ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ: Τέρμα η Κρήτη και οι Νότιες Κυκλάδες. Ενισχύονται τα δρομολόγια, οι Κεντρικές Κυκλάδες και τα ταχύπλοα...

 

Ραφήνα. Φωτογραφία αρχείου Εν Άνδρω.

Τελικά δεν ήταν της μοίρας μας να σταθεροποιηθεί η σύνδεση της Άνδρου με τις Νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη. Όμως παρέμεινε στην ατζέντα η Πάρος και τα ταχύπλοα! Κάποιοι όπως εμείς λυπηθήκαμε γιατί χάσαμε τις Νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη, αλλά η ύπαρξη της Πάρου και της Νάξου σίγουρα ικανοποίησε κι εμάς, αλλά και φίλους που είχαν και έχουν και σχέση ιδίως με την Πάρο. Βέβαια εκτός από τα δύο κεντρικά νησιά των Κυκλάδων έμειναν και τα ταχύπλοα που έχουν καθιερωθεί πλέον κάθε θερινή σεζόν στο νησί μας. Και βεβαίως μια πολύ πυκνή δρομολογιακά καθημερινότητα που ποτέ πριν δεν είχαμε.

Το Superferry II αναχωρεί από Πάρο.

Παρόλα αυτά μπορούν οι "φαν" της Κρήτης - όπως εμείς - μπορούν να πηγαίνουν συνδυαστικά με το νέο ταχύπλοο της δρομολόγιο της Golden Star με το Superrunner αυθημερόν μέσω Μυκόνου από Άνδρο για Ηράκλειο και αντίστροφα. Εδώ να σημειώσουμε πως περιμένουμε από την Golden Star κάποια προσφορά με συνδυαστικό εισιτήριο ώστε να είναι και ο ναύλος ελκυστικός.

 

 Το Superrunner περνά από Αντίπαρο. Φωτογραφία αρχείου Εν Άνδρω.

Στα θετικά της εφετινής χρονιάς πως πύκνωσαν τα δρομολόγια της Golden Star των αδελφών Στεφάνου και έτσι ενισχύθηκε δρομολογιακά η γραμμή μας στη διάρκεια της μέρας με πλοία και το μεσημέρι! Κάτι που ήταν ζητούμενο από τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι εκτός από την κλασική πρωινή επιστροφή για Ραφήνα του Θεολόγος (10:00) και την απογευματινή αναχώρηση του από Ραφήνα για Άνδρο, Τήνο, Μύκονο έχουμε πια και την μεσημεριανή του Superferry II (12:30) για Ραφήνα. Ενώ το πλοίο ξεκινά για Άνδρο κάθε μεσημέρι (16:00) για Άνδρο με περαιτέρω προορισμούς  Τήνο, Μύκονο, Πάρο. Με διανυκτέρευση στην Πάρο. Και επιστροφή την επομένη.

Το Tera αναχωρεί από Άνδρο. Φωτογραφία αρχείου Εν Άνδρω.

Σε αυτά τα δρομολόγια θα πρέπει να προσθέσουμε τα ταχύπλοα της SeaJeats. Το ένα θα ξεκινά κάθε πρωί από Ραφήνα 7:40 και θα περνά από Άνδρο στις 8:40. Μετά θα συνεχίζει για Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο. Και θα επιστρέφει περνώντας κάθε μεσημέρι για Ραφήνα στις 16:45. Το ταχύπλοο Παρασκευές και Κυριακές θα έχει και τοπικό από Ραφήνα στις 18:30 και από Άνδρο στις 19:45. Ακόμα, να σημειώσουμε πως της SeaJeats θα έχουμε κάθε μέρα από Ραφήνα 15:00 για Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, το ταχύπλοο Champion Jet I, το οποίο επιστρέφει κάθε πρωί από Νάξο, Πάρο, Μύκονο, Τήνο. Και θα περνά από Άνδρο στις 12:30 για Ραφήνα. Τα δρομολόγια της SeaJeats ξεκινούν μετά το Πάσχα και τελειώνουν τον Οκτώβρη.

Το Super Express φτάνει στην Τήνο.

Στα ταχύπλοα να προσθέσουμε κάθε μέρα και το απογευματινό ταχύπλοο Super Express της Golden Star, το οποίο επιστρέφοντας για Ραφήνα από Σαντορίνη θα περνά και από Άνδρο στις 18:00 κάθε μέρα (9/6-28/9). Ακόμα να σημειώσουμε πως το νέο ταχύπλοο της Fast Ferries, το Thunder (Κεραυνός), δεν θα περνά από Άνδρο, καθώς ήδη «άνοιξε πανιά» και ταχύτητες από Πειραιά για Μύκονο, Νάξο, Σαντορίνη και Ανάφη/Θηρασία.  Και βεβαίως το Αικατερίνη που αναχωρεί από Ραφήνα (7:30) για Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, αλλά στην επιστροφή του για Ραφήνα θα πιάνει και Άνδρο καθημερινά στις 19:00.

Το Αικατερίνη στη Νάξο. Φωτογραφία αρχείου Εν Άνδρω.

Κατά τα άλλα όλα γνωστά για την γραμμή μας. Ήτοι το σταθερό Superferry, το μόνιμο Andros, στα γνωστά πρωινά και απογευματινά δρομολόγια τους. Και κάπως έτσι ολοκληρώνεται ο προγραμματισμός για την επόμενη σεζόν, που αναμένεται να αρχίσει τέλος Μαρτίου ή και την Μεγάλη Εβδομάδα κάπου στα μέσα του Απρίλη. Όμως, οι δύο εταιρείες δεν περιμένουν και ήδη άνοιξαν τα πλάνα τους και κλείνουν θέσεις. Κι αυτό γιατί ως γνωστό οι ξένοι επισκέπτες και τα γκρουπ ξεκινούν να κλίνουν θέσεις για την επόμενη σεζόν από τώρα.

 

Το Θεολόγος φτάνει στην Άνδρο. Φωτογραφία αρχείου Εν Άνδρω.

Αυτά ως προς τα ακτοπλοϊκά νέα της επόμενης σεζόν από το ΣΑΣ (από όπου έχουν ήδη διαρρεύσει οι παραπάνω πληροφορίες). Όπως όλα δείχνουν η Άνδρος για πρώτη φορά θα έχει τόσα πολλά δρομολόγια με τόσο μεγάλο χρονικό εύρος καλύπτοντας πλέον όλες τις ώρες της μέρας από και προς Ραφήνα και τόση συχνότητα για τις Κεντρικές Κυκλάδες. 

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»