Γιώργος Ζαγοραίος: Μεγάλη η συμβολή του σφαγείου του Γαυρίου

Της Ναταλίας Νικολάου-Μαρίνου

 

Το σφαγείο στο Γαύριο που ο κ. Γ. Ζαγοραίος υπογράμμισε τον ρόλο του στην οικονομία του νησιού

Ο Γιώργος Ζαγοραίος έχει σημαντική κτηνοτροφική μονάδα στο Κόρθι και είναι και κρεοπώλης. Η μαθήτρια της Α' τάξης του Γυμνασίου Κορθίου  Ναταλία Νικολάου-Μαρίνου, που έχει συνεργαστεί κι άλλη φορά με το Εν Άνδρω, συναντήθηκε μαζί του και τον ρωτησε για την παραγωγική δραστηριοτητα, το σφαγείο και την κατάσταση της κτηνοτροφίας στην Άνδρο. Όπως προκύπτει από όσα είπε το σφαγείο στο Γαύριο δίνει νέες δυνατότητες για την κτηνοτροφία του νησιού μας. Σημειώνουμε πως χάρη στη λειτουργία του σήμερα χιλιάδες ευρώ μένουν στο νησί. Και η κατάσταση θα βελτιωθεί κι άλλο μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίηση του σε τρεις μήνες - Εν Άνδρω.

Από την κτηνοτροφική εγκατάσταση του Γ. Ζαγοραίου στο Κόρθι (φωτο: Ν. Νικολάου-Μαρίνου) 

1) Η τοπική παραγωγή κρέατος καλύπτει τις ανάγκες του νησιού;

 Όχι, δεν τις καλύπτει κυρίως στα μοσχάρια. Στη δικό μου μαγαζί εκτός από τα δικά μου μοσχάρια και των παραγωγών της Άνδρου που αγοράζω, φέρνω και μικρά τα οποία εκτρέφω στην μονάδα. Όσον αφορά τα χοιρινά, η παραγωγή της μονάδας μου καλύπτει το κρεοπωλείο μου.

2) Το σφαγείο καλύπτει τις ανάγκες των παραγωγών και αν όχι θα έπρεπε να βελτιωθεί;

Προς το παρόν δεν τις καλύπτει όλες τις ανάγκες γιατί δεν έχει κωδικό ώστε να μπορούμε να εξάγουμε κρέας εκτός Άνδρου. Μπορούμε όμως με την πιστοποίηση που έχει πια και καλύπτουμε μεγάλος μέρος της δικής μας παραγωγής. Αλλά στο προσεχές τρίμηνο με κάποιες βελτιώσεις που θα γίνουν το σφαγείο, θα πάρει κωδικό και θα τις καλύψει.

Τα βοοειδή της εγκατάστασης Ζαγοραίου (φωτο: Ν. Νικολάου-Μαρίνου)

3) Ποιες είναι οι βελτιώσεις που θα γίνουν στο σφαγείο;

Οι βελτιώσεις θα γίνουν έχουν να κάνουν με τον χώρο της θανάτωσης και της αφαίμαξης των ζώων. Οι αρμόδιοι που ασχολούνται με το θέμα αυτό (ο έπαρχος, ο κτηνίατρος και ιδίως η αντιδήμαρχος Υδρούσας) έχουν δουλέψει πολύ για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

4) Η λειτουργία σφαγείου στο νησί είναι χρήσιμη για τους παραγωγούς; Έχει οικονομικό όφελος;

Βεβαίως και είναι χρήσιμη γιατί βοηθά την παραγωγή ζώων στο νησί. Και βέβαια υπάρχει οικονομικό όφελος γιατί όσο είναι υπάρχει το σφαγείο, αυξάνεται η παραγωγή των ζώων στο νησί, με αποτέλεσμα να έχουν κέρδος οι τοπικοί κτηνοτρόφοι και να εισάγεται λιγότερο κρέας. Από όλα αυτά και τα κρεοπωλεία, αλλά και οι παραγωγοί έχουν οικονομικό όφελος.

Είκόνα από το χοιροτροφείο της εγκατάστασης Ζαγοραίου (φωτο: Ν. Νικολάου-Μαρίνου)

5) Πόσα ζώα παράγει η μονάδα σας τον χρόνο και πόσα εκτρέφετε;

Το χοιροστάσιο μου αυτή την εποχή παράγει περίπου 600 με 900 γουρούνια τον χρόνο. Επίσης δίνω ζωντανά μικρά στα γειτονικά νησιά (κυρίως στην Τήνο και στην Μύκονο), τα οποία προορίζονται για τα παραδοσιακά χοιροσφάγια. Εκτρέφω περίπου και 40 με 50 μοσχάρια τον χρόνο.

6) Ποιες είναι οι ανάγκες του νησιού σε κρέας τον χειμώνα και ποιες το καλοκαίρι;

Το κρέας του νησιού δεν επαρκεί το καλοκαίρι οπότε εισάγεται κρέας εκτός Άνδρου, νωπό ή κατεψυγμένο.

Λίγα λόγια για το σφαγείο στο Γαύριο

Μερική άποψη του σφαγείου στο Γαύριο που ολοκληρώθηκε κτηριολογικά και τεχνικά μέσα σε 16 μήνες και απομένει η ολοκλήρωση της πειστοποίησης του

Το κτίριο υπάρχει από το 1983. Ποτέ δεν λειτούργησε νόμιμα και κανονικά. Τον τελευταίο χρόνο  επιτέλους βρέθηκαν οι άνθρωποι και "έτρεξαν" τα προγράμματα ολοκλήρωσης του, εκσυγχρονισμού του και πιστοποίησης του. Το σφαγείο έβγαλε άδεια εγκατάστασης, ίδρυσης και λειτουργίας, που δεν είχε τόσα χρόνια!!! Για να βγουν όμως αυτά τα πιστοποιητικά χρειάστηκε η αγορά και εγκατάσταση ψυγείου από τον Δήμο Άνδρου και συμβάσεις μεταφοράς υποπροϊόντων του. Ακόμα, χρειάστηκαν τοπογραφικό διάγραμμα, μελέτες πυρασφάλειας και HASSPE, , δημιουργία γραμμής σφαγής, ανακαίνιση του κτηρίου εσωτερικά και εξωτερικά, δημιουργία γραφείο κτηνιάτρου και σύμβαση τακτικής απολύμανσης.

Οι εσωτερικές εγκαταστάσεις του σφαγείου για την κατασκευή και τις αδειοδοτήσεις χρειάστηκε ένας χρόνος δουλειάς της αντιδημάρχου Υδρούσας, του κτηνιάτρου και της αρωγής του επάρχου σύμφωνα με όσα λέει ο κ. Γ. Ζαγοραίος

Επίσης, έγιναν καθορισμός και οργάνωση του περιβάλλοντος χώρου, βελτίωση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, νομιμοποίηση και εκσυγχρονισμός όπου χρειαζόταν της υπάρχουσας εγκατάστασης. Όλες αυτές οι εργσίες ολοκληρώθηκαν και τέλος εκδόθηκαν με τις ανάλογες αδειδοτήσεις και πιστοποιήσεις. Έτσι το σφγείο σήμερα έχει κανονική άδεια μικρού σφαγείου Απομένει πλέον η αγορά πλατφόρμας σφαγής βοοειδών και η υπογραφή της τελικής πιστοποίησης από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης για να πάρει την τελική άδεια και να εξάγει σφάγεια και εκτός Άνδρου.