω"