Ραφήνα-Πειραιάς-Λαύριο: Πλοία, αποστάσεις, εισιτήρια...

 

Η ριμάδα η οικονομία θέλει λίγο μυαλό και μερικούς αριθμητικούς υπολογισμούς. Γιατί διαφορετικά ξεκινάς να πας Άνδρο. Δεν μετράς τα μίλια και τις αποστάσεις, δεν μετράς εισιτήρια και πλοία. Και καταλήγεις να κοιτάς το άπειρο. Λίγο απότομη η εισαγωγή του άρθρου, αλλά είναι τόση πολύ η άγνοια ορισμένων σχολιαστών και τόση η επιμονή (λόγω άγνοιας), που με κάποιο τρόπο θα έπρεπε κανείς να ξεκινήσει μια απάντηση σε όσα γράφονται για την όντως μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια, την οποία επέφερε η κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ας πάρουμε λοιπόν το δύο "κλασικά επιχειρήματα" εντελώς λανθασμένων κάποιων σχολιαστών:

(α) ΛΑΘΟΣ ΠΡΩΤΟ: Γράφουν πως "ο ανταγωνισμός από Πειραιά κρατά τα εισιτήρια της Τήνου και της Μυκόνου χαμηλά γι' αυτούς. Ενώ η Άνδρος που δεν έχει πλοίο από Πειραιά είναι... ακριβή σε σχέση με Τήνο!"

(β) ΛΑΘΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Γράφουν πως "δύο νησιά που έχουν ως αφετηρία το Λαύριο, η Τζιά/Κέα και η Κύθνος, έχουν μικρότερο ναύλο από την Άνδρο!"

Τα παραπάνω έγραψαν ορισμένοι σχολιαστές σε προηγούμενη ανάρτηση σχετικά με τον ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ του Ιουνίου. Μάλιστα ένας εξ αυτών δεν του άρεσε που αποκαλέσαμε την Άνδρο "νησί των τριημέρων και του Σαββατοκύριακου" και ψέγει όλους μας γι' αυτό. Οι πρώτοι σχολιάζουν περί ανταγωνισμού χωρίς να ξέρουν τιμές, διαδρομές, χρόνο ταξιδιού. Ο δεύτερος δεν έχει ακούσει τίποτα για το "συγκριτικό πλεονέκτημα". Χωρίς λοιπόν να βουτάνε το πληκτρολόγιο τους στα αριθμητικά δεδομένα γράφουν ότι θέλουν.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΤΗΝΟΣ-ΜΥΚΟΝΟΣ: ΝΗΣΙΑ, ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ, ΤΙΜΕΣ   

Ας πάμε στους αριθμούς να δούμε την πραγματικότητα:

(α) ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Πειραιάς - Τήνος: 85 μίλια απόσταση 49 ευρώ το άτομο εισιτήριο. Και από Ραφήνα - Τήνος: 60 μίλια 35 ευρώ εισιτήριο.

Πειραιάς - Μύκονος, 94 μίλια απόσταση, 53 ευρώ το άτομο εισιτήριο. Και από Ραφήνα - Μύκονος: 70 μίλια 38 ευρώ το άτομο εισιτήριο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος ανταγωνισμός και πράσινα άλογα από τον Πειραιά που γράφουν μερικοί; Ακριβότερος κατά πολύ λόγω απόστασης και λόγω μεγαλύτερης διάρκειας ταξιδιού ο Πειραιάς κατά 14 και 15 ευρώ ανάλογα με το νησί. Απορούμε που βλέπουν κάποιοι τον ανταγωνισμό από Πειραιά; 

(β) ΛΑΥΡΙΟ

Λαύριο - Τζιά/Κέα: 17 μίλια 12,5 ευρώ εισιτήριο το άτομο. Η Τζιά είναι 17 μίλια κι έχει 12,5 ευρώ. Αν ήταν 36 μίλια (όσα και η Άνδρος) πόσα ευρώ λέτε να είχε; Περίπου 36!!!

Λαύριο - Κύθνος: 26 μίλια 16 ευρώ εισιτήριο το άτομο. Δείτε τιμές και αποστάσεις και βγάλτε συμπέρασμα και σε αυτή την περίπτωση. Αν ήταν π.χ. 36 τα μίλια θα είχε 36 ευρώ!!!

