Οι ανεμογεννήτριες στην Άνδρο, στην Ελλάδα και στον κόσμο...

 Του Ιάσονα Βελούδη

Φοιτητή Γερμανικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ

Από την τελευταία επίσκεψη του Εν Άνδρω στα έργα οδοποιίας του Στενού. Πρώτη έκπληξη, πινακίδες "εκτελούνται έργα" στο πουθενά! Από τους δρόμους αυτούς περνάνε μερικοί αγρότες κάθε μέρα. Κανείς άλλος. Όταν του φτιάξουν σε ένα-δύο μήνες η πρόσβαση θα είναι εύκολη και γρήγορη. Όμως τώρα είναι σχεδόν αδιάβατοι. Όμως, ο κανονισμός είναι κανονισμός...

Φίλοι του Εν Άνδρω,

Ονομάζομαι Ιάσων Βελούδης και έρχομαι στην Άνδρο για διακοπές εδώ και τρία χρόνια. Είμαι δευτεροετής φοιτητής Γερμανικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την συζήτηση για τα αιολικά στον κόσμο και στην Ελλάδα. Με έχει εντυπωσιάσει ο ανορθολογισμός της "οικολογικής ομάδας", που δίνει μάχες οπισθοδρόμησης ζητώντας να μην μπει καμία ανεμογεννήτρια στο νησί σας. Ιδίως αυτές στις απόμακρες κι έρημες περιοχές του Καμπανού και στο Στενό.

Χάραξη νέου δρόμου στο Στενό. Ο παλιός, στενός και σχεδόν αδιάβατος εγκαταλείπεται. Ο νέος με σωστές κλίσεις και ανοιχτές στροφές δημιουργείται. Η πρόσβαση διευκολύνεται για όλους. Οι απαλλοτριώσεις δεδομένες και ολοκληρωμένες. Οι "οικολόγοι" της Άνδρου πέρσι έβγαλαν "φιρμάνι" για κάποια συντήρηση που έκαναν οι αγρότες της περιοχής κατηγορώντας τις... ανεμογεννήτριες!!! Δέχθηκαν μήνυση και η αγωγή από την εταιρεία που δεν είχε αρχίσει έργα. Και διαμαρτυρήθηκαν!!!

Θα μου φαινόταν εντελώς λάθος ή και παράλογο να μπουν ανεμογεννήτριες πάνω από το Μπατσί, τον κάμπο του Γαυρίου, την κοιλάδα του Κορθίου ή την κοιλάδα της Χώρας. Όμως στον Καμπανό ή στο Στενό είναι μέρη πολύ έξω από τα οικιστικά ή τουριστικά δεδομένα του νησιού. Άλλωστε η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη σύμφωνα με όλα τα στοιχεία κρατών και διεθνών οργανισμών. Και οι ήπιες μορφές ενέργειας, η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, είναι αναπόφευκτη κατάληξη, αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Τώρα όμως που όντως γίνονται μεγάλα έργα οδοποιίας με νόμιμες αδειοδοτήσεις ξέχασαν αυτά που έλεγαν πέρσι για τους δρόμους. Αυτή είναι η "οικολογία" των ψεύτικων δημοσιευμάτων. Κατά τα άλλα στέλνουν εξώδικα σε όποιον διαφωνούν μήπως τον φιμώσουν και πηγαινοέρχονται στα δικαστήρια...

Το ότι κάποιοι δηλώνουν "οικολόγοι" στην Άνδρο και κυνηγούν φαντάσματα στα βουνά απλώς συμπληρώνει τον ανορθολογισμό της εποχής που ξεκινά από την πριμοδότηση των ορυκτών καυσίμων των "οικολόγων" και καταλήγει στο αντιεμβολιαστικό κίνημα των κοινωνικών δικτύων. Διαβάζω τις υπερβολές και τα ψέματα που γράφονται κατά καιρούς στο νησί σας και σκέφτηκα με τον παρορμητισμό της ηλικίας (είμαι 19 ετών) να γράφω παραθέτοντας μερικά αδιαμφισβήτητα στοιχεία που δίνουν την γενική εικόνα του που πάει ο κόσμος.

