Τα «έξυπνα νησιά», οι Κυκλάδες και η Άνδρος. Φεύγει η ΔΕΗ, ελευθερώνεται ο Νειμποριός...

 

ΔΕΗ τέλος. Μια νέα μέρα ξεκινά για την Χώρα της Άνδρου  Το λιμάνι μπορεί να αποκτήσει τουριστική χρήση με την αξιοποίηση των τεράστιων κτηρίων της ΔΕΗ (εκθεσειακό κέντρο κλπ) και να ομορφύνει με την αποξήλωση των τεράστιων δεξαμενών πετρελαίου.

Τελικά η Άνδρος παρά την πανθομολογούμενη ζαβάδα της έχει βρεθεί ανάμεσα στα «έξυπνα νησιά»! Αυτό μάς εξηγεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με ανακοίνωση του κ. Σταθάκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση μέχρι σήμερα τα περισσότερα νησιά (και η Άνδρος) κάλυπταν και καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες καίγοντας πετρέλαιο το οποίο επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον. Νησιά όπως τα μεγάλα των Κυκλάδων, αλλά και η Κρήτη είχαν και έχουν υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο επιβαρύνει μέσω των χρεώσεων των νοικοκυριών το σύνολο των καταναλωτών της χώρας. Η δαπάνη αυτή υπολογίζεται στα 700-800 εκατ. ετησίως.

Με το πρόγραμμα των «έξυπνων νησιών» ξεκινούν νέες πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας που θα συνδυαστούν με μεγάλες τομές στις υφιστάμενες υποδομές. Ήδη έχει γίνει μεγάλη πρόοδος από τον ΑΔΜΗΕ μέσα από τρία στρατηγικά έργα:

  1. Τους έξυπνους μετρητές τόσο για παραγωγούς όσο και για καταναλωτές.
  2. Τα έξυπνα Κέντρα Ελέγχου σε κάθε νησί
  3. Την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για την προώθηση νέων εφαρμογών στην ηλεκτρική αγορά.

Τέλος θα υπάρξουν κανόνες διαχείρισης των «Έξυπνων Νησιών» από την ΡΑΕ και αναμένεται προκήρυξη διαγωνισμού για την υλοποίηση πρωτοποριακών έργων.

Οι Κυκλάδες και η Άνδρος

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί τα έργα της πρώτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων. Η πρώτη φάση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση. Ακολούθως θα γίνει διασύνδεση και της Κρήτης με την Πελοπόννησο.

Τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου, που δεν θα διασυνδεθούν, θα προχωρήσουν σε καινοτομίες για την ενεργειακή τους αυτονομία. Όπως επισημαίνει ο υπουργός τέτοια νησιά είναι η Τήλος, η Ικαρία, ο Άη Στράτης.

Στην Άνδρο έχει σταματήσει πλέον το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νειμποριό. Μέσα στον χρόνο οι μηχανές του θα ξηλωθούν και θα φύγουν μιας και ήδη έχουν πουληθεί. Όλοι οι υπάλληλοι της ΔΕΗ είτε θα βγουν σε σύνταξη είτε θα απορροφηθούν στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.

Μετά από δεκαετίες απαλλάσσεται το νησί – με την διπλή σύνδεση που υπάρχει πλέον σήμερα με Εύβοια & Σύρο - από μια ρυπογόνο εστία και συνάμα ανοίγει ο δρόμος για αξιοποίηση των κτηριακών εγκαταστάσεων της ΔΕΗ ώστε να αναβαθμιστεί τουριστικά το λιμάνι της Χώρας.

«Εν Άνδρω»