ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ: Τι θα ήταν το Μπατσί χωρίς μαρίνα;

Θα μπορούσε να είναι πίνακας του Βολανάκη. Είναι όμως προχθεσινή φωτογραφία στο Μπατσί, που ήταν κατάμεστο από κότερα...

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021. Μια ακόμα φθινοπωρινή διαδρομή στο Μπατσί των τελευταίων καλοκαιρινών ημερών. Μια ακόμα διαδρομή στο τουριστικό μέτωπο της Άνδρου. Η εικόνα μοιάζει απίστευτη για Άνδρο. Περίπου 18 ιστιοπλοϊκά και 1-2 μικρά γιώτ στην μαρίνα που δεν μπορεί να δέσει ούτε βάρκα! Και υπάρχουν και δύο αρόδο!!! Το αδιαχώρητο. Αν υπολογίσουμε από 6-7 σε κάθε ένα (πλήρωμα και επιβάτες) έχουμε τουλάχιστον 100-120 επισκέπτες!!!

Όλοι αυτοί το βράδυ με την φεγγαράδα θα βγουν για βόλτα, για φαγητό, για ποτό. Αν προσθέσουμε και τους τελευταίους επισκέπτες των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων, που παραμένουν, συν τους ξένους τουρίστες, που δεν φοβούνται το φθινόπωρο και τους αρέσει μια βόλτα σε ένα παραλιακό χωριουδάκι με την μαρίνα και τα κότερα, τότε μιλάμε για μερικές εκατοντάδες επισκέπτες στην παραλία του οικισμού... 

Βραδινή φωτογραφία στο Μπατσί της ίδιας μέρας...

Ιδού λοιπόν στην παραπάνω φωτογραφία οι μερικές εκατοντάδες επισκέπτες απλωμένοι κατά μήκος των καταστημάτων και της παραλίας του οικισμού, αλλά και στα υπερυψωμένα μαγαζιά Capriccio, Prada, Ότι Καλό και Σταμάτης. Ιδού το Μπατσί, που αγνοούν οι καλοκαιρινοί "κάτοικοι" του Αυγούστου, οι παραθεριστές του 15αυγουστου, οι επισκέπτες της φουλ-σεζόν. Ένα Μπατσί διαφορετικό και πάντα όμορφο και πιο γραφικό. Ένα Μπατσί, που ευλόγως αποτελεί και το φθινόπωρο την πρώτη γραμμή της τουριστικής οικονομίας του νησιού. 

Μεσημεριανή φωτογραφία της ίδιας μέρας. Μέχρι το βράδυ ήρθαν κι άλλα κότερα και γιωτ. Κι έμειναν και μερικά αρόδο!!! 

Τι θα ήταν όμως αυτό τουριστικά το Μπατσί χωρίς την μαρίνα που φτιάχτηκε το 2010; Ένα ψαροχώρι. Αυτό θα ήταν χωρίς την βασική υποδομή, που το έφερε στη νέα εποχή. Ήταν η μαρίνα που έφερε τα ιστιοπλοϊκά, τα γιώτ και τα κότερα. Ήταν τα γιωτ και τα κότερα που έφεραν υψηλό εισοδηματικά τουρισμό που έρχεται και τον Σεπτέμβριο. Ήταν η μαρίνα και τα σκάφη που έδωσαν ζωή στα μαγαζιά και κράτησαν κόσμο και το φθινόπωρο για δουλειά και βρήκαν απάγκιο και οι άλλοι ξένοι επισκέπτες της εποχής. Χωρίς την μικρή μαρίνα το Μπατσί θα ήταν μια ακόμα άδεια παραλία όπως αυτές μεταξύ Γαυρίου και Μπατσίου αυτή την εποχή. 

 

Φθινοπωρινή εικόνα του τουριστικού μετώπου της Άνδρου. Λίαν ενθαρρυντική για το παρόν και το μέλλον...

Χωρίς την μικρή μαρίνα, που έγινε επί δημαρχίας Κ. Θωμά και κατασκευή από τη Νομαρχία της εποχής, το Μπατσί που βλέπουμε στις παραπάνω φωτογραφίες δεν θα ήταν εδώ και ο φθινοπωρινός τουρισμός θα ήταν αλλού. Το ότι όλες οι διοικήσεις από το 2012 μέχρι το 2021 δεν μπόρεσαν να εκπονήσουν μια ακτομηχανική μελέτη για να εξισορροπήσουν την μεταφορά της άμμου στον κόλπο δεν φταίει η μαρίνα, που έδωσε ζωή στον τουρισμό και στον οικισμό. Φταίνε όσοι είπαν λόγια και δεν έκαναν έργα. 

Χρειάστηκε να έρθει η σημερινή διοίκηση και ο πρώην δήμαρχος να βρεθεί ως σύμβουλος του σημερινού δημάρχου για να ολοκληρώσουν την μελέτη, που εκκρεμούσε 10 χρόνια. Τις επόμενες μέρες δημοσιεύεται στη Διαφάνεια η ακτομηχανική μελέτη που εκπονήθηκε κι απομένει η υλοποίηση της ώστε να διορθωθεί και το πρόβλημα, που προέκυψε από την ευεργετική για τον οικισμό μαρίνα.  Όμως χωρίς την μαρίνα ο οικισμός θα μαράζωνε και το Μπατσί ως βασικός τουριστικός πόλος της Άνδρου δεν θα υπήρχε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ωραίες νυχτερινές φωτογραφίες είναι του αναγνώστη μας και επισκέπτη της Άνδρου Γιώργου από Θεσαλλονίκη.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"