Vive la France! Οι Γάλλοι γνωρίζουν και αγαπούν την Άνδρο.

 

Μπορεί κάποιοι Έλληνες να φοβούνται τον Κάβο Ντόρο. Όμως οι Γάλλοι έχουν ήδη αγαπήσει την Βόρεια Άνδρο όπου κτίζουν σπίτια από τον Χάρακα και τον Φελλό μέχρι την περιοχή Μερμηγκιών και Πισωλιμνίωνα. Τους έχουμε συναντήσει πολλές φορές στις δύο ταβέρνες τις περιοχές. Ακόμα και φθινόπωρο (φωτ. Εν Άνδρω).

Όταν σε προηγούμενες αναρτήσεις το «εν Άνδρω» αποκάλυπτε ότι στο νησί έχει δημιουργηθεί μια μικρή παροικία Γάλλων, που συνεχώς μεγαλώνει, σίγουρα δεν είχε υπόψη τα επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΤ, τα οποία επιβεβαιώνουν αυτή την πληροφορία.

Και να που οι Γάλλοι όχι μόνο ανακαλύπτουν την Άνδρο, αλλά τους αρέσει πολύ, την διαφημίζουν, την επισκέπτονται μαζικά, την θεωρούν ως ένα από τα πιο όμορφα νησιά, και προχωρούν σε αγορές γης και εξοχικών κατοικιών. Η Γαλλία αποτελεί πλέον-όπως αποδείχτηκε-μια πολύ ισχυρή τουριστική αγορά, από την οποία η Άνδρος μπορεί να ωφεληθεί τα μέγιστα.

Και να γιατί: Διψήφια αύξηση καταγράφουν το 2017 οι αφίξεις Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα, και η ισχυρή ζήτηση συνεχίζεται για το 2018. Το 2017 θα κλείσει με αύξηση 15% των αφίξεων σε σχέση με το 2016. Για πρώτη φορά ο αριθμός των Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα θα αγγίξει τα 2 εκατομμύρια. Αύξηση 10% καταγράφεται ήδη στις προκρατήσεις για το 2018.

Η Ελλάδα αποτελούσε στο παρελθόν τον τέταρτο και πέμπτο δημοφιλέστερο προορισμό των Γάλλων. Μετά από τις στοχευμένες συμφωνίες και προωθητικές ενέργειες την τελευταία διετία, το 2016 αναρριχήθηκε στην τρίτη θέση και το 2017 κατέχει τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις τους. Ήδη φέτος το καλοκαίρι, η παρουσία Γάλλων στο νησί ήταν ορατή σε κάθε σημείο.

Παράθυρο τουριστικής ευκαιρίας οι Γάλλοι για την Άνδρο. Ιδίως για την Βόρεια Άνδρο που έχουν δημιουργήσει και μια μικρή αποικία στον Άνω Φελλό, στις Μηρμηγκιές και στις γύρβ περιοχές. Στην εικόνα η Βόρεια Άνδρος στην περιοχή του Αγίου Σώστη (φωτ. Εν Άνδρω). 

Μάλιστα παράγοντες του τοπικού τουρισμού σχολίαζαν ότι οι Γάλλοι, ήταν οι τελευταίοι ξένοι επισκέπτες, που έφυγαν από την Άνδρο, ενώ στην Χώρα υπάρχουν ακόμα κάποιοι.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Μανουέελ Μακρόν, έχει επισκεφτεί παλαιοτέρα το νησί (κάτι που δεν αξιοποιήθηκε έστω με μια επιστολή αβροφροσύνης από τον Δήμο), και επίσης ότι επιφανείς Παριζιάνοι διαθέτουν πολυτελείς βίλες στην περιοχή του Κάβο Ντόρο είναι ενδείξεις για την διάθεσης των Γάλλων να γνωρίσουν τον τόπο.

Μέθοδοι και «κλειδιά» να ενισχυθεί αυτό το ρεύμα που τώρα γίνεται ορατό, υπάρχουν! Στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίας του ΕΟΤ, άμεση επαφή με την γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, επικοινωνία με τις γαλλικές τουριστικές αρχές, γνωριμία με τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία που διακινούν τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα, προσφορές και ελκυστικά πακέτα διακοπών, αλλά και στοχευμενη διαφήμιση του νησιού.

Το 2018 η Ελλάδα με την αύξηση, που προβλέπεται ,θα πει… vive la France! Η Άνδρος ως ένα από τα ωραιότερα κυκλαδονησια, δεν πρέπει να λείπει από αυτό το ελληνογαλλικό πάρτι!

Χ.