«Καπετάν Χρήστος», ο νυχτερινός κουβαλητής της Άνδρου!

 

Έρχεται πάντα βράδυ όταν το νησί ησυχάζει. Κουβαλάει φορτία δύσκολα που θέλουν προσοχή και εφοδιάζει όλη την Άνδρο με πετρέλαια και βενζίνες, αγαθά απαραίτητα για τον τόπο. Δεν τρομάζει στις φουρτούνες και είναι πάντα συνεπές στα δρομολόγια του. Βαπόρι αγαπητό, άγνωστο και απαραίτητο. Τριγυρίζει στα σταυροδρόμια του Αιγαίου χρόνια και μπαίνει στα λιμάνια αθόρυβα, σαλπάροντας προτού ξημερώσει.

Ο λόγος για το Ro-Ro «Καπεταν Χρήστος που και χθες το βράδυ (26.8) ήρθε από την Ελευσίνα, αγκυροβόλησε στο Γαύριο και φώτισε τη προκυμαία με τις γιρλάντες του. Έβγαλε τα βυτία με τα καύσιμα, που εφοδίασαν τα πρατήρια. Και πριν  χαράξει η μέρα έβαλε πλώρη για το επόμενο νησί. Ναυπηγήθηκε το 1970 από τα Ναυπηγεία «Krogerwerft» στην παραποτάμια πόλη Rendsburg με το όνομα «ISARTAL». Είχε αλλάξει πολλά ονόματα και πλοιοκτήτες και μέχρι πρόσφατα ταξίδευε μεταξύ Τουρκίας – Ρωσίας με το όνομα «ALASTAIR».

Το «ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΡΗΣΤΟΣ» είναι ένα ναυτικό βαπόρι από όποια μεριά και να το δει κανείς, με μια πολύ στιβαρή κατασκευή και πολλά δεσίματα παντού. Το κάτω κλειστό γκαράζ επικοινωνεί με το ανοιχτό άνω, με έναν ανελκυστήρα. Η γάστρα του είναι «full hull» που λένε οι Άγγλοι, που εγγυάται καλό ταξίδεμα. Το accomodation είναι χαρακτηριστικό δεκαετίας ’70, με μπόλικο ξύλο και αρκετές ναυτικές λεπτομέρειες. Αν και 50 ετών είναι ένα πλοίο στιβαρό, προσεγμένο, καλοδιατηρημένο και απόλυτα αξιόπλοο. Με απλά λόγια είναι αναντικατάστατο σε όλα τα νησιά και για αυτό να έχει πάντα καλά ταξίδια και ήρεμες θάλασσες… 

Σ.Δ.