Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: πόσοι ήρθαν, πόσοι κλείνουν...

 

 Ήταν εφέτος το τελευταίο τριήμερο πριν τον χειμώνα που ξεκινά - ανεπίσημα - την 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνο για τα νησιά της Ελλάδος. Η 1η Νοεμβρίου είναι το ορόσημο καθώς μπαίνουμε στο χειμερινό εξάμηνο. Το σηματοδοτεί η αλλαγή στα δρομολόγια των πλοίων (όσα δεν έχουν ακόμα αποχωρήσει). Τα πλοία της ακτοπλοΐας αποσύρονται σταδιακά για τη χειμερινή συντήρηση. Τα νησιά αρχίζουν να χειμωνιάζουν κι αυτά. Εφέτος η 28η Οκτωβρίου που έπεσε Δευτέρα αποτέλεσε το τελευταίο τριήμερο που όλοι περίμεναν να δουν κόσμο στους δρόμους και στα μαγαζιά τους. Και είδαν. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του λιμεναρχείου Άνδρου - που ζητήσαμε - ήρθαν πάνω από 2.500 επισκέπτες και πάνω από 600 αυτοκίνητα. Οι περισσότεροι εξ αυτών έφυγαν με τα απογευματινά δρομολόγια της Δευτέρας. Το νησί από σήμερα μπαίνει στην χειμερινή σεζόν με ότι αυτό συνεπάγεται. Ήτοι, κλειστά καταστήματα, λίγος κόσμος στην αγορά, συντήρηση κι αναμονή...

 Στην πλατεία Καΐρη που χτυπούσε η καρδιά της Χώρας κλείνουν τα μεζεδοπωλεία του Πλάτανου και της Νοσταλγίας. Ανοικτό παραμένει απέναντι το καφε-ζαχαροπλαστείο του Ερμή.

 Ανοικτή - θα κάνει προσπάθεια όπως είπαν - θα παραμείνει η Παρέα. Μαγαζί με θέα το καλοκαίρι και με θαλπωρή τον χειμώνα.

 Ανοιχτή θα παραμείνει - όπως τόσα χρόνια - η Νίκη, ξενοδοχείο και καφέ-μπαρ. Τόσα χρόνια ολοχρονίς η Σοφία δίνει τον χειμερινό παλμό στην μικρή μας πόλη.

 Ιδίως με την μεγάλη ευρύχωρη σάλα της με θέα όλο τον Νειμποριό. Χειμώνας χωρίς το "Νίκη" δύσκολα βγαίνει. Είναι το χειμερινό meeting-point της Χώρας.

 Τα παγωτά μας αφήνουν. Όμως πριν μας αφήσουν αυτά τα έχουμε αφήσει εμείς. "Δεν τρώνε παγωτά τον χειμώνα' είπε η κυρία που το δουλεύει. Το καλοκαίρι πάμε πολύ καλά. Όμως τον χειμώνα κρυώνουν! Σε άλλες χώρες (Ιταλία) τρώνε. Εδώ τίποτα. Κλείνουμε αν και δεν το θέλουμε"...

 Το "ΧΩΡΑ 55", πιτσαρία, θα μείνει ανοικτό. Δίνει κι αυτό την χειμερινή μάχη του... 

 Τέλος η κλασική Ενδοχώρα. Θα μείνει ανοιχτή όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ. Από εκεί και πάνω ανοιχτά θα μείνουν τα δύο σουβλατζίδικα, ο κλασικός Γαλανός, το Level του Φίλιππα, το τυροπιτάδικο του Κρίσιλια και δίπλα του το φρουτάδικο. Αυτά για τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ-μπαρ. Όλα τα άλλα καταστήματα (κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κλπ) θα είναι ανοιχτά. Χειμώνας είναι θα περάσει. Κι εμείς θα είμαστε εδώ να βλέπουμε ωτι άλλο θα συμβεί...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"