Ελληνοτουρκική συνάντηση στον Κάβο Ντόρο! SuperFerry II Pagize…

 

-Νάτο πάλι το τούρκικο. Περνάμε ή περνάει;…

-Περνάει. Πάμε από την πρύμνη του.

Αυτός ο διάλογος είναι σχεδόν καθημερινός στις γέφυρες των πλοίων που από την Ραφήνα βάζουν ρότα στην Άνδρο και μετά στην Τήνο και την Μύκονο.

Στον Κάβο Ντόρο συναντούν τις περισσότερες μέρες ένα από τα έξι τουρκικά Ro-Ro που πηγαινοέρχονται από την Ιταλία στην Σμύρνη φορτωμένα με αυτοκίνητα. Είναι γρήγορα και καινούργια, ακολουθούν συγκεκριμένη πλεύση και σχεδόν πάντα την ίδια ώρα.

Οι αξιωματικοί τους μιλανε άπταιστα αγγλικά είναι συνεννοήσιμοι, αλλά δεν κάνουν… «χάρη» στο ποστάλι να περάσει πρώτο αν δεν έχει προτεραιότητα παρ όλο ότι γνωρίζουν ότι στην ακτοπλοΐα κάθε λεπτό είναι πολύτιμο.

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου ώρα 9.10 το πρωί. Μπουνάτσα, λιακάδα και πολύ καλή ορατότητα.

Το Super Ferry II, με 19 κόμβους ταχύτητα μπαίνει στο μπουγάζι, ενώ από κάτω ανάμεσα Τζια και Μακρόνησο ανεβαίνει το Ro-Ro cargo Pagize με την ίδια ταχύτητα. Έχει μήκος 193 μ. πλάτος 26 και κατευθύνεται στο λιμάνι της Σμύρνης.

Βάρδια στο SuperFerry II έχει ο υποπλοίαρχος Αντώνης Βιδάλης από τις Στενιές. Καλεί στο VHF τον Τούρκο αξιωματικό γέφυρας που βάσει των ναυτικών κανονισμών έχει προτεραιότητα. Από το Pagize δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την ίδια πορεία.

Καλημερίζονται και αμέσως το αντριωτικο βαπόρι κάνει μια μεγαλοπρεπή στροφή, αφήνει το «αυτοκινηταδικο» να περάσει και περνάει πίσω του, πάνω στο αφρισμένο αυλάκι από τους έλικες του. Κάποιοι από τους επιβάτες έχουν βγει στα καταστρώματα και τραβούν φωτογραφίες.

Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η κίνηση αξιωματικός και τιμονιέρης στο πόστο του και ο καπεταν Θανάσης επιβλέπει, για να μην χαθεί ούτε λεπτό.

09.50 το Super Ferry σφυρίζει στο Γαυριο…

Καθημερινές θαλασσινές  στιγμές και εικόνες…

D.S.