Το χρονοδιάγραμμα για το Φραγκάκι και ιστορίες... για πουλιά και πετραχήλια!!!...

 

 Ο νέος αυτοκινητόδρομος που θα διασχίζει όλο το Στενό από τον Προφήτη Ηλία μέχρι την παραλία της ΔΕΗ απέναντι από την Τήνο. Έξι χιλιόμετρα φαρδύς, στρωτός, με ομαλές κλίσεις καλά στρωμένος και πατημένος με 3Α δρόμος. Στα δύσκολα σημεία θα στρωθεί με τσιμέντο για να μην χαλάει. Η Πίσω Μεριά συνδέεται για πρώτη φορά με πραγματικό δρόμο μέχρι το τέλος του Στενού. Οι αγρότες και ξωμάχοι μιας ξεχασμένης περιοχής αποκτούν πραγματική πρόσβαση στα κτήματα και στα υποστατικά τους. Είναι μια παράπλευρη ωφέλεια από την εγκατάσταση των 5 ανεμογεννητριών στο μακρινό και κρυμμένο από όλους Φραγκάκι.

 (Αυτό το καλοκαίρι της ξηρασίας και της ερημοποίησης κάποιοι εξακολουθούν να κυνηγούν φαντάσματα και με τις εμμονές τους. Λάβαμε λοιπόν μια πρόσκληση - μετά από καταγγελία "αγνώστων οικολογούντων" - στην οποία ζητούσαν να απαντήσουμε σε εισαγγελική ερώτηση για το "που βρήκε το ΕΝ ΑΝΔΡΩ τις φωτογραφίες των σπιζαετών που δημοσίευσε προ 8μήνου!!" Ξεραθήκαμε στα γέλια. Τι μπορούν αλήθεια να κάνουν κάποιοι "γνωστοί άγνωστοι" για να σταματήσουν κάθε πληροφορία πέρα από αυτές που διακινούν αυτοί για το Φραγκάκι; Τους ενόχλησαν οι φωτογραφίες και η δημοσίευση προ 8μήνου που έδειχναν πως οι δύο σπιζαετοί ήταν καλά στην υγεία τους και δεν κινδυνεύαν από τις εργασίες στο Φραγκάκι.

Πληροφορήσαμε τους "οικολογούντες", "ανησυχούντες" και "ορνιθολογούντες" πως οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες μας ήταν από την ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος!!! Δεν ήξεραν οι "οικολογούντες", "ανησυχούντες" και "ορνιθολογούντες" περί το περιβάλλον πως υπάρχει και κάτι τέτοιο!!! Όπως, δεν ξέρουν πως υπάρχει κλιματική αλλαγή, παρόλα όσα ζήσαμε στην Άνδρο και στην Ελλάδα εφέτος το καλοκαίρι.

Μέχρι τέλος Σεπτέμβρη ο αυτοκινητόδρομος - με 3Α και τσιμέντο στις στροφές και μικρές κλίσεις - θα έχει ολοκληρωθεί ώστε τον Οκτώβρη να περάσουν τα φορτηγά με τις 5 ανεμογεννήτριες για το Φραγκάκι.

Με αυτές τις διασκεδαστικές σκέψεις μέσα στο δύσκολο εφετινό καλοκαίρι και με την έλευση του φθινοπώρου σε λίγες μέρες ρωτήσαμε τον μηχανολόγο-μηχανικό Γιώργο Γιαννίκο για το χρονοδιάγραμμα των ανεμογεννητριών στο Φραγκάκι όπου οι εργασίες έχουν πια μπει στην τελευταία φάση τους. Παρακάτω ακολουθεί η απάντηση του ώστε να ξέρουν όλοι τις επόμενες εργασίες μέχρι το τέλος του έργου - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

 

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες διαμόρφωσης του δρόμου και του χώρου στο τέλος του Στενού - ακριβώς απέναντι από την Τήνο και δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ - για την διαμόρφωση της κατάληξης του αυτοκινητόδρομου και του πρόσκαιρου λιμανιού όπου θα έρθουν οι 5 ανεμογεννήτριες για το Φραγκάκι. Θα ολοκληρωθούν τέλος Σεπτρεμβρίου. 

Οι εργασίες ολοκλήρωσης του έργου προχωρούν κανονικά με χρονοδιάγραμμα ως ακολούθως:
* Οι βάσεις από σκυρόδεμα των Α/Γ οπως και οι γειώσεις έχουν ολοκληρωθεί.
* Η οδοποιία πρόσβασης στον Σταθμό, η εσωτερική οδοποιία και οι πλατείες των Α/Γ έχουν διαμορφωθεί και εκκρεμεί η διάστρωση με υλικά οδοστρωσίας.
* Η οδοποιία προς το Στενό, όπου θα γίνει η προσαιγιάλωση των οχηματαγωγών μεταφοράς του εξοπλισμού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15/09. Θα ακολουθήσει η διάστρωση με υλικό 3Α και σε σημεία με μεγάλες κλίσεις, στροφές κλπ που κρίνεται ότι απαιτείται, θα γίνει τσιμεντόστρωση. Θα ακολουθήσουν οι τάφροι απορροής ομβρίων και τα προβλεπόμενα τεχνικά.
* Η προσωρινή λιμενική εγκατάσταση θα ξεκινήσει στις 25/08 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί περί το τέλος Σεπτεμβρίου.
* Η μεταφορά των Α/Γ θα γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και συνεχόμενα θα γίνει η ανέγερση.
* Οι χωματουργικές εργασίες στον Υποσταθμό Πιτροφού ξεκίνησαν και οι σκυροδετήσεις προβλέπονται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο.
* Η εγκατάσταση των καλωδίων σύνδεσης του ΑΣΠΗΕ με τον Υποσταθμό θα ξεκινήσει αρχές Σεπτεμβρίου και η ολοκλήρωση αναμένεται τέλος Νοεμβρίου.
* Η αποξήλωση της προσωρινής λιμενικής εγκατάστασης θα γίνει αμέσως μετά την αποχώρηση των γερανών εγκατάστασης των Α/Γ.
* Η ολοκλήρωση των εργασιών θα γίνει τέλος Δεκεμβρίου.