Η Ελλάδα «ανάβει μηχανές»: μειώνεται ο ΦΠΑ σε εισιτήρια, εστίαση, ξενοδοχεία, υγειονομικά μέτρα στα νησιά, ανοίγουν τα σύνορα...

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: IN.GR

Τα σύνορα της χώρας είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την 1η Ιουλίου, χωρίς πάντως να αποκλείεται η επίσπευση της απόφασης για τις 15 Ιουνίου. Τα μέτρα αφορούν χώρες της ΕΕ που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν, αλλά και χώρες με χαμηλά επιδημιολογικά φορτία, όπως το Ισραήλ. Για τα εποχικά καταλύματα η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμά τους στις 8 Ιουνίου. Το υπουργείο Υγείας μάλιστα, έχει σχεδιάσει την ενίσχυση των μονάδων Υγείας στα νησιά και τον τρόπο αντιμετώπισης των υπόπτων κρουσμάτων σε αυτά.

Μείωση του ΦΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι οι εξής:

– Μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.

– Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια.

– Προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.

Ανοίγουν τα ξενοδοχεία 

Σε ό,τι αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες, ανοίγουν τις πύλες τους την 1η Ιουνίου τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, πολλά από τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα -πράγμα που σημαίνει πως μόλις απελευθερωθούν οι μετακινήσεις, η χώρα είναι έτοιμη να υποδεχτεί το πρώτο κύμα τουριστών.

Σε κάθε περίπτωση, οι ξενοδόχοι αναμένουν να μάθουν πρώτα τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και να προσμετρήσουν τη ζήτηση ανάλογα με τις ημερομηνίες απελευθέρωσης των ταξιδιών για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Πληροφορίες του MEGA αναφέρουν πως την 1η Ιουνίου θα υποδεχτούμε τους πρώτους τουρίστες, καθώς θα υπάρξει οδική επανασύνδεση των Βαλκανίων.

Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία και οι λεπτομέρειες για την οριστική συμφωνία «κλείδωσαν» σήμερα κατά την τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ομολόγους του σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία

Στην Ελλάδα, σχεδόν τα 10 από τα 30 εκατομμύρια επισκέπτες έρχονται οδικώς, οι περισσότεροι εκ των οποίων επιλέγουν τη Βόρεια (κυρίως), την Κεντρική και τη Δυτική Ελλάδα, τονώνοντας τις τοπικές οικονομίες.

Το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει ιδιαιτέρως σε αυτόν τον τομέα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να υπογραμμίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε «τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα να πείσουν όλους τους ταξιδιώτες ότι η μετακίνησή τους θα είναι ασφαλής και ταυτόχρονα οι επαγγελματίες του τουρισμού να ξέρουν ότι τους συμφέρει να ανοίξουν».

Οι πληροφορίες, εξάλλου, που έρχονται από μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία των προαναφερόμενων χωρών, όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, θέλουν να έχουν ήδη ξεκινήσει οι πωλήσεις πακέτων προσφορών διακοπών, που περιλαμβάνουν και την Ελλάδα και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

Ανοίγουν τα σύνορα

Την ίδια στιγμή, στο άνοιγμα των συνόρων της χώρας για τον εισερχόμενο τουρισμό από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και της ζώνης Σένγκεν εν γένει αλλά και από το Ισραήλ, από την 1η Ιουλίου το αργότερο, ενδεχομένως και από τις 15 Ιουνίου, προσανατολίζεται το κυβερνητικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», οι υγειονομικές αρχές έχουν δώσει το «πράσινο φως» και μένει η οριστικοποίηση της ημερομηνίας, η οποία θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Είναι έτσι πιθανόν να επιτραπεί το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων ακόμα και από τις 8 Ιουνίου, ενώ σημειώνεται πως διεθνείς πτήσεις από ορισμένες χώρες θα έχουν ήδη αρχίσει και ειδικότερα από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Στα «χνάρια» της Ελλάδας πάντως φαίνεται να κινούνται κι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως, έγινε γνωστό, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία μπορεί να ανοίξουν γύρω στα μέσα Ιουνίου τα μεταξύ τους σύνορα.

Η Γερμανία έχει σχετικά χαμηλό αριθμό θυμάτων από την πανδημία της Covid-19 ενώ οι τέσσερις άλλες χώρες της ομάδας αυτής είναι μεταξύ εκείνων που ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην κρίση. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μίνι Σένγκεν, που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν χωρίς να περνούν από ελέγχους στα σύνορα, χωρίς εξετάσεις ή καραντίνα, μέχρι τα μέσα Ιουνίου» είπε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Τόμας Πέτριτσεκ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του της Αυστρίας και της Σλοβακίας.

Η Αυστρία και η Γερμανία είχαν ήδη ανακοινώσει ότι θα ανοίξουν τα σύνορά τους στις 15 Ιουνίου. «Αν το κάνουν… θα ήταν ευχάριστο να ανοίξουμε τα σύνορα με τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και, ελπίζουμε, με τη Σλοβακία επίσης, στις 15 Ιουνίου» είπε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα τηρηθούν στην χώρα μας, οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες δεν θα υπάγονται ούτε σε καραντίνα ούτε θα είναι υπόχρεοι να κάνουν τεστ για τον νέο κορονοϊό. Το τελευταίο ήταν κάτι που είχε ζητήσει η Ελλάδα, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί αποφάσισαν πως τα τεστ ως προϋπόθεση του ταξιδιού δεν υποστηρίζονται από τις υπάρχουσες επιστημονικές γνώσεις ή τις διαθέσιμες μεθόδους δοκιμών.

Από εκεί και πέρα, θα έρχονται υπογράφοντας μόνο μια υπεύθυνη δήλωση που θα λέει ότι δεν έχουν κοροναϊό  και πως έρχονται στη χώρα με δική τους ευθύνη.

Σε ό,τι αφορά στη διαμονή, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να ορίσει ένα ξενοδοχείο αναφοράς σε κάθε περιοχή ώστε πιθανό κρούσμα ή κρούσματα να μεταφέρονται εκεί, ενώ συνεχείς είναι οι συσκέψεις για την κατάσταση των δομών υγείας στα νησιά, στα οποία ανάλογα με τις αντοχές των νοσοκομείων θα γίνουν άμεσες παρεμβάσεις όπου κρίνεται απαραίτητο.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet