Τουρισμός: Στην καλύτερη περίπτωση σεζόν δύο μηνών!...

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: CAPITAL.GR

Με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας και τη διασπορά σε άλλες χώρες της Ευρώπης - βασικές για την Ελλάδα "δεξαμενές" τουριστών και εσόδων (όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία) - να αρχίζει να δείχνει τις πραγματικές της διαστάσεις: ο βασικός στόχος για τους επιχειρηματίες του Τουρισμού αρχικά ήταν να μην χαθεί η περίοδος του Πάσχα. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά, η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην και όλο και περισσότερο εντείνονται οι φόβοι για την τουριστική σεζόν.

Ενδεχομένως να αρχίσουν να υπάρχουν κάποιες κρατήσεις για τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο, και αυτό με μεγάλη επιφύλαξη, όπως επισημαίνουν παράγοντες του τουριστικού χώρου. Δεν είναι όμως και λίγοι όσοι πιστεύουν πως η σεζόν έχει ήδη χαθεί. Προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν φέτος δεν μπορούν να γίνουν. Υπάρχουν όμως τα εξής δεδομένα, όπως αναφέρουν πηγές από το χώρο των ξενοδοχείων:

Επίσης, κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει η κρίση του κορονοϊού στις βασικές αγορές που μας τροφοδοτούν με τουρίστες, ποια θα είναι η οικονομική τους θέση, πόσο θα έχει πληγεί η απασχόληση και ποια θα είναι η καταναλωτική δύναμη των τουριστών.

Με το Τουρισμό στην Ελλάδα να χαρακτηρίζεται από μεγάλη εποχικότητα διαχρονικά, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των τουριστών έρχονταν τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, οι προοπτικές για τουριστική ανάκαμψη γίνονται πιο δύσκολες.

Τα τουριστικά έσοδα το 2019 διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 4,1% και διαμορφώθηκε στις 31,3 εκατ. ταξιδιώτες. Για το 2020, το υπουργείο Τουρισμού είχε θέσει ως προτεραιότητα πριν την πανδημία την διψήφια αύξηση των εισπράξεων, την αύξηση των αφίξεων κοντά στο 5% και την αύξηση στις τουριστικές αφίξεις κατά τους μήνες Απρίλη, Μάη, και Σεπτέμβρη, Οκτώβρη άνω του μέσου όρου του έτους.