ΧΩΡΑ: Το πρώτο τουριστικό μετά τον κορονοϊό!!!

Δευτέρα αργά το απόγευμα, 1η Ιουνίου 2020. Ένα μεγάλο καταμαράν, από αυτά που κάνουν ιδιωτικέ κρουαζιέρες, μπήκε στο λιμάνι της Χώρας κι έδεσε στην παλιά προβλήτα. Έκπληξη. Ήταν το πρώτο τουριστικό σκάφος μετά μια περίοδο ακινησίας των πάντων που διήρκεσε 2,5 μήνες. Με δεδομένο πως η ελεύθερη ναυσιπλοΐα των ιδιωτικών τουριστικών σκαφών ξεκίνησε ουσιαστικά την Κυριακή 31/5/20 η εμφάνιση του πρώτου τουριστικού σκάφους την πρώτη κιόλας μέρα στην Άνδρο αποτέλεσε έκπληξη. Αρκετοί έστρεψαν τα μάτια τους πάνω του και μερικοί κατέβηκαν μια βόλτα στο λιμάνι. Ήταν η επίσημη πρώτη της λειτουργίας ενός λιμανιού που είχε σχεδόν ξεχάσει πως είναι να φτάνει σε αυτό τουριστικό σκάφος με... τουρίστες!!!

Η δεύτερη έκπληξη ήταν πως κυβερνήτης του σκάφους ήταν ένας παλιός γνώριμος: ο ανδριώτης skipper Βασίλης Σταμούλης. Παλιός πρωταθλητής ιστιοπλοΐας στο ΝΟΑ και μετά επί χρόνια προπονητής του. Το ευχάριστο ξάφνιασμα συνοδεύτηκε πολύ σύντομα με την έλευση φίλων και του πατέρα του Ηλία, που ειδοποιημένοι από τον Βασίλη, μέσω των social media, έφτασαν στο λιμάνι να τον υποδεχτούν. Εμείς απλά αγναντέψαμε από ψηλά το σκάφος να μπαίνει στο λιμάνι και κατεβήκαμε μια βόλτα. Έτσι κι αλλιώς ήταν το πρώτο οργανωμένο τουριστικό σκάφος με επισκέπτες για την Άνδρο. Ήταν ένα μικρό γεγονός για το νησί μετά την απομόνωση 2,5 μηνών. 

 

Στην παραπάνω φωτογραφία μια παλιά αθλήτρια του Βασίλη φτάνει την ώρα που αυτός αποβιβάζεται από το σκάφος γελαστός... 

 Ακολούθησαν και άλλοι να τον χαιρετίσουν στην προβλήτα του λιμανιού. 

Το σκάφος είναι 12 θέσεων (πρωτόκολλο) μαζί με το πλήρωμα (10 επιβαίνοντες και δύο πλήρωμα). Χτες έφτασε με 9 επιβαίνοντες και 2 πλήρωμα. Ήταν 9 νεαροί Έλληνες που μόλις τέλειωσε η καραντίνα στα πλοία ήταν έτοιμοι στο σκάφος και ξεκίνησαν το μιας εβδομάδας ταξίδι αναψυχής τους σε Τζιά, Άνδρο, Μύκονο, Πάρο, Κύθνο. Μετά το πέρασμα τους από Τζιά έφτασαν χτες αργά το απόγευμα Άνδρο. Σήμερα το πρωί Τρίτη συνεχίζουν για Μύκονο. 

Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι νεαροί επιβαίνοντες στο σκάφος ήταν να πάρουν τα πλαστικά κανώ και να κάνουν μια βόλτα μέχρι τον Τουρλίτη. Ο φάρος αυτός ήταν και παραμένει πόλος αναφοράς για την Χώρα και το νησί... 

 Το σκάφος Odyssey είναι το πρώτο μιας εταιρείας που ξεκινά τις διαδρομές της. Ήδη έχει κλείσει το επόμενο δρομολόγιο για του Αγίου Πνεύματος. Από εκεί και πέρα όμως όπως όλες οι εταιρείες του είδους πρέπει να κάνουν τα κουμάντα τους μιας και οι ξένοι τουρίστες που είχαν κλείσει για σχεδόν όλο το καλοκαίρι έχουν ακυρώσει λόγω των περιορισμών της παγκόσμιας πανδημίας και αρχίζουν σιγά-σιγά να εμφανίζονται στον καλοκαιρινό ορίζοντα. Έτσι για την ώρα οι Έλληνες είναι η πρώτη λύση.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"