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Λάβετε υπόψη σας στο κοστολόγιο της διαδρομής πως τα πλοία από Λαύριο για Κέα και Κύθνο είναι ΠΟΡΘΜΕΙΑ. Μικρότερα και με λιγότερες δυνατότητες μεταφοράς ατόμων και φορτίων. Μικρότερο εξοπλισμό και σωστικά μέσα. Και το κυριότερο έχουν 18 άτομα πλήρωμα, ενώ της γραμμής από Ραφήνα για Άνδρο-Τήνο-Μύκονο είναι επιβατηγά/οχηματαγωγά με σαφώς μεγαλύτερες δυνατότητες (και λόγω μεγαλύτερων και πολυπληθέστερων νησιών και Κάβο Ντόρο) και υποχρεωτικά έχουν 46 άτομα πλήρωμα.

(γ) ΡΑΦΗΝΑ

Ραφήνα - Άνδρος: 36 μίλια 25 ευρώ το άτομο εισιτήριο. Η Άνδρος απέχει από την Ραφήνα 36 μίλια και από Πειραιά περίπου 80 μίλια μέσω Σύρου. Αν υπήρχε πλοίο θα κόστιζε περίπου 45,5 ευρώ το άτομο. Πόσοι λέτε να έρχονταν 4,5 ώρες δρόμο και πολλαπλάσιο ναύλο; Απάντηση: ΚΑΝΕΝΑΣ.

Ραφήνα - Τήνος: 60 μίλια 35 ευρώ το άτομο εισιτήριο

Ραφήνα - Μύκονος: 70 μίλια 38 ευρώ το άτομο εισιτήριο 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα εισιτήρια δυστυχώς ακρίβυναν για όλους. Όμως η Άνδρος παρά τα ακριβότερα εισιτήρια παραμένει οικονομικότερη από όλα τα γειτονικά νησιά. Αυτό είναι τα δεδομένα. Γιατί διάφοροι διακινούν "απόψεις" χωρίς στοιχεία. Μόνο και μόνο για να μεμψιμοιρούν. Αν τα παραπάνω αριθμητικά στοιχεία που είναι ξεκάθαρα δεν πείθουν τι να πούμε; Η μικρή απόσταση, ο σύντομος χρόνος της διαδρομής και το όποιο μικρότερο σχετικά εισιτήριο (λόγω απόστασης και χρόνου) βοηθούν την Άνδρο να επικρατήσει ως νησί του τριημέρου και του Σαββατοκύριακου και ως νησί παραθεριστικής κατοικίας λόγω πρόσβασης. 

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Σαφώς δεν είναι ευθέως ανάλογα τα ναύλα με την απόσταση. Για παράδειγμα με διπλάσια απόσταση δε διπλασιάζονται τα ναύλα. Άρα ανεπιτυχές το παράδειγμά σου. Ακόμη καλύτερα να πάει κάποιος τριήμερο σε στεριά. Το σημαντικό είναι το σύνολο ποσό των χρημάτων που θα πληρώσει το τριήμερο ο καθένας. Προφανώς δε συγκρίνεται το νησί με στεριά. Επίσης κάθε νησί έχει τις ιδιαίτερες ομορφιές. Συμπέρασμα. Όσα περισσότερα νησιά επισκεφτούμε τόσο περισσότερες εμπειρίες αποκομίζουμε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι ακτοπλόοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν βαπόρι στη γραμμή για 9 μήνες; Τους άλλους 3 μηνες τι; Κολυμπώντας; Δόξα τω Θεώ που έχουμε την FAST FERRIES δηλαδή!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπορεί μεν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από τη Ραφήνα προς τα νησιά να κοστίζουν λιγότερο από οτι οι αντίστοιχες αναχωρήσεις από τον Πειραιά, στην περίπτωση της Ανδρου όμως, η κοστολόγηση του δρομολογίου γίνεται με βάση την απόσταση Πειραιάς Χώρα ακόμη και σήμερα. Εαν δςν ισχύει αυτό αγαπητέ κύριε διαχειριστά, ας βγουν δημόσια οι πλοιοκτήτες ακτοπλοϊ να το διαψεύσουν με στοιχεία. Εχει ξαναγίνει συζήτηση για το θέμα αυτό και κανείς δεν έχει δώσει επίσημα κάποιο στοιχείο. Κατανοούμε φυσικά οτι η απόσταση και οι ώρες από τον Πειραιά προς το νησί της Ανδρου είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές της Ραφήνας. Εντάξει, δεν ζούμε στην εποχή του Μοσχάνθη, το οποίο και προσέγγιζε τον όρμο της Χώρας διανύοντας 7 ή 8 ώρες, αλλά έχουμε μεγαλύτερα κι ασφαλέστερα πλοία στην εποχή μας. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει οι νησιώτες και οι επισκέπτες να πληρώνουν πανάκριβα το τίμημα της μεταφοράς τους από και προς την αττική γη. Σε όποια πςρίπτωση λάθους, ας με διορθώσει κάποιος υπεύθυνος και σχετιζόμενος με τον χώρο. Τη στιγμή ομως που τα πάντα ακριβαίνουν - επομένως και τα ακτοπλοϊκα - τουλάχιστον ο πληθυσμός των νησιών καλό θα ήταν να λαμβάνει μια είδους "βοήθεια" ή ελάφρυνση για να ισοφαρίζεται με κάποιο τρόπο η διαφορά τιμών με αυτή των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας. Και μην πείτε για το μεταφορικό ισοδύναμο, καθώς αυτό ισχύει κυρίως στα χαρτιά: εδώ και οκτώ με εννέα μήνες δεκάδες κάτοικοι νησιών δεν το έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους. Κρίμα..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μα τι πρέπει να σας πει κανείς για να καταλάβετε πως πλανάσθε πλάνη οικτρά; Λέτε σοβαρά πως κοστολογούν τα 80 μίλια απόσταση (μέσω Σύρου) με 25 ευρώ; Κι όχι με 50 ευρώ που λέει η απόσταση; Τότε χάρη μας κάνουν; Δεν ξέρω ποιος ανοήτος είπε αυτή την κουταμάρα και την επαναλαμβάνουν τόσοι πολλοί.
Για σκεφτείτε το 80 μίλια 25 ευρώ. Τζάμπα είναι. Δωρεάν, Και γιατί της Τήνου από Πειραιά (μέσω Σύρου) κάνει 49 ευρώ; Κι από Ραφήνα 35 ευρώ; Θεωρείτε ανταγωνισμό τα 14 ευρώ ακριβότερα ναύλα και 45 λεπτά μεγαλύτερο ταξίδι ανταγωνιστικό κι αυτό;
Προφανώς κάνετε λάθος και είναι εμφανές.
Για το μεταφορικό ισοδύναμο βεβαίως έχετε δίκιο...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Το άρθρο είναι εξαιρετικό. Πρώτη φορά γίνεται σύγκριση τιμών παραθέτοντας πραγματικά δεδομένα. Ακούγαμε διαφορες παραφιλολογιες. Τέλος θέλω να καταθέσω την άποψη πως την γραμμή της Ραφήνας την στηρίζει σε μεγαλύτερο ποσοστό η Ανδρος, γι'αυτό και έχει τοπικά δρομολόγια κάθε Κυριακή βράδυ το καλοκαίρι

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Η Άνδρος είναι το μόνο νησί που μπορεί κάποιος να πάει για Σαββατοκύριακο. Η εγγύτητα είναι η δύναμη της. Και αυτό το εκμεταλλεύονται κάτοικοι και παραθεριστές. Και τα τελευταία χρόνια και επισκέπτες. Για τον λόγο αυτό το κόστος του εισιτηρίου ενοχλεί ιδιαίτερα. Περιορίζει αυτή τη μεγάλη δυνατότητα σε κατοίκους και παραθεριστές. Αν η Άνδρος ανέβει σε επισκεψιμότητα σε περισσότερους και επιπλέον επεκτείνει την σεζόν της τότε σίγουρα θα υπάρξει και μεγαλύτερος ανταγωνισμός στη γραμμή και προσφορές....
Ευχαριστούμε για τις λίαν ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

«Λαύριο - Κύθνος: 26 μίλια 16 ευρώ εισιτήριο το άτομο. Δείτε τιμές και αποστάσεις και βγάλτε συμπέρασμα και σε αυτή την περίπτωση. Αν ήταν π.χ. 36 τα μίλια θα είχε 36 ευρώ!!!»

Εάν η τελευταία πρόταση δεν είναι ρητορική ερώτηση, τα 36 Ν.Μ. θα είχαν 22€.

This comment was minimized by the moderator on the site

IVAN προς διαχειριστή: Ωστόσο και πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί η Τήνος και η Μύκονος στην αναγωγή €/μίλι είναι φθηνότερη από εμάς.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Πρώτον έχουν διπλάσια ή τριπλάσια κίνηση από εμάς. Άρα ισχύει η μεγαλύτερη απόδοση. Δεύτερον τα πλοία δεν ξεκινάνε πάντα μόνο με το μίλι. Σύμφωνα με παράγοντα της ακτοπλοΐας υπάρχει μια στάνταρ ταρίφα μερικών ευρώ στο εισιτήριο κάθε γραμμής που καλύπτει συντηρήσεις κλπ. Στην κοντινή διαδρομή αυτά ευρώ φαίνονται στην μακρινή όχι γιατί είναι τα ίδια σε κάθε εισιτήριο.
Για σκεφτείτε το.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Πόσο κοστίζει το ταξί Γαύριο Χώρα; 50 ευρώ για 36 χιλιόμετρα! Ανεξαρτήτως πόσα άτομα έχεις (είτε είσαι μόνος είτε με παρέα).

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Η άποψή μου είναι ότι είναι φθηνό το εισιτήριο Ραφήνας ΄Ανδρου και τανάπαλιν. Ναι ΦΘΗΝΟ.
Οταν το ταξί κοστίζει από την Χώρα στα Πέρα Χωριά 16 ευρώ μέχρι πρότινος -τώρα δεν γνωρίζω πόσο κοστίζει- βεβαίως και είναι φθηνή η διαδρομή Ραφήνας - Ανδρου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κ διαχειριστα με εκπλήσσετε με τις αναλύσεις αλλά και ειδικότερα με τις απαντήσεις
Ευχ

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ ωραία όλα αυτά που μας γράφετε. Μία απορία μόνο που θα ήθελα να μου απαντήσετε: Όταν ο Ηλιόπουλος έβαζε το Terra Jet στη γραμμή Ραφήνα - Άνδρος με το ίδιο εισιτήριο με τα συμβατικά και με δεδομένο ότι το ταχύπλοο έκαιγε σαφώς περισσότερα καύσιμα έμπαινε μέσα; Γιατί εγώ δεν ξέρω κανέναν εφοπλιστή που να θέλει να χάνει. Επίσης, βασιζόμενος σε αυτά που γράφετε και με μια απλή μέθοδο των τριών βγαίνει ότι το Ραφήνα-Ανδρος κοστίζει €0,69/μίλι, το Ραφήνα- Τήνος €0,58/μίλι και το Ραφήνα - Μύκονος €0,54/μιλι. Άρα και πάλι αν κάνουμε αναγωγή στο κόστος ανά μίλι είμαστε ακριβότεροι από τα άλλα δύο νησιά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Δυστυχώς σας ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ πως ο Ηλιόπουλος έβαζε το Terra για ΔΥΟ καλοκαιρινούς μήνες της υψηλής σεζόν. Δεν το είδατε ποτέ μετά τις 15 Σεπτεμβρίου ποτέ! Οι άλλοι ακτοπλόοι είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ βάσει του νόμου να έχουν πλοίο στην γραμμή 9 μήνες!!! Πόσο μέσα μπαίνουν τον χειμώνα για να έχει πλοίο η γραμμή για όσους μένουν σε αυτό; Ο Ηλιόπουλος είτε έμπαινε μέσα είτε όχι ήταν δρομολόγια δύο καλοκαιρινών μηνών όπου υπάρχει επιβατική κίνηση. Αν έμπαινε κάποιες μέρες μέσα το ισοφάριζε από τις άλλες ή από άλλη ΚΑΛΚΑΙΡΙΝΗ γραμμή. Αν κέρδιζε κέρδιζε λιγότερα. Αλλά δεν είχε το άγχος του χειμώνα.
Πως και δεν σκεφτήκατε κάτι τόσο απλό;;;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Μην διαστρεβλωνετε αυτα που γραφουμε. Κανεις δεν ειπε " δεν μας αρεσει που ειπατε την ανδρο νησι των τριημερων κλπ" την ερωτηση ποιος θα πληρωσει 200 ευρω εισιτηρια για σαββατοκυριακο δεν μας την απαντατε, αυτο ειπαμε. Και βεβαια επειδη δεν μπορουμε να κανουμε αλλιως και θελουμε να παμε στα σπιτια μας, θα τα πληρωσουμε εμεις τα εισιτηρια, απλα αυτα τα χρηματα θα τα χασει η οικονομια του νησιου θα μειωσουμε ολοι τα χρηματα που διναμε στην εστιαση, στις παραλιες, στα μαγαζια και θα βγαλουμε την διαφορα, το νησι θα χασει οχι εμεις

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Δεν το γράψαμε για εσάς. Κάποιος Ιωάννης έγραψε αυτό που απαντάτε. Τώρα το σχόλιο σας αποφεύγει την απλή σύγκριση της Άνδρου με τα άλλα κοντινά νησιά. Απαντάτε σε κάτι που δεν σχολιάσαμε ποτέ. Για ξαναδιαβάστε το άρθρο και δείτε σε τι αναφερόμαστε. Το που θα ξοδέψει ο καθένας τα χρήματα του δεν ήταν το θέμα της συζήτησης και του άρθρου μας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
Περισσότερα