Ποιοι Ανδριώτες εφοπλιστές φεύγουν από το Λονδίνο λόγω Brexit

Το Brexit στην Μεγάλη Βρετανία έφερε μεγάλη αναστάτωση στις οικονομίες ολόκληρου του κόσμου και μεταξύ άλλων είχε ως αποτέλεσμα να… υποχρεώσει πολλους Έλληνες εφοπλιστές και κυρίως τους περισσότερους Ανδριωτες να εγκαταλείψουν το Λονδίνο! Γνωστά και πανίσχυρα ονόματα της εφοπλιστικής οικογένειας της Άνδρου, που επί χρόνια είχαν εγκατασταθεί στην βρετανική πρωτεύουσα την εγκατέλειψαν μεταφέροντας αλλού τις έδρες των επιχειρήσεων τους.

Επαμεινώνδας Εμπειρίκος

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, γνωστού ως Committee, Χαράλαμπος Φαφαλιός,  στο «Πρώτο Θέμα» είναι αποκαλυπτικός: «Υπάρχουν ζητήματα που προβληματίζουν όπως η αστάθεια του φορολογικού περιβάλλοντος που έχει ως συνέπεια, όλο και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες να εγκαταλείπουν το Λονδίνο και να εγκαθίστανται αλλού». Για να προσθέσει: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Λονδίνο, να ακολουθήσει τη μοίρα της Νέας Υόρκης, όπου στη δεκαετία του 1960 πραγματοποιήθηκε μαζική φυγή ναυτιλιακών εταιρειών λόγω αλλαγής στη φορολογία.»

Αδαμάντιος Πολέμης

Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν αποχαιρετήσει το Λονδίνο ως μόνιμη βάση τους είναι ο Λου Κολλάκης και οι Αδαμάντιος και Σπύρος Πολέμης και  χαρακτηρίζονται ως το «πρώτο κύμα» και πατάνε γερά στην Ελλάδα, για να ακολουθήσουν ο Μιχάλης Χανδρής, μέλη της οικογένειας Γουλανδρή και πιο συγκεκριμένα απόγονοι του "Big Τζoν", που έχουν πάει στην Ελβετία και στο Μονακό, ο Επαμεινώντας Εμπειρίκος που επέλεξε το Μονακό καθώς και μέλη των οικογενειών Μουρολέοντα, Λυκιαρδόπουλου και Καρούση.

Σπύρος Πολέμης

Το κτύπημα για τους Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές είναι διπλό αφού λόγω του επικείμενου ΒREXIT έχει «καθίσει» η αγορά του real estate όπου τα τελευταία χρόνια είχαν κάνει τεράστιες επενδύσεις για να σιγουρέψουν τα χρήματά τους. Τα ακίνητα που συγκέντρωναν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν αξίας μεταξύ 500 χιλιάδων και 2 εκατομμυρίων στερλινών σε περιοχές όπως το Chelsea, το Knightsbridge, η Belgravia, το Kensington, στην πλατεία Carlyle το Marylebone του Ανατολικού Λονδίνου, το Mayfair και το Notting Hill. Μέσα μία χρονιά, αγόραζαν 30 έως 50 πολυτελέστατα σπίτια-πύργους σε ακριβές περιοχές επενδύοντας 250 έως 400 εκατομμύρια λίρες ετησίως.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα