ΕΚΟ 2. Ο δεύτερος «αιμοδότης» της Άνδρου!

Το βλέπουμε και αυτό να φτάνει νύχτα στην Άνδρο, όταν το νησί ησυχάζει. Μπαίνει αθόρυβα στο Γαυριο χωρίς να σφυρίζει και ο μόνος ήχος που ακούγεται είναι ο θόρυβος της καδένας της άγκυρας που πέφτει στο νερό. Κουβαλάει-όπως και ο «Καπταιν Χρήστος»-δύσκολα φορτία όπως πετρέλαιο και βενζίνη, απαραίτητα αγαθά για να κινηθεί η «καρδιά» της κοινωνίας και της οικονομίας του τόπου.

Εμφανίζεται όταν τα αποθέματα λιγοστεύουν, αψηφώντας φουρτούνες και κακοκαιρίες. Τα ξημερώματα, πριν χαράξει γλιστράει το ίδιο αθόρυβα για το επόμενο νησί. Είναι και αυτό ένας «μικρός ήρωας» του Αιγαίου…

Το ΕΚΟ 2 είναι μικρό Ro-Ro tanker, πρώην ιδιοκτησίας του Δημήτρη Μελισσανιδη  χωρητικότητας, 2.700m3  (2.454 MT DWT), είναι διπλού κελύφους και διπλού πυθμένα και διαθέτει συστήματα, τα οποία πληρούν τις πλέον σύγχρονες και αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Για τον εφοδιασμό των πρατηρίων, μεταφέρει βυτιοφόρα, τα οποία σταθμεύουν σε κλειστού τύπου γκαράζ και φορτώνονται επί των πλοίων σε κλειστούς σταθμούς φόρτωσης. 

Φέρει Ελληνική σημαία και απασχολεί στην πλειοψηφία τους Έλληνες ναυτικούς. Η δομή των πλοίου και τα σύγχρονα συστήματα φόρτωσης των βυτιοφόρων, διασφαλίζουν πλήρως την ποιότητα και την ποσότητα των καυσίμων με τα οποία εφοδιάζεται η νησιωτική Ελλάδα.

Ναυπηγήθηκε το 2009 και ανήκει στα  Ελληνικά Καύσιμα Ορυκτέλαια. Έχει μήκος 89μ. και πλάτος 15μ. Το προηγούμενο όνομα του ήταν «Όστρια». Η προσφορά του στις νησιώτικες κοινότητες είναι ανεκτίμητη και γι αυτό να έχει πάντα ήρεμες θάλασσες και καλά ταξίδια.

Σ.Δ.