Χωρίς νέα σπίτια η Άνδρος: στοιχεία-σοκ από την Πολεοδομία!…

 

Μπατσί: κέντρο τουριστικής ανάπτυξης μιας νησιώτικης οικονομίας που δυσκολεύεται πολύ τα τελευταία χρόνια (φωτ. Εν Άνδρω). 

Η είδηση είναι πολύ σοβαρή, έως… απίστευτη! Αντικατοπτρίζει ως ένα βαθμό την γενικότερη κατάσταση της χώρας. Αποκαλύπτει ωστόσο ταυτόχρονα και την πραγματική εικόνα της Άνδρου, ως περιοχή επενδύσεων και τουριστικού προορισμού.

Στο νησί κάθε οικοδομική δραστηριότητα έχει βαλτώσει, ενδιαφερόμενοι κατασκευαστές ουσιαστικά δεν υπάρχουν, αγοραπωλησίες δεν πραγματοποιούνται, η σχεδιασμένη διαφήμιση του τόπου είναι περιορισμένη έως ανύπαρκτη και το μέλλον διαγράφεται ζοφερό.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Πολεοδομία:

 

Η μοναδική νέα επένδυση τουριστικού χαρακτήρα για το 2016 γίνεται στα Άχλα! 

(α) Το 2016 εκδόθηκαν μόνο 9 άδειες για ανέγερση νέων κατοικιών!!! Την ίδια χρονιά η Πολεοδομία εξέδωσε και άλλες 59 άδειες για εργασίες συντήρησης και επέκτασης παλαιών κατοικιών. Και τέλος εξέδωσε μόνο μια άδεια για την δημιουργία τουριστικού συγκροτήματος θερινών κατοικιών στα Άχλα. Για το θέμα αυτό το «εν Άνδρω» είχε πρόσφατα αποκλειστικό ρεπορτάζ.

 

Το μοναδικό νέο σπίτι μέχρι στιγμής για το 2017 χτίζεται στο Φελλό!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

(β) Το 2017 εκδόθηκε μόνο μια άδεια μέχρι στιγμής για ένα σπίτι - στον Φελλό - και άλλες 7 για συντήρηση και επέκταση παλαιότερων κατοικιών.

Τα νούμερα είναι ολωσδιόλου απογοητευτικά. Σε σύγκριση με την γειτονική Κέα (Τζια) ή ακόμη με την Κύθνο υστερούμε. Οι εποχές που στην Άνδρο κτίζονταν κάθε χρόνο δεκάδες εξοχικά, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η εικόνα όμως του νησιού τους τελευταίους 15 μήνες χτυπά «καμπανάκι κινδύνου», που πρέπει όλοι να το λάβουν σοβαρά υπ όψιν.

Η Άνδρος - για να πούμε άφοβα αλήθειες - παραμένει στάσιμη. Έχοντας να αντιμετωπίσει ένα ανηλεή ανταγωνισμό ως καλοκαιρινή πρόταση, δεν έχει κάνει το παραμικρό lifting σε κανένα σχεδόν τομέα. Το Γαύριο διατηρεί την ίδια άναρχη εικόνα, στο Μπατσι δεν έχουν εκπονηθεί ακόμα τα σχέδια για την αποκατάσταση και συμπλήρωση της παραλίας του γραφικού χωριού, δεν ασφαλτοστρώθηκε ούτε ένα μέτρο στους κακοτράχαλους δρόμους που οδηγούν στις ξακουστές αμμουδιές, οι υποδομές δεν βελτιώθηκαν και το κυριότερο, δεν υπάρχει έστω και υποτυπώδης στρατηγική για στοχευμένη ανάδειξη του τόπου.

Τα τοπικά προϊόντα δεν προωθούνται σωστά, οι επαγγελματίες θέλουν αλλά χωρίς οργάνωση, αναλαμβάνουν μόνοι τους πρωτοβουλίες, με αποτελέσματα μικρού βεληνεκούς και διάρκειας.

Η «τουριστική βιομηχανία» είναι η μόνη που έχει θετικούς δείκτες ανάπτυξης στη ρημαγμένη Ελλάδα. Η Άνδρος έχει βαρύ όνομα, έχει ιστορία και ευνοείται γεωγραφικά. Κι όμως για τους πιο πάνω (και άλλους λόγους) κινδυνεύει να μείνει έξω από το παιχνίδι. Οι αριθμοί προειδοποιούν για τα χειρότερα.

Όσοι πρέπει να βιαστούν, να σηκώσουν τα μανίκια, να ενωθούν και να δουλέψουν, ας το κάνουν τώρα, γιατί τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά.

Κι όμως ευκαιρίες υπάρχουν

Κι όμως και ευκαιρίες και δυνατότητες υπάρχουν λόγω θέσης και γεωγραφίας του νησιού (φωτ. Εν Άνδρω).

Το νησί έχει μεγάλες προοπτικές λόγω θέσης και γεωγραφίας και διατηρεί αξιοζήλευτη θέση στο εξωτερικό. Ευκαιρίες υπάρχουν, αλλά χρειάζεται να αξιοποιηθούν. Πρόσφατα η αυστραλιανή ταξιδιωτική ιστοσελίδα Traveller, παρακινώντας τους αναγνώστες της να εξερευνήσουν τις κρυφές καλοκαιρινές ομορφιές και να αποφύγουν τα νησιά-φαβορί της Μυκόνου και της Ρόδου, που κάθε καλοκαίρι γεμίζουν από τουρίστες, πρότεινε την Άνδρο και την Αλόννησο ανάμεσα στα 10 καλύτερα ψαγμένα νησιά στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερα για την Άνδρο αναφέρει:

Η Χώρα της Άνδρου. Από τις πιο ξεχωριστές και όμορφες πρωτεύουσες νησιών στις Κυκλάδες (φωτ. Εν Άνδρω).

«Ακόμη και τα πιο γνωστά νησιωτικά συμπλέγματα της Ελλάδας περιλαμβάνουν νησιά που δεν λαμβάνουν την προσοχή που αξίζουν. Οι Κυκλάδες έχουν εύκολη πρόσβαση με ferry-boatαπό την Αθήνα και οι λάτρεις της διασκέδασης κατευθύνονται σε Μύκονο και Ίο, ενώ η Σαντορίνη προσελκύει τους ρομαντικούς. Ωστόσο η Άνδρος, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και ένα από τα πιο κοντινά στην Αθήνα, διαθέτει μαγευτικές κοιλάδες και αρχαία μονοπάτια, κάνοντάς την ιδανικό προορισμό για πεζοπορία. Η Χώρα είναι γεμάτη από αρχοντικά ναυτικών και η γοητεία της μπορεί να γίνει αντιληπτή από το κάμπινγκ στα ελαιόδεντρα."

Κ.Χ.