Όταν οι δικαστικές αποφάσεις τους ευνοούν - ας είναι και λίγο τραβηγμένες από τα μαλλιά όπως για τα παιδιά του σπιζαετού που έφτασαν καλοκαίρι κι ακόμα ενοχλούνται από τις υπόγειες τσιμεντένιες βάσεις των ανεμογεννητριών - μιλάνε για νομιμότητα. Η ολοκλήρωση των έργων θα ξεκινήσει στο Φραγκάκι στις 16/7 "σπιζαετού επιτρέποντος και ΣΤΕ συμφωνούντος"...

Κατ' αρχή παραθέτω στοιχεία για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ευρώπη. Λοιπόν στην Ευρώπη εγκαταστάθηκαν 14.7 GW νέας αιολικής χωρητικότητας το 2020.  Υπάρχει μια μείωση των εγκαταστάσεων κατά 6% σε σύγκριση με το 2019 κι αυτή οφείλεται στον αντίκτυπο της πανδημίας στον τομέα της αιολικής ενέργειας στην ξηρά.

Όταν όμως οι αποφάσεις του ΣΤΕ δεν τους βρίσκουν σύμφωνους τις καταγγέλλουν και κλείνουν τα λιμάνια!!! Μονά-ζυγά όλα δικά τους με τη νομιμότητα. Μπορούν να την χρησιμοποιούν ή να την παραβαίνουν κατά το δοκούν. Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστούν για τα παιδιά του σπιζαετού στο Φραγκάκι.

Να σημειώσω πως το 80% των νέων αιολικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη ήταν και παραμένει στην ξηρά. Χώρες όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία είναι αυτές που διεύρυναν την την χωρητικότητά τους σε αιολική ενέργεια και το 2020 χάρη σε μια δυναμική χρόνια, γεμάτη νέα έργα και εγκαταστάσεις. Μεταξύ άλλων η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία κατέγραψε τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στην ξηρά, ενώ η Γερμανία σημείωσε τη χειρότερη χρονιά για εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών από το 2010. Αυτό δεν σημαίνει αποστροφή, αλλά σταμάτημα πολλών εγκαταστάσεων λόγω της πανδημίας, που οδήγησε σε lockdown.

Και ο αγρότης της περιοχής αμέριμνος από όλα αυτά συνεχίζει την μελισσοκομία του. Αυτός ακούει βερεσέ τις αστειότητες πως οι μέλισσες θα φύγουν όταν μπουν οι ανεμογεννήτριες!!! Αφού δεν έφυγαν στον Καμπανό γιατί να φύγουν από το Στενό λέει. Και χρησιμοποιεί καθημερινά τους καλύτερους δρόμους της περιοχής. Αυτός ξέρει...

Η Ευρώπη μπορεί να εγκαταστήσει περίπου 105 GW νέας χωρητικότητας αιολικής ενέργειας κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Προϋπόθεση είναι οι κυβερνήσεις να υιοθετήσουν τα υποσχεθέντα μέτρα, τα οποία αναφέρονται στην ενεργειακή ατζέντα.

Παραθέτω και μερικά στοιχεία από χώρες που εγκατέστησαν την περισσότερη χωρητικότητα αιολικής ενέργειας το 2020 (1,98 GW).

1. Νορβηγία - 1,5 GW

2. Γερμανία 1,4 GW

3. Ισπανία - 1,4 GW

4. Γαλλία - 1,3 GW

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν το προς τα που κινείται η Ευρώπη και ο κόσμος ενεργειακά σήμερα. Παρακάτω παραθέτω και μια στατιστική απεικόνιση που προβάλει την ετήσια εγκατάσταση αιολικής ενέργειας σε MW (Megawatt) στην Ελλάδα απο το έτος 1987 μέχρι το 2015.

