Ανερούσα: Η τελευταία γαλάζια σημαία της Άνδρου

Είναι η τελευταία από τις γαλάζιες σημαίες σε ακτή της Άνδρου. Την κέρδισε και την διατηρεί εδώ και χρόνια το ξενοδοχείο Ανερούσα - λίγο έξω από το Μπατσί - στην ομώνυμη ακτή. Τις υπόλοιπες γαλάζιες σημαίες σε δημόσιες ακτές "κατάφερε" ο Δήμος Άνδρου να τις χάσει όλες εφέτος το καλοκαίρι. Απόμεινε αυτή της Αναιρούσας να θυμίζει πως πρέπει οι επόμενοι να ξεκινήσουν από την αρχή ένα σχεδιασμό εντάσσοντας αυτές που χάθηκαν, αλλά και άλλες που ποτέ δεν διεκδικήθηκαν. Όπως π.χ. της Γριάς το Πήδημα στο Κόρθι, τα  Γιάλια στη Χώρα, αλλά και όπου άλλου σχεδιάσουν.

Μια από τις βασικές κατηγορίες της διοίκησης Σουσούδη ως προς την διοίκηση Γλυνού ήταν πως ποτέ δεν διεκδίκησε τις γαλάζιες σημαίες που είχε κερδίσει η διοίκηση Θωμα στον Δήμο Υδρούσας. Όταν μάλιστα τις κέρδισε το 2015 έκανε ειδικές ανακοινώσεις και στο ΔΣ και στα ΜΜΕ γι' αυτές. Όμως τέσσερα χρόνια αργότερα τις έχασε όλες. Ο λόγος είναι πως οι γαλάζιες σημαίες δεν είναι "έργο" όπως αφελώς και ερασιτεχνικά τις θεωρούσαν επί 5ετία και πανηγύριζαν όταν τις έπαιρναν. Και μετά τις ξέχναγαν! Ώσπου τις ξέχασαν παντελώς και τις έχασαν όλες! Οι γαλάζιες σημαίες είναι φροντίδα σε καθημερινή βάση. Είναι διαχείριση της καθημερινότητας της ακτής. Γιατί έτσι κερδίζεται το στοίχημα της προβολής της ακτής και έτσι διατηρείται.

 Αν τις δεις σαν έργο κάνεις αιτήσεις, φέρνεις νερό, κάνεις μια πρόσκαιρη καθαριότητα. Και μετά ξεχνάς την ακτή. Δεν την φροντίζεις! Κι έρχεται ο έλεγχος και... σου παίρνουν πίσω τις σημαίες! Και αντί για διαφήμιση του νησιού έχεις στο τέλος δυσφήμηση. Αυτό δεν το σκέφτηκαν ποτέ οι προηγούμενοι. Ελπίζουμε να το σκεφτούν οι νέοι. Η φροντίδα του εξαιρετικού ξενοδοχείου Αναιρούσα και των ιδιοκτητών μαζί με την γαλάζια σημαία και την φροντίδα της ακτής συμπεριλαμβάνει λαι την εξαιρετική αχυρένια/ξύλινη καφετέρια λίγο πιο πάνω από την παραλία.  

Δεκάδες οι ξένοι τουρίστες όλο το καλοκαίρι, αλλά και αυτό τον μήνα στο ξενοδοχείο. Όπως μάθαμε εφέτος το καλοκαίρι το ξενοδοχείο είχε πολλούς ξένους: Γάλλους, Γερμανούς, Ιταλούς, Ισραηλινούς. Βέβαια ο λόγος που το προτίμησαν όλοι αυτοί δεν είναι μόνο η γαλάζια σημαία της ακτής. Το ίδιο το ξενοδοχείο είναι μια "γαλάζια σημαία" από μόνο του. Με εντυπωσιακό και περιποιημένο κήπο και με εξαιρετικά θέα προς τα Γαυριονήσια.

Με υπέροχες γωνιές για ρεμβασμό και ξεκούραση. Με όμορφους περιπάτους διαμορφωμένους μέσα από μια εξαιρετική αρχιτεκτονική κήπου...

  Και όπως πάντα το ξενοδοχείο Ανερούσα έχει κάθε χρόνο και μια εικαστική έκθεση με την οποία συνεισφέρει και στα πολιτιστικά δρώμενα του Μπατσίου, αλλά και όλης της Άνδρου. Εφέτος όπως ήδη έχουμε γράφει ήταν η έκθεση της Αγγελικής Μακρή με τα ξεχωριστά κεραμικά και τις μοναδικές κεραμικές κούκλες της μερικές από τις οποίες διακόσμησαν εντυπωσιακά και τον κήπο. Όπως φαίνεται και από τις παραπάνω φωτογραφίες οι κούκλες είναι τόσο όμορφα τοποθετημένες στον κήπο που αν δεν το προσέξει κανείς και τις δει από μακριά τις μπερδεύει έτσι αρμονικά τοποθετημένες που είναι με ανθρώπους που απολαμβάνουν τον χώρο.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"