ΜΑΡΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η ακτοπλοΐα στα χρόνια του κορωνοϊού. Τι προβλέπεται για τα νησιά και την Άνδρο...

Η συνέντευξη με τον Μάριο Ηλιόπουλο, κυρίαρχο των ταχυπλόων στο Αιγαίο, ξεκίνησε τηλεφωνικά στις 20 Αυγούστου. Όμως, μερικά κρίσιμα συμπεράσματα οδήγησαν στο να μην την δημοσιεύσουμε στην κορύφωση μιας δύσκολης σεζόν για την ακτοπλοΐα και τον τουρισμό. Θεωρήσαμε – μετά από συζήτηση με ακτοπλοϊκούς κύκλους του Πειραιά – πως θα ήταν καλύτερο να την δημοσιεύσουμε τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη όταν η σεζόν θα ολοκληρώνονταν. Στον βωμό της οικονομίας επιβάλλονται αυτά.

Την Κυριακή 30 Αυγούστου - καθ’ οδόν για Γαύριο - λάβαμε ένα τηλεφώνημα που καλούσε να ολοκληρώσουμε την συζήτηση με τον Μάριο Ηλιόπουλο δια ζώσης στις 5 το απόγευμα στο σπίτι του καπετάν Γιαννούλη Καμπάνη όπου ήταν προσκαλεσμένος και θα έφτανε με το ελικόπτερο της Sea Jets. Ανακρούσαμε πρύμνα κι επιστρέψαμε στις Στενιές.

Φτάσαμε εγκαίρως. Η συζήτηση που ακολούθησε με τον Μάριο Ηλιόπουλο είχε πολλές φάσεις και συμμετείχε σε αρκετές περιπτώσεις και ο καπετάν Γιαννούλης Καμπάνης.

Στην αρχή τέθηκε επί τάπητος η κατάσταση της ακτοπλοΐας στις Κυκλάδες και στη συνέχεια η συζήτηση εστιάστηκε τα δρομολόγια της γραμμής μας το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Και μίλησε και για τα σχέδια του το επόμενο καλοκαίρι. Οι απαντήσεις του Μάριου Ηλιόπουλου λίαν ενδιαφέρουσες:

Και συνέχισε:

Η κουβέντα τράβηξε ώρα και σε μάκρος. Ο Μάριος Ηλιόπουλος έχει ένα προσόν: είναι καλός και γρήγορος συζητητής. Συνδυάζει εύκολα σχήματα, περιγραφές, συλλογισμούς. Κι ότι έχει να σου πει θα στο πει ευθέως. Θα μιλήσει στα ίσια. Θα συγκρουστεί στα ίσια. Έχουμε συγκρουστεί δημοσιογραφικά μαζί του στο παρελθόν και το ξέρουμε.

Ακόμα και όταν συγκρούστηκε με τους ανταγωνιστές του ήταν σαφής: «με παίξατε, θα σας παίξω»!!! Έτσι συγκρούστηκε κατά καιρούς μετωπικά και με τους αδελφούς Στεφάνου ή αργότερα και με τον Παναγιωτάκη. Είτε είχε δίκιο είτε βρήκε κάποιο παραθυράκι του νόμου, σε όλες τις περιπτώσεις είχε προηγηθεί ρήξη.

Το ποιος είχε δίκιο ή άδικο για την ρήξη είναι θέμα έρευνας. Αλλά δεν είναι θέμα έρευνας ότι όταν συγκρούεται… συγκρούεται! Όταν μιλάει… μιλάει και λέει αυτό που σκέφτεται. Και εκείνο που ξαφνιάζει είναι πως είναι απροσδόκητα ειλικρινής. Γενικά μιλά με ανοιχτά χαρτιά…

Η συνάντηση έληξε γύρω στις 6:30 το απόγευμα. Δέχτηκε να βγάλει τις απαραίτητες φωτογραφίες. Στη συνέχεια ήρθε το ελικόπτερο κι έφυγε διαγράφοντας μια πορεία μέσα στην κοιλάδα των Στενιών κάνοντας έναν ιδιότυπο μετεωρισμό πάνω από τις κλειστές βίλες των Στεφάνου, σα να κατόπτευε τον χώρο, πριν πάρει απότομα ύψος και χαθεί βορειοδυτικά για Αθήνα…

Διαμαντής Μπασαντής