 

Να σημειώσω πως η αιολική ισχύς στην Ελλάδα ήδη ξεπέρασε τα 4.000 MW κατα το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Κατα το 2020 συνδέθηκαν στο δίκτυο 200 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 517,5 MW. Αυτό αποτελεί αύξηση 14.4% σε σχέση με το τέλος του 2019. Συνολικά, το τέλος του 2020, τα αιολικά πάρκα που βρίσκονταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ήταν 4.113,5 MW.

Σε επίπεδο περιφερειών η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 1678 MW (41%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 619 MW (15%) και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη όπου βρίσκονται 485 MW (12%). Οι άλλες περιοχές είναι πολύ πίσω.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Το γράμμα το έστειλε εδώ και ένα μήνα στο Εν Άνδρω ο φοιτητής Ιάσων Βελούδης. Το κρατήσαμε να το βάλουμε όταν θα παρουσιάζαμε φωτογραφίες από τη συνέχιση των έργων στο Στενό, που είχαν πάλι διακοπεί μετά από μια ακόμα προσφυγή των ακτιβιστών, που διαπίστωσαν πως η περίοδος εκκόλαψης των σπιζαετών της Άνδρου έφτασε στο οκτάμηνο πλέον!!! Το γράμμα λοιπόν είναι του φίλου αναγνώστη. Οι φωτογραφίες και οι λεζάντες το ΕΝ ΑΝΔΡΩ...

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κι αυτά τα αυθόρμητα τα έγραψες ως επισκέπτης της Άνδρου που κάνει τις διακοπές του και του πρότειναν να επισκεφθεί από τώρα τις μελλοντικές ατραξιόν των αιολικών πάρκων ή λόγω του επιστημονικού ενδιαφέροντος λόγω των σχετικών σπουδών σου, παληκαράκι μου;
Φυσικά βρήκες και τον πλέον κατάλληλο χώρο για να δημοσιεύσεις το πόνημά σου. Όσο για τις παρατηρήσεις και τις ειρωνείες περί οικολόγων, αν δεν σου αρέσουμε να μην ξαναπατήσεις στο σπίτι μας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Το παραπάνω σχόλιο "απαντά" σε ένα παιδί χωρίς να καταλαβαίνει τι σχολιάζει. Πρώτον οι λεζάντες που αναφέρουν δεδομένα του νησιού (που περιέχουν ίσως ειρωνεία) τις έγραψε το ΕΝ ΑΝΔΡΩ. Δεύτερον, το γράμμα/άρθρο του νεαρού δεν εμπεριέχει ειρωνείες μιλά για πραγματικότητες.
Δύσκολο αυτή τη διαφορά να την καταλάβει όμως ο σχολιαστής.
Το κείμενο με τα στοιχεία το έγραψε ένα παιδί ΕΠΩΝΥΜΑ που έρχεται στην Άνδρο συχνά και λέει μια άποψη. Το σχόλιο του ανώνυμου του λέει να μην ξανάρθει... σπίτι του!!!
Μα δεν ήρθε σπίτι σου ανέστιε. Ποιος ξέρει το σπίτι κάποιου που δεν έχει όνομα και τόπο κατοικίας; Στην Άνδρο ήρθε. Από πότε ανέστιε σου ανήκει η Άνδρος; Και ηρθε ΕΠΩΝΥΜΑ. Εσύ ανέστιε είσαι στο σπίτι των επωνύμων. Σαν ανώνυμος ξενιστής ιός.
1. Στην Άνδρο δεν διώχνουμε νέα παιδιά που γράφουν ΕΠΩΝΥΜΑ. 2. Αν μπορείς απάντησε στα στοιχεία που παραθέτει. 3. Από πότε άραγε μιλά εκ μέρους της Άνδρου σε νέα παιδιά που γράφουν επώνυμα ένας ανώνυμος υπερήλικας;...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro