102 νέα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες. Κανένα στην Άνδρο!!!

 

Ατένι: Κι όμως παραλίες μεγάλες, όμορφες κι εντελώς ανεκμετάλλευτες έχουμε...

Η αλήθεια είναι πικρή, αλλά πρέπει να λέγεται. Η πανδημία πέρα από τα δεινά που προκάλεσε στον πληθυσμό και την οικονομία της χώρας, δημιούργησε ευκαιρίες για επενδυτικές κινήσεις στον τουρισμό, που αποτελεί την «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας. Μέσα στην κρίση, το 2020 εκδόθηκαν 278 νέες άδειες για καινούργια ξενοδοχεία σε τουλάχιστον 60 περιοχές. Στις Κυκλάδες, ετοιμάζονται 102 νέα ξενοδοχεία, από τα οποία 50 στη Μύκονο, 29 στην Σαντορίνη κ.λ.π.

Φυσικά η Άνδρος τουριστικά δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτά τα νησιά. Μπορεί ωστόσο να συγκριθεί με την Κύθνο, την Τήνο, την Τζια, την Σίφνο, και την Κίμωλο. Εκεί οι επιχειρηματίες επέλεξαν να επενδύσουν, προκειμένου να κατασκευάσουν νέες ξενοδοχειακές μονάδες. Στην Άνδρο κανείς!

Μικρό Ατένι: Κι ακόμα παραλίες παρθένες, μοναδικές και σπάνιες έχουμε...

Στην Νάξο για παράδειγμα εκδόθηκαν 10 νέες άδειες και στη Μήλο 7. Εμείς δεν προσελκύσαμε καμιά νέα επένδυση. Αυτό λοιπόν πρέπει να μα προβληματίσει σοβαρά. Το νησί πάσχει από μεγάλα ξενοδοχεία που θα προσελκύσουν μαζικό τουρισμό.

Πάσχει ακόμα και από επαγγελματική τουριστική νοοτροπία. Η παθογένεια στον τομέα αυτό είναι γνωστή και δεν υπάρχει λόγος να την αναλύσουμε. Εξακολουθούμε να είμαστε το νησί των 45 ημερών του καλοκαιριού και των 5 Σαββατοκύριακων για το πολύ κόσμο. Από τον Οκτώβριο μέχρι το Πάσχα, πέφτουμε σε… χειμερία νάρκη και δεν υπάρχει σοβαρή δραστηριότητα, που θα προσελκύσει τους τουρίστες-εκδρομείς. Με αυτά τα δεδομένα ο τόπος χάνει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα, παρά τις ομορφιές που διαθέτει και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ελκυστικός σε νέες επενδύσεις.

Αν θέλουμε λοιπόν να δούμε σοβαρά το μέλλον της Άνδρου, που εν πολλοίς ζει από τον τουρισμό, αυτοί οι αριθμοί πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά. Καιρός να βάλουμε προτεραιότητες, να αλλάξουμε νοοτροπία και με σωστές κινήσεις και σωστούς ανθρώπους γύρω από το τουριστικό αντικείμενο, να αναδείξουμε την πραγματική αξία και ταυτότητα της Άνδρου, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και κάθε ευκαιρία που χάνεται μας απομακρύνει από την πρόοδο και την ευμάρεια…

Σ.Δ.